VEČER ŽENSK

Presenečenje na izboru Ona 365: Žirija nagrado podelila tem Slovenkam

Z največjim veseljem oznanjamo, da je nagrada Ona 365 letos presegla ustaljene okvire tekmovanj. Zmagovalke so vse nominiranke, spoznajte njihova neprecenljiva dejanja.
Fotografija: Zmagovalke so vse nominiranke.
Odpri galerijo
Zmagovalke so vse nominiranke.

Na letošnjem izboru Ona 365 je prvič v njegovi zgodovini prišlo do neverjetnega obrata. Zmagalo je vseh deset nominirank, njihova zmaga pa je bila podkrepljena z močnim družbenim sporočilom. 

Kot je odločitev strokovne žirije v govoru na slovesni prireditvi v Mestnem gledališču ljubljanskem osvetlila odgovorna urednica revije Onaplus Sabina Obolnar:

»Vsako leto smo poudarjali, da niso vsi dosežki merljivi v številkah. Resnično velika dejanja se ne merijo, ampak se jim izreka spoštovanje. Zato letos ne govorimo o Onini lestvici, na kateri se razporejajo klini, temveč govorimo o Oninem svetu, prostoru sodelovanja, rasti in presežkov. Naše odločitve ne gre razumeti kot morebitne neodločnosti, katero žensko zares izpostaviti - prav nasprotno, gre za jasno odločenost, ki pritrjuje življenjskemu vodilu letošnjih nominirank: solidarnost, delo za skupnost in zavedanje, da smo del celote. Zato smo se, po temeljitem in večkratnem razmisleku, odločili, da letos razglasimo vse Onine nominiranke, za zmagovalke, letos slavimo deset Oninih 365 žensk.« 

Onine zmagovalke, ki so vsaka po vrsti prejele letošnjo nagrado Ona 365, so tako postale: 

Beti Hohler, prva Slovenka, ki je bila lani imenovana za sodnico na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu in najmlajša v zgodovini tega hrama pravice, ki se ukvarja z najhujšimi zločini zoper človeštvo. 

Beti Hohler, sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu Foto: Žiga Koritnik
Beti Hohler, sodnica na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu Foto: Žiga Koritnik

Preberite si intervju -> Beti Hohler: Nihče se nima pravice tako vesti do sočloveka

Alenka Marinič, sovoditeljica satirične oddaje na TVS Kaj dogaja?, igralka, klovnesa, ulična umetnica, imitatorka in pridružena članica ekipe Radio Gaga, ki je prepričana, da satira zareže in ljudem nastavlja ogledalo. 

Alenka Marinič, igralka in klovnesa Foto: Blaž Samec/Delo
Alenka Marinič, igralka in klovnesa Foto: Blaž Samec/Delo

Preberite si intervju -> Alenka Marinič, igralka: Ta znana Slovenka mi je rekla, da se preveč derem

Jana Zupančič, igralka, ki je doslej prejela vse najpomembnejše nagrade na gledališkem področju, letos je zbirki dodala še nagrado Prešernovega sklada za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah, ki jih je odigrala v matičnem gledališču MGL. 

Jana Zupančič, igralka in Prešernova nagrajenka Foto: Dejan Javornik
Jana Zupančič, igralka in Prešernova nagrajenka Foto: Dejan Javornik

Preberite si intervju -> Jana Zupančič: Mladim prepuščamo negotov svet, moramo jih spodbujati k temu

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, je sindikatu zapisana celo svoje življenje. Pravi, da jo je sindikat našel, tako kot jo celo življenje najdejo izzivi, ki jim sledi. 

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite si intervju -> Lidija Jerkič, predsednica ZSSS: Pod takšno solidarnost se podpišem

Manca Ahlin, arhitektka in oblikovalka, ki je ljubezen do čipke in klekljanja ponesla vse do Združenih držav; največ ustvarja v New Yorku, potniški terminal letališča v Teksasu pa krasi njena skulptura, skoraj pet metrov visok mamut z mladičem – iz čipke. 

Manca Ahlin, arhitektka in oblikovalka Foto: Leon Vidic/Delo
Manca Ahlin, arhitektka in oblikovalka Foto: Leon Vidic/Delo

Preberite si intervju -> Manca Ahlin: Američani uspeh drugih podpirajo, pri nas je stalna praksa metanje polen pod noge

Miljana Cunta, pesnica, prevajalka in urednica, govornica na Frankfurtskem sejmu, ki je za svojo četrto zbirko poezije Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo letos prejela nagrado Prešernovega sklada. Njene pesmi so bile doslej prevedene že v številne tuje jezike. 

Miljana Cunta, pesnica in Prešernova nagrajenka Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Miljana Cunta, pesnica in Prešernova nagrajenka Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite si intervju -> Miljana Cunta: Potreben bo korak nazaj – iz nenehne interakcije v samoto

Mirjana Duler, solastnica podjetja Adteh, je skupaj z možem Ambrožem v času najhujših poplav v Sloveniji, v 36 urah postavila pomemben most za pešce na Prevaljah. Most je postal velik simbol sodelovanja in povezovanja med ljudmi. 

Mirjana Duler, solastnica podjetja Adteh Foto: Jože Suhadolnik/Delo
Mirjana Duler, solastnica podjetja Adteh Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite si intervju -> Mirjana Duler: V življenju nama ni bilo vedno lahko

Nika Prevc, osemnajstletna vrhunska smučarska skakalka iz najbolj visokoleteče dinastije v Sloveniji. Sestra uspešnih skakalcev Petra, Ceneta in Domna, ki se je v zadnji sezoni prebila v sam vrh smučarskih skakalk. 

Nika Prevc, smučarska skakalka Foto: Mediaspeed
Nika Prevc, smučarska skakalka Foto: Mediaspeed

Preberite si intervju -> Nika Prevc: Problem današnjega časa je razvajenost

Rada Zergol, nekdanja predsednica Tržaškega partizanskega zbora Pinko Tomažič, ki petdeset let ohranja izročilo slovenskega odporništva. Prepričana je, da je danes vloga zbora prav tako pomembna, saj so pravice, ki smo si jih izborili tudi s partizanskim bojem, nenehno na preizkušnji. 

Rada Zergol, članica in dolgoletna predsednica Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič Foto: Črt Piksi/Delo 
Rada Zergol, članica in dolgoletna predsednica Tržaškega partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič Foto: Črt Piksi/Delo 

Preberite si intervju -> Rada Zergol: Težko razumeš, da ti tukaj še vedno lahko rečejo, da si krvoločen Slovan

Tina Bizjak, doktorica medicine, specialistka ginekologije in porodništva, ki je postala Slovencem znana lani, ko je skupaj s člani Jamarske reševalne službe in drugimi pripadniki civilne zaščite iz novoodkrite Vranjedolske jame pri Dolenji vasi blizu Cerknice pomagala reševati jamarko Ano in ob njej bdela kar trideset ur. Vsakič znova poudari, da je le kamenček v mozaiku ter da takšna reševanja nikoli niso in ne morejo biti delo osamljenega junaka. 

Tina Bizjak, zdravnica in jamarska reševalka Foto: Dejan Javornik
Tina Bizjak, zdravnica in jamarska reševalka Foto: Dejan Javornik

Preberite si intervju -> Tina Bizjak: Vse, ki sem jih doslej šla reševat, sem poznala

Nominiranke in zmagovalke je izbrala strokovna žirija, v sestavi odgovorne urednice revije Onaplus Sabine Obolnar, urednika Sobotne priloge Dela Alija Žerdina ter filozofinje in publicistke Valentine Smej Novak.

Zmagovalke so z nami poklepetale tudi na nocojšnjem slavnostnem večeru v Mestnem gledališču ljubljanskem, ki se ga je udeležilo več kot 220 uglednih gostov. Prireditev sta vodila igralec MGL-ja Matej Puc in novinarka Dela Vesna Milek, ki je z zmagovalkami med drugim spregovorila o tem, kako povezati družbo in obuditi solidarnost, da bomo skupaj premikali nepremostljivo. 

O solidarnosti v luči naravnih katastrof in družbenih preizkušenj je v uvodnem nagovoru spregovorila tudi direktorica medijske hiše Delo Nataša Luša, ki je poudarila:

»Našo prihodnost predstavljajo principi, ki jih poosebljajo nominiranke izbora Ona 365; rušijo stereotipe o tem, kakšna bi morala biti njihova vloga, in dokazujejo, da imajo svoj glas in se odlikujejo na vseh področjih, na katerih delujejo. In to ne zato, ker so ženske, temveč zato, ker so znanstvenice, igralke, pesnice, zdravnice, sodnice, podjetnice, športnice, kulturne delavke, političarke in arhitektke, ki na temeljih, ki so jih postavile vse ženske pred njimi, tlakujejo pot v čas, v katerem je prostor za vse, ki jim je mar za ta trenutek in za prihodnost vseh nas. Zdaj je čas za naš prispevek v mozaik prihodnje družbe. Od koščkov, ki jih prispevamo zdaj in mi vsi, je odvisno, kakšna bo ta podoba.« 

Slavnostna govornica na nocojšnji prireditvi Ona 365 je bila predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič, iskrivi večer v poklon žensk pa sta z glasbeno točko v nekoliko drugačni preobleki, kot smo ju vajeni, popestrila igralca Iva Krajnc Bagola in Matej Puc, oba člana zasedbe MGL. 

Letošnji izbor Ona 365, ki vsako leto marca javnosti predstavi izbrane ženske, ki so s svojim delovanjem ali izraženimi stališči zaznamovale zadnje leto, je bil izveden že štirinajstič. Prireditev je organizirala medijska hiša Delo, režiral jo je Matej Filipčič, podprli pa veliki pokrovitelj MG Motor Slovenija, pokrovitelji Lidl Slovenija, Medex, Telekom in Zlatarna Celje ter partnerji Abena Helpi, Dr. Gorkič, Lisca, MSL pharma, Odeja Škofja Loka, Panakea, Sanolabor, Stada in Steklarna Rogaška.

Kdo so bile pretekle One 365? 

Izbor Ona 365 je v 14 letih svojega obstoja slavil ženske z najrazličnejših področij družbe. Prva Ona 365 je leta 2011 postala filozofinja in sociologinja prof. dr. Renata Salecl, leta 2012 pa smo nagrado podelili zdravnici, zaslužni za vzpostavitev in vodenje programa SVIT Jožici Maučec Zakotnik, ki je leta 2020, ob jubileju našega izbora prejela tudi naziv Ona desetletja. 

Leta 2013 je na izboru Ona 365 slavila nekdanja alpska smučarka Tina Maze, leta 2014 smo se poklonili prevajalki in publicistki Jolki Milič, leta 2015 pa je nagrada šla v roke zdravnici in humanitarki Ninni Kozorog

Leta 2016 je na izboru Ona 365 zmagala predsednica društva SOS telefon Maja Plaz, leta 2017 kuharska mojstrica Ana Roš, leta 2018 pisateljica Desa Muck, leta 2019 pa odvetnica in predavateljica doc. dr. Sara Ahlin Doljak

Po koronskem letu smo v 2021 laskavi naziv Ona 365 podelili vsem medicinskim sestram Slovenije, leta 2022 je nagrada šla v roke novinarke in voditeljice Erike Žinadršič, lani pa smo za Ono 365 oklicali zdravnico in gorko reševalko Evo Pogačar

Letos je žirija odločila, da bo izpostavila vse nominiranke ter v duhu sestrstva in medsebojne podpore žensk za zmagovalke razglasila vse nominiranke.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte