VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Partner sovraži moje prijatelje, napada in obtožuje me, kadar sem z njimi

Moj partner je vedno bolj zagrenjen, biti z njim je postalo naporno, prijatelji so mi v uteho, a njemu to ni pogodu.
Fotografija: Partner ne prenaša prijateljev, s katerimi se dobivam. Foto: PERO studio/Shutterstock
Odpri galerijo
Partner ne prenaša prijateljev, s katerimi se dobivam. Foto: PERO studio/Shutterstock

Ukrepajte, sicer boste tudi vi potonili z njim

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Travmatični dogodki so lahko sprožilec paničnih napadov in povzročitelj umika vase ter vzrok za nastanek depresije, zato je bil nasvet partnerju, naj se oglasi pri zdravniku, pravilen. Toda ni vas hotel ali mogel slišati. Za moške je namreč značilno, da se teže sprijaznijo z nastalimi simptomi in zato teže poiščejo strokovno pomoč. Mislijo, da bodo zmogli sami, in svoje težave nemalokrat poskušajo ublažiti tudi z manj socialno primernimi dejanji. Napisano očitno velja tudi za vašega partnerja.

Nazadnje je bil še posebej jezen na vas. Ali so izbruhi jeze značilen tip vedenja zanj? Se je tako vedel, tudi preden so se začeli pojavljati panični napadi? Zelo verjetno je to posledica njegovega sedanjega stanja, zato ne sme odlašati z obiskom pri zdravniku. Bolezen se namreč lahko stopnjuje. Svetujem vam, da ga poskušate ponovno prepričati, naj si pridobi termin pri osebnem zdravniku.

Nakazali ste, da se vas ob partnerju začenjata lotevati potrtost in tesnoba. To je znak, da je treba ukrepati, sicer lahko skupaj z njim začnete toniti tudi vi. Poleg tega je druženje s skupino, s katero ste se sem in tja sprostili, postalo vir konfliktov, in glede na svoj ljubeči odnos do partnerja boste verjetno omejili stike z njimi. To pa za vas nikakor ni dobro. Druženje s prijatelji vam je namreč pomagalo, da ste si »napolnili baterije« in povrnili optimizem.

Ali ste partnerju povedali, da se tudi vi počutite vedno bolj potrte? Svetujem vam, da z njim obzirno spregovorite o tem. Povejte mu, da se njegova potlačenost prenaša na vas in da vas druženje s prijatelji rešuje pred vse večjo zagrenjenostjo. Kaj pa če bi poskušali z njim skleniti »dogovor«, da boste omejili stike s prijatelji, če si poišče zdravniško pomoč? Nekako vam mora uspeti, da ga spravite do zdravnika, ki mu bo predpisal ustrezno terapijo.

Potem pa vam svetujem, da razmislita o tem, da si poišče psihoterapevtsko pomoč. Nepredelana travma namreč vpliva na njegovo počutje in posledično na vajine odnose. V psihoterapiji se bo v varnem odnosu s terapevtom soočil s potlačenimi čustvi, ki so spremljali travmatsko izkušnjo. Ta ogrožajoča čustva, zakopana v njegovi podzavesti, se namreč izražajo s simptomi, za katerimi trpi. Vsako odlašanje obiska pri zdravniku zmanjšuje možnosti za uspešno zdravljenje, zato vam toplo svetujem, da takoj ukrepate. Srečno!

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte