PROTI DEPRESIJI

Živila, ki dvigujejo razpoloženje: Po tej hrani se boste počutili bolje

Če v teh dneh niste v najboljši koži, si lahko z uživanjem nekaterih živil pomagate do boljšega razpoloženja.
Fotografija: Z uživanjem določenih živil si lahko pomagamo do boljšega počutja. FOTO: Rosshelen/Shutterstock
Odpri galerijo
Z uživanjem določenih živil si lahko pomagamo do boljšega počutja. FOTO: Rosshelen/Shutterstock

Nahajamo se v obdobju, ki je za marsikoga najtežje v letu. Dnevi so še vedno precej kratki, poleg tega pa so v zadnjem času tudi temperature hladnejše. Ko se temu pridružijo še številni izzivi, s katerimi se soočamo kot družba in posamezniki, ni nič nenavadnega, da nas kdaj obide slaba volja.

Ko se slabo počutimo, uteho pogosto iščemo v hrani, kar seveda ni v redu, sploh če posegamo po taki, ki je predelana in/ali polna sladkorja. Kljub temu da nas lahko taka živila na kratek rok privzdignejo, pa se bomo zaradi njih kmalu počutili še slabše, poleg tega pa lahko vplivajo na poslabšanje delovanja našega imunskega sistema, s čimer postanemo bolj dovzetni za viroze in druge zdravstvene težave. Po drugi strani lahko uživanje zmernih količin zdrave hrane, ki vsebujejo učinkovine, ki lahko izboljšajo naše psihično stanje, na nas blagodejno vpliva. Katera živila torej spadajo v kategorijo priporočljivih?

image_alt
Ta zelišča so boljša kot pomirjevala, razkriva zdravnik in fitoterapevt

Ribe

Omega-3 maščobe predstavljajo pomembno skupino maščob, ki igrajo pomembno vlogo pri razvoju in delovanju možganov. Rezultati nekaterih znanstvenih raziskav so pokazali, da se ob rednem uživanju teh maščob zmanjša tveganje za pojav depresije oz. postanejo njeni simptomi blažji, če je do tega bolezenskega stanja že prišlo. Tovrstne maščobe lahko najdemo na primer v lososu in belem tunu. Priporočljivo je, da ribe uživamo dvakrat do trikrat tedensko.

Oreščki in semena

Oreščki in semena so vir rastlinskih beljakovin, zdravih maščob in vlaknin. Poleg tega vsebujejo tudi aminokislino triptofan, ki je ključna pri proizvodnji serotonina (t. i. 'hormona za srečo'). Še posebej priporočljivo je uživanje mandljev, indijskih oreščkov, arašidov, orehov ter bučnih, sončničnih in sezamovih semen. Če želite telo hkrati oskrbeti z zadostnimi količinami cinka in selena, ki sta ključna za optimalno delovanje možganov, posezite po brazilskih oreščkih, mandljih ali pinjolah. Desetletna študija, v katero je bilo zajetih 15.980 ljudi, je pokazala, da se ob rednem uživanju oreščkov tveganje za nastanek depresije zmanjša za 23 odstotkov.

Oreščki vsebujejo aminokislino triptofan, ki je ključna pri proizvodnji serotonina. FOTO: Dionisvera/Shutterstock
Oreščki vsebujejo aminokislino triptofan, ki je ključna pri proizvodnji serotonina. FOTO: Dionisvera/Shutterstock

Fižol in leča

Ti dve živili vsebujeta veliko vlaknin in rastlinskih beljakovin, zato ju je smiselno uživati, če želite poskrbeti za izboljšanje razpoloženja. Vsebujeta tudi B vitamine, ki so ključni za uravnavanje počutja. Ta sklop vitaminov je hkrati pomemben za komunikacijo med živčnimi celicami. Fižol in leča sta hkrati tudi odličen vir cinka, magnezija in selena.

Temna čokolada

Ob slabem počutju marsikdo avtomatsko poseže po čokoladi. Ta sicer vsebuje številne snovi, ki izboljšujejo razpoloženje, vendar pa klasična mlečna čokolada vsebuje tudi veliko sladkorja in maščob, zato si z uživanjem le-te ne delamo velike usluge. Če pa namesto mlečne pojemo nekaj koščkov temne čokolade, si lahko tudi na tak način pomagamo do boljšega počutja. Temna čokolada namreč vsebuje veliko flavonoidov, ki izboljšajo pretok krvi v možgane, zaradi česar pride tudi do boljšega počutja.

PREBERITE ŠE --> Zakaj je čokolada tako zdrava in kaj vaš najljubši okus sporoča o vas

Oves

Tudi oves spada med živila, ki bi se morala, če se borite s slabim počutjem, pogosteje znajti na vašem krožniku. Gre namreč za polnozrnato žito, ki ga lahko najdemo v številnih oblikah, kot so ovseni kosmiči, misliji in granola. Oves je bogat z vlakninami. Te igrajo ključno vlogo pri prebavi ogljikovih hidratov, saj omogočajo, da se sladkor postopoma sprošča v krvni obtok, s čimer raven energije čez dan ostaja na bolj konstantnem nivoju. Oves je hkrati priporočljiv tudi zato, ker vsebuje železo. Če namreč v organizmu tega elementa ni dovolj, smo bolj utrujeni, počasni, poveča pa se tudi verjetnost za motnje razpoloženja.

Ovseni kosmiči so bogati z vlakninami. FOTO: Vladislav Noseek/Shutterstock
Ovseni kosmiči so bogati z vlakninami. FOTO: Vladislav Noseek/Shutterstock

Zelenjava

Uživanje različnih vrst zelenjave igra pomembno funkcijo tako pri skrbi za zdravje kot pri ohranjanju dobrega razpoloženja. V raziskavi, ki je bila izvedena v Nemčiji, so testirali 14 različnih kategorij živil in primerjali njihov vpliv na stopnjo zadovoljstva. Ugotovljeno je bilo, da uživanje zelenjave k dobremu počutju prispeva v največji meri. Po priporočilih strokovnjakov naj bi na dan zaužili dve do tri skodelice zelenjave.

PREBERITE ŠE --> 5 dejstev o magneziju, ki razkrivajo, zakaj je tako nujen za naše zdravje

Sadje

Tako kot zelenjava je tudi sadje ključnega pomena pri zdravem načinu prehranjevanja. Predstavlja namreč vir številnih vitaminov, mineralov in mikrohranil. V tem sklopu je še posebej priporočljivo jagodičevje, ki vsebuje široko paleto antioksidantov in fenolnih spojin.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte