VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Partner sovraži mojo družino in mi omejuje stike z njo

S fantom hodiva šest let in on bi se rad poročil. Zelo ga imam rada, toda imam pomisleke, zlasti zaradi njegovega vedenja.
Fotografija: Moj partner ima veliko potrebo po nadzoru. Vse mora biti po njegovo. FOTO: Prostock-studio/shutterstock
Odpri galerijo
Moj partner ima veliko potrebo po nadzoru. Vse mora biti po njegovo. FOTO: Prostock-studio/shutterstock

Zaupajte svoji intuiciji, prisluhnite pa tudi psihološki teoriji

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pritrjujem vaši ugotovitvi, da ste v težkem položaju: vleče vas k moškemu, ki ne samo da zna biti prijazen, nežen in ljubeč, ampak vam s svojimi kompetencami daje občutek, da bo znal poskrbeti za vas; na drugi strani pa se bojite, da se boste izgubili v njegovem svetu popolnega nadzora, kjer boste izgubili svojo individualnost in vam bodo dovoljene le stvari, ki jih bo on odobril, in samo v obsegu, ki si ga bo sam zamislil.

Socialna psihologija kot znanstvena disciplina izpostavlja dva ključna koncepta: težnjo po bližini in navezanosti na eni strani ter težnjo po distanci, separaciji in avtonomiji na drugi. Naša identiteta in osebnost se porajata v nenehnem dialektičnem procesu med tema dvema težnjama.

Če boste popustili udobju, ki ga ponujata bližina in navezanost, pričakujte, da boste trpeli, ko vas bodo gnale notranje težnje k svobodi, neodvisnosti in samouresničitvi, kajti takrat boste naleteli na nepremostljive meje, ki vam jih bo postavil partner. Frustracije, ki jih boste ob tem doživljali, utegnejo biti tako velike, da se boste bridko kesali, da ste popustili njegovemu šarmu in zahtevam. In morda bo za vas takrat prepozno.

Rezultat omenjenega dialektičnega procesa, ki ga poimenujemo tudi proces separacije in individuacije, je, da se osebek nazadnje loči od svojega skrbnika – tako kot se mora otrok ločiti od svoje matere, ki jo neizmerno ljubi – in zaživi svobodno, samostojno in odgovorno življenje.

Zdi se mi, da ste se zataknili v tem procesu, a vam intuicija pravi, da morate narediti korak naprej in se osvoboditi verig, s katerimi vas fant privezuje nase – tako kot se otrok nekoč loči od toplega gnezda, na katero ga vežejo mnoge spone, in se nikoli več ne vrne vanj. Vez je pretrgana, a hkrati se odpre nov svet, z nešteto možnosti in vabljivih priložnosti. Tam si otrok poišče mesto zase, običajno s partnerjem, s katerim si v medsebojnem spoštovanju in sodelovanju, svobodno ter enakopravno, delita tako bremena kot veselje, lepoto in srečo.

Preberite še:

V prodaji