ONA 365

VIDEO: Letalska mehaničarka Rosana Kolar: Letalo je kot rudnik, ven prideš, ko je konec dela

Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in zmagovalka izbora Inženirka leta 2022, se je za poklic letalske mehaničarke odločila že pri rosnih enajstih letih.
Fotografija: Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik

Rosana Kolar se je za poklic letalske mehaničarke odločila že v otroštvu. Ko je v časopisih prebirala opise poklicev, se ji je ta najbolj vtisnil v spomin: »Spomnim se, da je bilo v opisu letalskega mehanika med drugim navedeno, da je delo zelo zahtevno in ga je treba opravljati v vseh vremenskih razmerah. Nato sem prebrala še opise vseh drugih poklicev, vendar se mi je misel vedno znova vračala na tega, kot da bi šlo za neke vrste klic.«

Delo, ki ga opravl­ja v podjetju Adria Tehnika, sicer opisuje kot odgovorno in tvegano. Všeč ji je, da ni monotono in da se lahko pri njem vedno nauči kaj novega.

Ženska v moško ekipo vnaša nekakšno materinsko ljubezen

Ker opravlja poklic, v katerem prevladujejo moški, lahko iz svojih izkušenj pove, da se morajo ženske, ki se podajajo na taka področja, na začetku še toliko bolj dokazati. Opaža, da so kolektivi, v katerih so poleg moških tudi ženske, malo drugačni: »Ekipa, v kateri so tudi ženske, deluje na drugačen način; bolj je povezana, člani so si v večjo oporo. Ženska namreč v moško ekipo vnaša nekakšno materinsko ljubezen, ker na različne načine skrbi za sodelavce in oni to zaznajo.«

Rosana Kolar pravi, da se moški in ženske sicer razlikujemo v načinu razmišljanja, vendar smo skupaj sposobni ustvarjati čudeže, če se le znamo povezati v skupno dobro. 

Na vprašanje, ali ji katera od žensk, ki delujejo v znanosti, predstavlja vzor, odgovori, da jo bolj kot posamezniki in njihove karakteristike navdihujejo njihova dejanja oziroma njihov prispevek k družbi.

Sama se sicer kot človek trudi biti čim bolj skromna in prijazna do drugih, saj meni, da je zelo pomembno znati ohranjati dobre odnose. Poleg tega ji prepričanje, da je vsaka stvar za nekaj dobra, pomaga tudi, ko se znajde v težkih situacijah. Verjame pa, da nam življenje nikoli ne naloži več, kot smo sposobni prenesti.

Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik
Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik

Za ohranjanje kondicije v fitnes, družbo ji dela šest mačk

Rosana je večji del otroštva preživela pri starih starših, saj so imeli njeni starši pogosto dolge in naporne delovnike. Otroška leta so ji ostala v lepem spominu, prav tako študentska. Čeprav je bil študij težek, je bil zanimiv, s sošolci so se lepo razumeli in si pomagali pri opravljanju obveznosti.

Kadar si Rosana zaželi malo miru, se najraje usede pred računalnik ali na kavč, pri čemer v roke vzame kakšno dobro knjigo. Najbolj jo pritegnejo take, ki od bralca zahtevajo razmislek. V prostem času hodi v fitnes, da ohranja telesno pripravljenost, ki je potrebna tudi pri njenem delu. Včasih mora namreč dvigovati tudi težja bremena. Poleg tega rada kolesari, supa in se posveča svojih šestim mačkam, ki živijo z njo v stanovanju.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte