VEČER, KO SO SLAVILE ŽENSKE

Ona 365 za leto 2022 je postala zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar

V čast nam je, da lahko končno razkrijemo zmagovalko letošnjega izbora Ona 365. To je zdravnica in predsednica Strokovnega centra Rdečega križa Slovenije Eva Pogačar.
Fotografija: Ona 365 je postala zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar. Foto: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Ona 365 je postala zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar. Foto: Leon Vidic/delo

Spoštovane bralke, cenjeni bralci, za nami je še en uspešen izbor Ona 365, ki smo ga s slovesno podelitvijo nagrade Ona 365 sklenili v Veliki dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani. 

Med deseterico žensk, ki so v preteklem letu pomembno zaznamovale slovensko družbo, in jih je izbrala naša žirija, ste nam bralke in bralci letos pomagali izbrati zmagovalko, Ono 365 za leto 2022. To je postala Evo Pogačar, zdravnica, specialistka anesteziologije in reanimatologije, gorska reševalka in predsednica Strokovnega centra Rdečega križa Slovenije, ki si aktivno prizadeva širiti znanje prve pomoči. 

Ona 365 je postala zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar. Zmagovalko je razglasila odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar. Foto: Leon Vidic/delo
Ona 365 je postala zdravnica in gorska reševalka Eva Pogačar. Zmagovalko je razglasila odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar. Foto: Leon Vidic/delo

Zmagovalko je razglasila odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar, ki je ob tem poudarila: »Deseterica žensk, ki smo jo izbrali s premislekom in z odgovornostjo, odpira vrata: strokovnosti in človeku – to je bilo naše merilo. Z velikim ponosom bom danes podarila metulja, ta simbol svobode, ženski, ki rešuje naša življenja. Ženski, ki si že vsaj desetletje aktivno prizadeva, da bi razumeli in osvojili sočutnost, in povsem jasna je, ko izreče: 'Prisluhniti je treba drug drugemu, se poslušati in čutiti.' In Ona 365 je, tako po mnenju žirije kot tudi bralk in bralcev – Eva Pogačar.«

Odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar je letošnji Oni 365 izročila tudi spominsko broško Zlatarne Celje. Foto: Leon Vidic/delo
Odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar je letošnji Oni 365 izročila tudi spominsko broško Zlatarne Celje. Foto: Leon Vidic/delo

Eva Pogačar je znanje prve pomoči pomagala vpeljati v usposabljanje gorskih reševalcev, že leta pa si prizadeva, da bi njene vsebine dodali tudi učnemu programu. Z ekipo že nekaj let v Radovljici redno izobražuje učence osnovnih šol, zdaj deluje tudi po srednjih šolah. Pomagati ponesrečencu oprijeti se za nit, ki vodi nazaj v življenje, je največje darilo, ki ga lahko daš človeku, nam je zaupala v intervjuju. O tem govori iz lastne izkušnje, saj jo je leta 2018 med sprehodom s prijatelji zadela strela, rešil pa človek, ki je bil vešč prve pomoči.

»Na srečo opažam, da znanje oživljanja in nudenja prve pomoči v Sloveniji postaja dobrina,« poudarja Pogačarjeva. »Seveda se včasih zgodi, da je oživljanje neuspešno, a vsaj veš, da si naredil vse, kar si lahko. Mislim, da bi moralo biti znanje prve pomoči del posameznikove osnovne razgledanosti.«

Prizadevanja Eve Pogačar in vaši odzivi, drage bralke in bralci, ki ste glasovali za zdravnico, so nas v uredništvu spodbudili, da s skupnimi močmi pristojnim ministrstvom predložimo predlog, naj se v osnovne in srednje šole končno uvede znanje prve pomoči kot del obveznega predmetnika. 

Direktorica Kozmetike Afrodita Danica Zorin Mijošek je vseh deset nominirank obdarila z izdelki Afrodita Professional. Foto: Črt Piksi
Direktorica Kozmetike Afrodita Danica Zorin Mijošek je vseh deset nominirank obdarila z izdelki Afrodita Professional. Foto: Črt Piksi

Slavnostna prireditev Ona 365 

V Veliki dvorani Grand Hotela Union se je na četrtkov večer zbralo več kot 350 uglednih gostov in počastilo deset nominirank za Ono 365. Zbrane je v uvodu nagovorila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša, ki je poudarila: »Nocoj smo tukaj zato, da se spomnimo, zakaj je tako pomembno, da vsak človek na svojem področju naredi vse, kar je v njegovi moči, da spreminja svet na bolje. Zato je prav, da vsaj enkrat na leto postavimo v ospredje dejanja izjemnih žensk, naših nominirank za Ono 365.«

Zbrane je v uvodu nagovorila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša Foto: Leon Vidic/delo
Zbrane je v uvodu nagovorila direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša Foto: Leon Vidic/delo

O enakopravnosti v družbi pa je spregovoril tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: Leon Vidic/delo
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Foto: Leon Vidic/delo

Sledila je predstavitev desetih nominirank, katerih presežna dela je prepoznala žirija, ki so jo sestavljali odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar, urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ter filozofinja in publicistka Valentina Smej Novak. Med nominirankami so bile Barbara Hieng Samobor, Eva Pogačar, Katarina Bervar Sternad, Leja Glojnarič, prof. dr Maja Ravnikar, Manja Weinzerl, Martina Veršnik, izr. prof. dr. Nadja Zupan Hajna, Rosana Kolar in Urška Djukić.

Prireditev sta povezovala Miha Šalehar in Bernarda Žarn ter se z gosti pogovarjala o pomembnosti pozitivnih medosebnih odnosov, ki so jih pogosto omenjale tudi nominiranke. Na odru so v sproščenem duhu razpravljali filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl, Ona 365 v letu 2011, chefinja svetovnega slovesa Ana Roš, Ona 365 v letu 2017, ter Metod Pevec, režiser, scenarist, igralec in pisatelj.

Na odru so v sproščenem duhu razpravljali dr. Renata Salecl, Ana Roš in Metod Pevec Foto: Leon Vidic/delo
Na odru so v sproščenem duhu razpravljali dr. Renata Salecl, Ana Roš in Metod Pevec Foto: Leon Vidic/delo

Prireditev pa je imela tudi pomembno dobrodelno noto. Veliki pokrovitelj izbora Ona 365, Volvo Car Slovenija, je ob tej priložnosti najavil svojo akcijo, v kateri bodo za vsako vozilo Volvo XC40, prodano do 30. junija letos, 200 evrov od kupnine namenili v dobrodelne namene. Skupaj z uredništvom Oneplus so se odločili, da bo donacija namenjena varni hiši v Ljubljani, ki jo upravlja Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

Prireditev Ona 365 sta povezovala Miha Šalehar in Bernarda Žarn. Foto: Leon Vidic/delo
Prireditev Ona 365 sta povezovala Miha Šalehar in Bernarda Žarn. Foto: Leon Vidic/delo

Prireditev je organizirala medijska hiša Delo, režiral jo je Matej Filipčič, v glasbenih točkah pa so nastopili Ana Bezjak, Raiven in Boštjan Dermol.

Z glasbo so večer popestrili Ana Bezjak, Boštjan Dermol in Raiven. Foto: Leon Vidic/delo
Z glasbo so večer popestrili Ana Bezjak, Boštjan Dermol in Raiven. Foto: Leon Vidic/delo

Ob sklenitvi že trinajstega izbora Ona 365 letošnji zmagovalki Evi Pogačar iskreno čestitamo. Ob tem pa se še enkrat poklanjamo tudi ostalim devetim nominirankam, ki so vse po vrsti izjemne ženske, saj vsaka izmed njih na svojem področju premika meje in nas navdihuje. 

Preberete lahko tudi intervjuje z njimi in v videih spoznate, kaj počnejo, saj smo vsako izmed njih obiskali tudi na njihovem delu. Prisluhnite modrostim, ki so nam jih zaupale. O sebi, življenju, ljudeh in naravi. Predvsem pa, kaj je tisto, kar nas lahko reši vse večje medčloveške odtujenosti.

Slovenke, ki so zaznamovale leto 2022

Barbara Hieng Samobor, direktorica Mestnega gledališča ljubljanskega, ki je lani s potujočim festivalom Ruta postavila nov mejnik v gledališkem prostoru.

image_alt
VIDEO: Barbara Hieng Samobor: Sama sebi se zdim precej divja

Eva Pogačar, zdravnica, specialistka anesteziologije in reanimatologije, gorska reševalka in predsednica Strokovnega centra Rdečega križa Slovenije, ki si aktivno prizadeva širiti znanje prve pomoči.

image_alt
VIDEO: Gorska reševalka Eva Pogačar: Živim drugi krog svojega življenja

Katarina Bervar Sternad, pravnica, direktorica Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja ter aktivna državljanka, ki si prizadeva za sistemske spremembe.

image_alt
VIDEO: Katarina Bervar Sternad: Potrebujemo bližino, ne druženje preko telefona

Leja Glojnarič, atletinja, ki je lani osvojila dve zlati medalji na paralimpijskih igrah, paralimpijski komite pa jo je razglasil za najboljšo športnico leta 2022.

image_alt
VIDEO: Paraolimpijka Leja Glojnarič: Če imaš velike sanje, jih moraš izpolniti

Profesorica doktorica Maja Ravnikar, prejemnica Zoisove nagrade za vrhunske znanstvenoraziskovalne in razvojne dosežke ter direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo, ki uspešno zaključuje 30-milijonsko gradnjo Biotehnološkega stičišča.

image_alt
VIDEO: Znanstvenica prof. dr. Maja Ravnikar: Pot je vsaj tako pomembna kot cilj

Manja Weinzerl, inženirka strojništva in prostovoljna gasilka pri Prostovoljnem gasilskem društvu Smolnik, ki se je lani s sočlanicami borila z ognjem na Krasu.

image_alt
VIDEO: Prostovoljna gasilka Manja Weinzerl: Smo dobra ekipa, pazimo drug na drugega

Martina Veršnik, najmlajša slovenska poklicna oljkarka, ki je lani v Bruslju zastopala Slovenijo na Evropskem kongresu mladih kmetov.

image_alt
VIDEO: Najmlajša slovenska oljkarka Martina Veršnik: Narava je povezala mojo družino

Izredna profesorica doktorica Nadja Zupan Hajna, geologinja, ki dela na Inštitutu za raziskovanje krasa na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti ter je lani postala predsednica Mednarodne speleološke zveze.

image_alt
VIDEO: Dr. Nadja Zupan Hajna, Slovenka, ki na Marsu raziskuje kraške pojave

Rosana Kolar, letalska mehaničarka, zaposlena v podjetju Adria Tehnika, zmagovalka izbora Inženirka leta 2022.

image_alt
VIDEO: Letalska mehaničarka Rosana Kolar: Letalo je kot rudnik, ven prideš, ko je konec dela

Urška Djukić, režiserka in scenaristka, ki je posnela kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje, s katerim osvaja številne filmske nagrade po Evropi.

image_alt
VIDEO: Urška Djukić: Naša odgovornost je, da vzgajamo sinove, ki bodo spoštovali ženske

O izboru Ona 365

Letošnji naziv Ona 365 smo podelili že trinajstič. Prvi naziv Ona 365 je leta 2011 za predhodno leto pripadel dr. Renati Salecl, leto pozneje je bila za Ono 365 izbrana Jožica Maučec Zakotnik, nato Tina Maze, Jolka Milič leta 2014, leta 2015 je bila nagrajena Ninna KozorogMaja Plaz je postala Ona 365 leta 2016, Ana Roš leta 2017, nato Desa Muck 2018., leta 2019 smo se poklonili dr. Sari Ahlin Doljak, leta 2020 smo za Ono desetletja počastili Jožico Maučec Zakotnik, leta 2021 so bile nagrajene medicinske sestre in lani je postala Ona 365 Erika Žnidaršič.

Preberite še:

V prodaji