VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moj partner svoji prijateljici noče povedati zame, ker mu je priznala, da ji je všeč

Ugotovila sem, da moj partner ves prosti čas preživlja s prijateljico, obenem pa ji prikriva, da je sam v zvezi in da živiva skupaj.
Fotografija: Partner s prijateljico preživi več časa kot z mano. FOTO: New Africa/Shutterstock
Odpri galerijo
Partner s prijateljico preživi več časa kot z mano. FOTO: New Africa/Shutterstock

Opravka imate z nezrelim moškim, ki mu je zvestoba tuja

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Spoznali ste moškega, ki ga obožujete in brez katerega si ne predstavljate svojega življenja. Super sta se razumela in zaupali ste mu. Da bi povečali svojo srečo, ste se, na njegov predlog, preselili k njemu. Vajina zveza se je korak za korakom razvijala in vodila k dolgotrajnemu partnerskemu odnosu.

Potem ste na vsem lepem izvedeli, da se vaš moški dobiva s »prijateljico« in da si izkazujeta odkrito naklonjenost. Normalno, da vas je vrglo iz tira! Ljubosumnost, ki jo čutite, je naraven odziv v takšnem trenutku in je povsem upravičena. Za vas je sedanje stanje nesprejemljivo, a ne veste, kako ravnati. Bojite se pritiskati nanj in se sprašujete, ali naj se umaknete. Zdi se mi, kot da čutite, da se nimate pravice boriti zanj.

Držalo bo, da ljubezni ne moremo imeti, če jo poskušamo izsiliti z omejevanjem in prepovedmi. Toda vso pravico imate, da partner spoštuje vaša čustva in lojalnost, ki jo izkazujete. Prav je, da mu to sporočite in mu poveste, da ne morete tolerirati tako intenzivnih stikov z drugim dekletom, ker je to za vas boleče, ponižujoče in vas žalosti.

Vprašanje je, kakšen odziv boste doživeli, ko mu boste to sporočili. Pravite, da vas dekletu sploh ni omenil. Se boji, da ne bo več tako zanimiv, če bo to razkril? Si morda od dekleta obeta kaj več kot le pogovore ob pijači in skupne športne aktivnosti? Vse kaže, da imate opravka z moškim, ki mu je zvestoba tuja ali pa se še ni zavedel njenega pomena.

Obdobje začetne privlačnosti in navdušenosti nad vami je očitno mimo in zaželel si je novih izzivov, novega adrenalina. Tega ob vas, morda tudi zaradi osebnih težav, ki ste jih omenili, ne more več dobiti v zanj pravšnji meri. Zato je predlagal, da storita korak nazaj, kar bi mu odprlo pot proti novim pustolovščinam. Ta trenutek vidi le sebe in svoje užitke in očitno ni pripravljen prevzeti odgovornosti, ki jo prinaša partnerstvo. Če se bo obojestranska očaranost med njim in »prijateljico« stopnjevala, se zna zgoditi, da bo kmalu končal v njenem objemu.

Vsem sumom navkljub pa ga še vedno ljubite in ste se zanj pripravljeni potruditi. Toda ukrepati morate hitro, preden bo prepozno. Mladi moški, vajeni fantovske svobode, se pogosto dolgo upirajo sprejemanju odgovornosti, ki jo prinaša partnerski odnos. Vendar če želijo odrasti v zrele osebe, sposobne prevzeti odgovorno vlogo v človeški skupnosti, morajo fantovskemu stanu enkrat reči zbogom. Morda se je ta priložnost ponudila zdaj. 

Stikov s »prijateljico« mu ne morete prepovedati. Dvomim, da bi se uklonil, in lahko bi vas postavil pred vrata. Tudi hobijem se mu ni treba odpovedati. Le prerazporediti bi moral dnevne aktivnosti tako, da bi vanje vključeval tudi vas. Čas je, da odraste in se zave, da na tem svetu ne obstajajo le on in njegovi užitki, temveč da sprejme partnerstvo z vsemi vidiki, tako prijetnimi kot manj prijetnimi, in predvsem da pokaže lojalnost in odgovornost ter spoštovanje do vas in vaših čustev. Želim vam, da boste pogumni in odločni ter da vam bo uspelo poskrbeti zase in najti izgubljeni duševni mir.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte