Predstavitvena informacija

Nekatere se zaustavijo, druge zacvetijo: kako premagati nadležne simptome

Med menopavzo veliko žensk pridobi težo zaradi hormonskih sprememb, ki povzročijo upočasnitev presnove. Ste tudi ve utrujene, imate težave z mehurjem in pri spolnosti?
Fotografija: Vedno šibkejše delovanje jajčnikov, ki leto dni po zadnji menstruaciji pripelje do menopavze, povzroči vrtiljak telesnih in duševnih sprememb. FOTO: Depositphotos
Odpri galerijo
Vedno šibkejše delovanje jajčnikov, ki leto dni po zadnji menstruaciji pripelje do menopavze, povzroči vrtiljak telesnih in duševnih sprememb. FOTO: Depositphotos

Menopavza je obdobje hormonskega neravnovesja, ki je naraven in neizogiben del življenja vsake ženske, vendar ni nobenega razloga, da bi nas zaustavila in ovirala v tem obdobju, ko v resnici lahko dobesedno zacvetimo. To je lahko naša druga pomlad. Prav zdaj je idealen trenutek, da skrb zase postane naše temeljno vodilo.

Tretjina življenja v menopavzi

Ženske smo ob prehodu v menopavzo zasebno, družinsko in poklicno še polne elana. FOTO: Depositphotos
Ženske smo ob prehodu v menopavzo zasebno, družinsko in poklicno še polne elana. FOTO: Depositphotos

Še pred dobrim stoletjem je ženska v srednji Evropi živela približno 50 let, kar pomeni, da jih mnogo menopavze niti ni dočakalo. Danes lahko ženske pričakujemo, da bomo živele okrog osemdeset let, kar pomeni, da bomo tretjino življenja preživele v menopavzi.

Ženska ima v življenju od 400 do 500 menstruacij. Po 35. letu se menstruacijski cikel začne spreminjati, po 40. sledi menopavzni prehod, ko dejavnost jajčnikov začne usihati. To pomeni, da se postopoma znižuje raven estrogena in progesterona v telesu, in počasi se bomo od menstruacije poslovile. Točno leto dni po zadnji menstruaciji bomo uradno v menopavzi, in to konca življenja.

Začetek menopavze je za ženske posebno življenjsko obdobje. V poklicni karieri so večinoma že veliko dosegle, materinske obveznosti so bolj ali manj za njimi, stanovanjsko vprašanje je rešeno in končno se lahko z vsem srcem posvetijo stvarem, ki jih najbolj veselijo. Oziroma bi se jim posvetile, če jih pri tem ne bi ovirali slabo počutje ter neprijetne telesne in duševne spremembe.

Na srečo obstajajo naravni prehranski dodatki, ki ženskam pomagajo do odličnega počutja tudi med menopavzo, saj hormonsko zdravljenje že dolgo ni več edina pomoč pri simptomih menopavze. S spremembami življenjskega sloga in z uživanjem učinkovitih naravnih prehranskih dopolnil boste ublažili številne nevšečnosti. Veliko si še želimo doživeti, narediti, izkusiti, predvsem pa se želimo tudi v tem življenjskem obdobju počutiti kot polnokrvne harmonične ženske. Želimo se dobro počutiti v svoji koži, izžarevati samozavest in zdravje.

Naravno in pričakovano, a vseeno neprijetno

FOTO: Medex
FOTO: Medex

Usihanje delovanja jajčnikov in zniževanje estrogena in progesterona sproži vrtiljak telesnih in duševnih sprememb ter značilnih simptomov. Potekajo lahko v zagonih, bolj intenzivno trajajo od dve do pet, lahko se podaljšajo za deset let, nekateri pa postanejo trajni.

Med nadležnimi telesnimi simptomi v perimenopavzi (obdobju menopavznega prehoda) in menopavzi ženske navajajo neprijetne vročinske oblive in potenje, suho in srbečo nožnico ter težave s sečnim mehurjem. Vedno težje žongliramo med službo, družino in nešteto drugimi dejavnostmi, saj smo hitreje psihično in fizično izčrpane in razdražljive. Muči nas nespečnost, pogosteje čutimo tesnobo ali smo depresivne. Naš spomin začne pešati in težje se osredotočimo. Srce nam pospešeno bije. Naša spolna sla se zmanjša, spolni odnosi pa so lahko boleči. Poveča se tveganje za osteoporozo, krvno-žilne bolezni in nekatere vrste raka. Vse to je naravno in pričakovano, vendar lahko pošteno poslabša kakovost življenja.

Zmerna vadba, veliko svežih živil, dobro spanje in majhen, pomemben dodatek

FOTO: Medex
FOTO: Medex

Seveda se ni treba predati malodušju, ampak raje z veseljem pričakajmo to burno obdobje. Vse te simptome je namreč mogoče z nekaj truda precej ukrotiti. Priporočljivo je spremeniti nekatere navade in prilagoditi življenjski slog. Da boste lažje ozavestile nov življenjski slog, si zapomnite formulo PMSU – P(ozanimaj se). M(isli) nase. S(premeni) življenjski slog. U(živaj).

Ključnega pomena je zdrava in uravnotežena prehrana in zmanjšanje vnosa kalorij, saj se presnova upočasni za okrog 20 %. Najbolje je slediti uveljavljenim smernicam zdravega prehranjevanja, torej uživajte veliko svežega sadja in zelenjave, polnozrnate škrobne ogljikove hidrate, puste beljakovine, mlečne izdelke z manj maščobe in kakovostne (nenasičene) maščobe.

Ne zanemarite gibanja. Svetujemo zmerno intenzivno telesno dejavnost od trikrat do petkrat na teden od 30 do 60 minut, delajte vaje z lastno težo, privoščite si veliko raztezanja in ravnotežne vadbe. Ne nazadnje pa sta tudi preprečevanje čezmernega stresa in kakovosten spanec pomembna dejavnika pri vzdrževanju dobrega počutja v menopavzi. V veliko pomoč je lahko Medexovo naravno prehransko dopolnilo BeeHarmony™, ki klinično dokazano prispeva k lajšanju simptomov menopavze.

Klinično dokazana naravna pomoč

FOTO: Medex
FOTO: Medex

Vse več žensk se namesto za hormonsko terapijo raje odloči za naravna prehranska dopolnila. Ponudba izdelkov na trgu je pestra, vendar je pri izbiri dobro upoštevati podatke o dejanski učinkovitosti in izbrati izdelek, ki je naraven in dokazano učinkovit. Učinki Medexovega izdelka Beeharmony™ so dokazani s klinično študijo, učinek pa potrjujejo tudi navdušeni odzivi zadovoljnih uporabnic.

Medexove kapsule BeeHarmony™ zmanjšajo:

  • psihično in fizično izčrpanost za 79 %,
  • slabo razpoloženje za 70 %,
  • suhost vagine za 70 %,
  • razdražljivost za 69 %,
  • tesnobo za 68 %,
  • vročinske oblive in potenje za 54 % in
  • nespečnost za 53 %.

FOTO: Medex
FOTO: Medex

Brezplačna podpora pri spremembi navad

FOTO: Medex
FOTO: Medex

Spreminjanje življenjskega sloga je lahko izjemno naporno, zato včasih potrebujemo malce podpore. Temu je namenjen brezplačni 60-dnevni spletni program za sproščeno menopavzo Hormoni v harmoniji, ki ga je pripravil Medex skupaj z ekipo strokovnjakinj: mednarodno učiteljico hormonske joge in čigonga Alenko Košorok Humar, specialistko ginekologije in porodništva mag. Uršulo Reš Muravec, dr. med, ter strokovnjakinjo za partnerske odnose in osebno rast Melito Kuhar.

Pridružite se več kot štiri tisoč ženskam, ki so lani že opravile program, in se začnite veseliti novega poglavja v svojem življenju. Program zajema video vaje hormonske joge, recepte za jedi, s katerimi boste poskrbeli za več energije, lepo kožo, čiščenje in razstrupljanje, ter praktične nasvete.


Naročnik oglasne vsebine je Medex

V prodaji

Ne spreglejte