GLASOVANJE DO 31. 3.

Kdo bo letošnja Ona 365? Spoznajte nominiranke in glasujte za zmagovalko

Spoštovane bralke, cenjeni bralci. Marec, mesec žensk, tudi letos posvečamo izjemnim Slovenkam z izborom Ona 365. Spoznajte 10 nominirank in glasujte za zmagovalko.
Fotografija: Spoznajte letošnji 10 nominirank za laskavi naziv Ona 365 Foto: Delo
Odpri galerijo
Spoznajte letošnji 10 nominirank za laskavi naziv Ona 365 Foto: Delo

Strokovna komisija v sestavi Valentina Smej Novak, filozofinja, Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge, in Sabina Obolnar, odgovorna urednica revije Onaplus, je z vso skrbnostjo in odgovornostjo izbrala deset žensk, ki so pomembno zaznamovale preteklo leto. Katera izmed deseterice izjemnih žensk pa je najbolj prevzela vas? Vabimo vas, da se nam pridružite pri izboru zmagovalke leta 2022, ženske, katere dejanja govorijo sama zase. Vaše cenjene glasove, ki jih lahko oddate tukaj, pričakujemo najkasneje do 31. marca 2023. 

Kdo so Slovenke, ki so zaznamovale leto 2022?

Barbara Hieng Samobor, direktorica MGL 

Njene besede so pomembne, o dejanjih pa govorijo predstave, ki so že davno onkraj mestnih zidov. S potujočim festivalom Ruta je postavila nov mejnik in razširila gledališki prostor. 

Barbara Hieng Samobor, režiserka in direktorica MGL Foto: Jože Suhadolnik
Barbara Hieng Samobor, režiserka in direktorica MGL Foto: Jože Suhadolnik

Eva Pogačar, dr. med., spec. anesteziologije in reanimatologije

Predsednica Strokovnega centra Rdečega križa Slovenije, gorska reševalka, nekdanja zdravnica reševalka letalka in zdravnica helikopterske enote nujne medicinske pomoči, si že leta prizadeva, da bi znanje prve pomoči postalo vrednota, ki ne bi ušla nikomur. Pomagati ponesrečenemu oprijeti se za nit, ki vodi nazaj v življenje, je največje darilo, ki ga lahko daš človeku. 

Eva Pogačar, gorska reševalka Foto: Leon Vidic/delo
Eva Pogačar, gorska reševalka Foto: Leon Vidic/delo

Katarina Bervar Sternad, pravnica 

Že več kot desetletje je direktorica PIC – Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja. Njeno strokovno delo so področja in pravice, ki jih ščitijo mednarodni dokumenti s področja človekovih pravic. Prizadeva si za sistemske spremembe in verjame, da je aktivno državljanstvo ena najpomembnejših poti do boljše skupne prihodnosti.

Katarina Bervar Sternad, pravnica in direktorica PIC Foto: Jože Suhadolnik
Katarina Bervar Sternad, pravnica in direktorica PIC Foto: Jože Suhadolnik

Leja Glojnarič, paraolimpijka 

Rodila se je s prirojeno dedno napako, njen sluh je okrnjen. A atletika je njena strast, in ona je njena kraljica. Neverjetna moč te mlade ženske je ovenčana z najvišjimi priznanji. 

Leja Glojnarič, paraolimpijka Foto: Črt Piksi
Leja Glojnarič, paraolimpijka Foto: Črt Piksi

Prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo

Mednarodno uveljavljena biologinja in prejemnica Zoisove nagrade za vrhunske znanstvenoraziskovalne in razvojne dosežke na področju mikrobne biotehnologije, saj je prispevala k revolucionarnim premikom pri odkrivanju in proučevanju virusov, diagnostiki in odstranjevanju patogenih virusov. Vodi Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), 30 milijonov evrov vreden projekt, ki ga prof. Ravnikarjeva uspešno pelje h koncu, Slovenijo pa uvršča še više na lestvici raziskovalnih skupnosti z izvrstno raziskovalno infrastrukturo. 

Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Foto: Leon Vidic/delo
Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Foto: Leon Vidic/delo

Manja Weinzerl, prostovoljna gasilka 

Lani se je borila z ognjem na Krasu. Prostovoljna gasilka, sicer inženirka strojništva, ne more dovolj poudariti, da je gasilstvo ekipno delo in da ona sama ne pomeni veliko.

Manjo Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik
Manjo Weinzerl, prostovoljna gasilka Foto: Jože Suhadolnik

Martina Veršnik, oljkarka 

Najmlajša slovenska poklicna oljkarka je konec lanskega leta v Bruslju predstavljala Slovenijo na Evropskem kongresu mladih kmetov. Z oljkarstvom so se sprva ljubiteljsko ukvarjali njeni starši, ki so Martini privzgojili ljubezen in globoko spoštovanje do narave. To filozofijo je ohranila, ko je pred tremi leti prevzela vodenje ekološke kmetije Olea D'Istria in še razširila dober glas o njihovih pridelkih, da jih danes v Izolo, kjer imajo nasade starih avtohtonih istrskih sort oljk in butično trgovino, prihajajo iskat tudi tujci.

Martina Veršnik, oljkarka Foto: Blaž Samec
Martina Veršnik, oljkarka Foto: Blaž Samec

Izr. prof. dr. Nadja Zupan Hajna, geologinja

Lani je postala predsednica Mednarodne speleološke zveze. Njena izvolitev na tako prestižno funkcijo je obenem veliko priznanje za delo slovenskih krasoslovcev, speleologov in jamarjev in potrjuje osrednje mesto, ki ga Slovenija zaseda na tem strokovnem področju. Glede na to, da smo do zdaj pri nas odkrili že več kot 14.500 jam, to število pa še raste, strokovnjakinji gotovo ne bo zmanjkalo dela. A za vsak primer že pogleduje proti Marsu in Luni.

Nadja Zupan Hajna, slovenska raziskovalka, geologinja, krasoslovka. Foto: Leon Vidic/delo
Nadja Zupan Hajna, slovenska raziskovalka, geologinja, krasoslovka. Foto: Leon Vidic/delo

Rosana Kolar, letalska mehaničarka  

Zmagovalka izbora Inženirka leta 2022, ki v podjetju Adria Tehnika opravlja delo letalske mehaničarke. Da se bo izučila za ta poklic, se je odločila že v otroštvu, vendar pa pot do cilja ni bila lahka, saj je morala do njega priti po ovinkih. Prepričana je, da smo moški in ženske kljub razlikam zmožni ustvarjati čudeže, ko najdemo skupno pot.

Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik
Rosana Kolar, letalska mehaničarka Foto: Jože Suhadolnik

Urška Djukić, režiserka in scenaristka 

Njen kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje sproža pogovore o bolečih temah, ki so bile dolgo zamolčane in potlačene. Zanj je prejela že evropskega oskarja oziroma evropsko filmsko nagrado v kategoriji najboljšega kratkega filma, pa tudi cezarja za animirani kratki film, ki velja za francoskega oskarja oziroma najvišje francosko priznanje na področju filma. 

Urška Djukić, režiserka in scenaristka Foto: Blaž Samec
Urška Djukić, režiserka in scenaristka Foto: Blaž Samec

Kaj o nominirankah pravi strokovna komisija? 

Deseterico žensk, ki je pred vami, odlikujeta moč ter zaveza sebi in širši skupnosti. Njihova dejanja so pomembna za vse nas. Naj nam bodo odličen zgled, navdih in opora v časih, ki jih živimo. Ne pozabite, da lahko za svojo favoritinjo glasujete do vključno 31. marca, tukaj.

Valentina Smej Novak, filozofinja

»Današnji čas ne skopari z izzivi; časi so zanimivi, prinašajo preizkušnje, stiske in odpirajo nova vprašanja. Toda človeštvo je vzdržljivo. Od nekdaj se je soočalo s tegobami in nadlogami. Bolezni, naravne nesreče, vojne in lakote so spremljale vso zgodovino, pa so se vseeno razvile civilizacije, kulture in se rojevali presežki duha. Iskali smo tiste ženske, ki so med nami in se tudi na sodobno dogajanje odzivajo še posebno srčno in močno. Njihovi dosežki so ponekod konkretno merljivi in mednarodno priznani, pri drugih pa se občutijo v družbi kot dejanje, ki se nato kot koncentrični krogi na vodi širijo in odmevajo. Iskanje deseterice je vedno zahtevno delo, ki pa nas tudi radosti, saj ugotavljamo, kaj vse počnejo in dosegajo izjemne ženske. Onina deseterica je deseterica edinstvenih, posebnih in izstopajočih. Tiste, ki so premaknile vsakdan s tečajev, obrisale solzo, dale glas neslišanim, nahranile bližnjega, preskočile oviro, povedale novo zakonitost s formulo ali enačbo, ujele strelo, zabeležile podobo, pogasile požar, rešile življenje, segle do zvezd, pustile odtis. Več jih je, mnogo več kot deset! Naj bo ta deseterica navdih vsem tistim, ki vsak dan znova presegajo utesnjenost vsakdana in delajo ta svet boljši. Čestitke in hvala.«

Ali Žerdin, urednik Sobotne priloge

»Leto 2022 je bilo v marsičem zgodovinsko. Slovenija je dobila prvo predsednico države, prvo predsednico državnega zbora, prvo zunanjo ministrico … in nekje piše, da bo zunanja politika poslej feministična – karkoli naj bi to pomenilo. 
Da bi se vse to lahko zgodilo, so se morale spremembe v družbenem tkivu zgoditi že pred časom. Tudi spremembe, ki se v družbenem tkivu dogajajo danes, bodo čez čas bolj vidne.
Ona 365 je tista, ki spreminja danes, da bo to vidno čez čas. Ne domišljam si, da lahko z gotovostjo imenujem žensko, ki je z današnjimi spremembami najbolj izboljšala svet in naša življenja v prihodnosti. Dejstvo pa je, da se to dogaja. In da moramo vsem, ki gredo na pot spreminjanja sveta, izreči priznanje. Kajti gre za strmo pot, na kateri so ovire, predsodki, sovražnosti. Pot morda nima cilja. Ima pa smisel.«

Sabina Obolnar, odgovorna urednica Oneplus

»Iskati in izbrati osebe, ki jih odlikujejo vrhunsko delo in izjemne karakterne značilnosti, jih postaviti pred obličje javnosti in kot komisija stati za njimi, ni preprosto delo, dasiravno to povemo vsako leto. A na to dejstvo je pomembno vsakokrat znova opozoriti. Skozi vse leto beležimo izstopajoča dejanja posameznic, spremljamo njihovo javno besedo, potem pa pride čas, ko jih je treba ovrednotiti. Veliko je izjemnih žensk, na srečo, in zavedamo se, da jih je nemogoče vse zaobjeti. A za tem letom pride prihodnje, novo, in brez dvoma, pomembna dela morajo biti nagrajena. Kriteriji so še vedno enaki: strokovnost, etična drža in širše družbene konstalacije, kar pomeni, da mora imeti njihovo udejstvovanje večplastni vpliv na širšo družbeno skupnost. Ona, ki prevetri naš um in pospeši naš korak. Naj bo to ona 365 – za vedno.« 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte