VSESTRANSKI POMOČNIK

Manj znani zdravilni učinki česna in kako se izognemo neprijetnemu vonju

Česen ni le odlična začimba. Ima tudi številne pozitivne učinke na zdravje, zato ga je smiselno redno uživati.
Fotografija: Česen preprečuje nastajanje krvnih strdkov, varuje črevesje in zavira akne. FOTO: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock
Odpri galerijo
Česen preprečuje nastajanje krvnih strdkov, varuje črevesje in zavira akne. FOTO: Ekaterina Bondaretc/Shutterstock

Česen je začimba, ki se pogosto znajde na našem jedilniku, vendar se verjetno marsikdo ne zaveda, kako zelo zdravilna je. Njegovo latinsko ime je Allium sativum, spada pa v družino lukovk. Osrednji del rastline je podolgovata glavna čebulica, okoli katere se razraščajo stranske. Iz glavne čebulice raste 30-80 centimetrov visoko steblo, na vrhu katerega nastane kobul. Ta je sestavljen iz cvetov belo-zelenkaste ali rdečkaste barve.  

Nekoč veljal za denarno valuto

Rastlina je splošno razširjena; uspeva v toplem in zmerno toplem pasu. Kljub temu, da se razrašča po vsem svetu, je njegova daleč najpomembnejša proizvajalka Kitajska, ki je zaslužena za kar 77 odstotkov svetovne proizvodnje. Veliko česna pridelajo tudi v Indiji, Koreji, Rusiji in v ZDA. Pred uporabo česna običajno olupimo vsak strok posebej in ga po potrebi narežemo na manjše koščke. Znan je po svojem značilnem vonju in ostrem okusu, zato je še posebej uporaben kot začimba. Uporabljali so ga že Egipčani, ki so ga uživali v velikih količinah, zato se jih je prijel sloves 'smrdljivega naroda'. Ker je bil v tistih časih zelo cenjen, so ga uporabljali celo kot denarno valuto. 

Česen Foto: Volodymyr Plysiuk/Shutterstock
Česen Foto: Volodymyr Plysiuk/Shutterstock
 

Do zdravilnih učinkov brez smradu

Česen se ponaša s kar 200 biološko aktivnimi učinkovinami, od katerih še posebej izstopata alicin in eterično olje. Bogat je tudi s kalijem, fosforjem, kalcijem, selenom in beljakovinami. V njem najdemo tudi vitamina B in C. Ima številne antioksidativne lastnosti. Tisti, ki bi si želeli česen uživati zaradi njegovih zdravilnih učinkovin, hkrati pa bi se radi izognili ustnemu zadahu, lahko posežejo po pripravkih, ki vsebujejo česnova olja. Možno ga je uživati tudi v obliki prehranskih dopolnil.

Kultne česnove jedi

Na Japonskem in v Koreji iz česna izdelujejo sladkast sirup, t. i. črni česen, ki ga dobijo tako, da česnove glave fermentirajo pri visoki temperaturi. V vzhodni Evropi česen zmešajo s sladkorjem, soljo in nekaterimi drugimi začimbami ter tako pripravljeno mešanico po nekaj tednih postrežejo kot predjed. V Franciji je priljubljena česnova omaka (aioli), ki jo pripravijo iz zmletega česna, olivnega olja in jajc. Običajno jo postrežejo z morsko hrano. V Grčiji poznajo podobno omako (scordalia), le da ji dodajo še kis in maso iz krompirja, mandljev ali orehov. V španskem okolju je priljubljena česnova specialiteta, ki jo pripravijo iz česna, olja, mandljev in namočenega kruha.

V trgovinah prevladuje česen iz Kitajske, a če je le mogoče izberite domačega. Je dražji, vendar veliko bolj svež, zdrav in v primerjavi s kitajskim, ki nosi velik ogljični odtis, bolj prijazen do okolja. FOTO: gunsan gimbanjang/Shutterstock
V trgovinah prevladuje česen iz Kitajske, a če je le mogoče izberite domačega. Je dražji, vendar veliko bolj svež, zdrav in v primerjavi s kitajskim, ki nosi velik ogljični odtis, bolj prijazen do okolja. FOTO: gunsan gimbanjang/Shutterstock

Vpliva na širjenje žil in preprečuje nastajanje krvnih strdkov

Že od nekdaj je znano, da lahko česen pomaga pri lajšanju številnih zdravstvenih tegob. Njegove pozitivne učinke so izkoriščali že v časih gradnje egipčanskih piramid, ko so ga uporabljali za preprečevanje raznih obolenj, kot so rak, povišan holesterol in povišan krvni tlak. V te namene ga uporabljajo še danes. Znani so tudi njegovi pozitivni učinki na delovanje krvožilnega sistema. Ob njegovem rednem uživanju naj bi se žile razširile, zaradi česar se zmanjša verjetnost za nastanek krvnih strdkov, razvoj bolezni srca in kapi.

PREBERITE ŠE --> Zato je čemaž veliko boljša in zdrava izbira kot česen

Gre za najbolj znan rastlinski antibiotik

Česen štejemo med najbolj znane rastlinske antibiotike, s katerim se lahko borimo tako pred virusi kot glivicami. Dobro se obnese pri odpravi črevesnih zajedavcev in pripomore k izboljšanju črevesne flore, prav tako pa je prava rešitev, če pride do vnetja prebavil. Česen je koristno uživati tudi v času prehlada, saj lajša njegove simptome in dihalne težave.

Česen je znan po tem, da pomlajuje možgane in imunski sistem. Z njim se lahko učinkovito borimo proti utrujenosti, uporaben pa je tudi v primeru slabokrvnosti. Spodbuja izločanje strupov iz telesa, kar je še posebej koristno, če živite v onesnaženem okolju. Pomaga tudi pri težavah s kožo, in sicer pri aknah in blagih vnetjih kože. V tem primeru si lahko pomagate tako, da sveže stroke česna vtrete neposredno v kožo. Česen se omenja tudi v najstarejših medicinskih zapisih. V njih navajajo, da ga je priporočljivo uživati tudi v primeru, če imate težave z glavoboli ali se srečujete z menstrualnimi težavami.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte