ONA 365

VIDEO: Prostovoljna gasilka Manja Weinzerl: Smo dobra ekipa, pazimo drug na drugega

Prostovoljna gasilka Manja Weinzerl iz PGD Smolnik, je v minulem letu pomagala pri gašenju požara na Krasu. Priznava, da je bil težka psihična in fizična preizkušnja.
Fotografija: Manja Weinzerl z gasilsko ekipo PGD Smolnik Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Manja Weinzerl z gasilsko ekipo PGD Smolnik Foto: Jože Suhadolnik

Manjo Weinzerl smo spoznali, ko se je borila z ognjem na Krasu. Prostovoljna gasilka, sicer inženirka strojništva in zaposlena kot programerka varilnih robotov, ne more dovolj poudariti, da je gasilstvo ekipno delo in da ona sama ne pomeni veliko. Ceni zasebnost in pravi, da je s tem pogovorom šla daleč iz svoje cone udobja. Verjamemo, a njen glas je pomemben.

Ko jo povprašam, kako danes s časovne distance gleda na svoje izjemno opravljeno delo, ko je reševala človeška življenja, naravo in v njej živa bitja, nedvoumno odgovori: »S ponosom, da sem bila del kolektiva tako srčnih ljudi – gasilcev, civilne zaščite, Slovenske vojske, sekačev, domačinov ..., in v upan­ju, da nas kaj takšnega v tako velikem obsegu nikoli več ne doleti.«

Solidarnost vedno zmaga

Nekajkrat me je povprašala, zakaj smo izbrali prav njo, saj je prostovoljnih gasilk veliko in vse so predane pomoči sočloveku. Zato so prostovoljne gasilke. »Gasilstvo je kolektivno delo in v čast mi je, da sem del tako velike ekipe prostovoljcev. Z veseljem na to mesto postavim vsako članico, sploh pa naše punce iz Gasilske zveze Ruše, saj si resnično zaslužijo biti videne in slišane.

Hkrati pa moram omeniti in pohvaliti tudi operativke in druge članice našega PGD Smolnik, ki pomagajo na druge načine, da društvo nemoteno deluje. Pomagajo pri administraciji, zbiranju financ (zdaj smo v velikem projektu zbiranja financ za novo cisterno), urejanju okolja, organizaciji tekem, vzgajajo gasilsko mladino, so sodnice na tekmah ... Delo, ki je večkrat prezrto, vendar prav tako zelo pomembno.«

Manja Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik
Manja Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik

Prostovoljna gasilka pri PGD Smolnik je od leta 2017; poleg tega je tajnica društva, članica upravnega odbora in prva posredovalka. Slednje pomeni, da na poziv regijskega centra za obveščanje pride na kraj dogodka v nekaj minutah, kjer pomaga sočloveku z ukrepi za ohranitev življenja, dokler ne prispe ekipa nujne pomoči.

Na vprašanje, zakaj se je odločila pridružiti prostovoljnemu gasilstvu, odgovori: »V nekem trenutku sem ugotovila, da bi bilo dobro, da bi se še kaj dodatnega naučila, da bi se znala odzvati v kriznih situacijah. Kar se je izkazalo dobrodošlo v zasebnem in poklicnem življenju, saj sem že nekajkrat posredovala. Mislim, da je najhuje, da si priča nekemu dogodku, ampak zaradi neznanja in pomanjkanja izkušenj zmrzneš in ne znaš pomagati po najboljših močeh. Nikoli ne veš, kdaj boš prav ti potreboval pomoč mimoidočih. Zato močno svetujem bralkam in bralcem, da čim pogosteje obnavljajo znanje prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja.« Sicer verjame in ve, da se ljudje vse bolj zavedajo pomena solidarnosti in moči skupnosti.

Manja Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik
Manja Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik

Obožuje adrenalin 

Adrenalin ji je tudi sicer blizu, saj je v prostem času motoristka, športnica, obis­kovalka alternativnih koncertov in festivalov, izjemno rada bere knjige, se izobražuje, v največje veselje pa ji je biti v družbi živali, sploh na sprehodih s posvojeno psičko. »Marsikaj se da, treba je znati razporejati čas, seveda pa ne smem pozabiti na podporo fanta, podporo svoje in njegove družine ter vseh kolegic in kolegov.« 

Preberite še:

V prodaji