DRAGOCENA MAKADAMIJA

Teh oreškov bi morali jesti veliko več, še posebej ženske in nosečnice

Makadamije so eni izmed najbolj okusnih in najdražjih oreškov. To upravičuje tako popoln maslen okus kot nekatere zdravilne lastnosti, ki jim jih pripisujejo.
Fotografija: V trgovinah boste našli zgolj oluščene makadamije, a v lupinah ti oreški zdržijo tudi več let. Foto: Tarapong Srichaiyos/shutterstock
Odpri galerijo
V trgovinah boste našli zgolj oluščene makadamije, a v lupinah ti oreški zdržijo tudi več let. Foto: Tarapong Srichaiyos/shutterstock

Do petnajst metrov visoko zimzeleno drevo je znano tudi pod imenom avstralski oreh, saj izvira iz vzhodnih predelov te celine. Najpogosteje uporabljeno ime je nastalo po škotskem kemiku Johnu Macadamu, ki se je v 19. stoletju zavzemal za njihovo gojenje na različnih koncih sveta. Danes največ makadamije pridelajo na Havajih in v Avstraliji ter Indiji, dobro uspeva tudi na tihomorskih in karibskih otokih ter celo na obalnih območjih južne Francije in Španije.

Drevesa se ponašajo s široko in gosto krošnjo, privlačni cvetovi pa so rožnato beli. Zaradi njih so jih sprva vzgajali le v okrasne namene. Drevesa prvič obrodijo po sedmih letih, rastejo in rodijo pa lahko tudi več kot sto let!

Iz eksotičnih cvetov makadamije zrastejo najdražji oreški na svetu. Foto: Deannatui/shutterstock
Iz eksotičnih cvetov makadamije zrastejo najdražji oreški na svetu. Foto: Deannatui/shutterstock

Do posladka le najbolj vztrajni

Oreški so dozoreli šele, ko odpadejo z vej. Takrat so še vedno, kot napol odpet plašč, delno oviti v usnjato lupino, ki pretežno prekriva skoraj popolnoma okroglo lupino. V njej se skriva užitno jedro, podobno velikemu lešniku. Usnjate lupine ni težko odstraniti, zato pa je toliko bolj zahtevno opravilo trenje notranje lupine. Ta je izredno trda in streti jo je mogoče le z močnim udarcem s kamnom ali kladivom. Toda potreben je občutek, saj je lahko udarec hitro premočan in užitno jedro nehote zmečkamo ter pomešamo s koščki lupine.

image_alt
Tako zelo zdravi so arašidi, a le, če jih uživate v takšni obliki

Oreški so že od nekdaj iskana poslastica avstralskih domorodcev, ki jih imenujejo kindal. Le malo živali je sposobnih, da pridejo do užitnih jeder. Med njimi so najbolj spretne nekatere izmed največjih papig. K sreči so v trgovinah običajno naprodaj oluščena jedra. Kupci radi posegajo tudi po celih oreških, saj so privlačnega videza, poleg tega pa se zaščiteni v lupini lahko ohranijo več let.

Oreški makadamije imajo podobno kot orehi kar dve zaščitni lupini. Zunanja zelena se z lahkoto odstrani, trda notranja pa predstavlja tako velik izziv, da številne živali obupajo nad tem plodom. Foto: Barmalini/shutterstock
Oreški makadamije imajo podobno kot orehi kar dve zaščitni lupini. Zunanja zelena se z lahkoto odstrani, trda notranja pa predstavlja tako velik izziv, da številne živali obupajo nad tem plodom. Foto: Barmalini/shutterstock

Okusni in vsestransko uporabni

Oreški makadamije so visokokalorična živila z veliko vsebnostjo maščob. Najbolje jih je uživati kot okusen in zdrav prigrizek. Cele ali naribane lahko dodajamo tako slanim kot sladkim jedem. Potrebna pa je manjša previdnost, če imate hišne ljubljenčke: strupeni so za pse! Odlično se podajo v muslije in smutije, omake, lahko jih dodajamo pri peki mesa, različnim solatam ter za pripravo pesta in raznovrstnih sladic.

PREBERITE ŠE --> Zato so lešniki tako zdravi, a pozor, samo v teh oblikah

Za pripravo jedi je zelo uporabno tudi hladno stiskano makadamijevo olje, ki ohranja okus po oreških. Olje je primerno še za nego kože in las, vsebujejo pa ga nekateri kozmetični izdelki. V kožo se zelo dobro in hitro vpija ter jo mehča in vlaži, na lasišču pa odpravlja prhljaj. Uporabljajo ga tudi v industriji parfumov.

Olje makadmije je zelo cenjeno v kozmetiki. Foto: Amarita/shutterstock
Olje makadmije je zelo cenjeno v kozmetiki. Foto: Amarita/shutterstock

Zdravilne učinkovine makadamije

Oreški makadamije so bogati z mononenasičenimi maščobnimi kislinami. Polovico predstavljajo maščobne kisline omega-3, ki so pomembne za delovanje številnih fizioloških procesov, kot je delovanje živčnih celic in možganov. Maščobne kisline okrepijo imunski sistem, varujejo srce in ožilje, preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, znižujejo slab holesterol v krvi in uravnavajo previsok krvni tlak. Priporočljive so za nosečnice, saj jih potrebuje nerojeni otrok, pomagajo pa tudi pri preprečevanju poporodne depresije. Maščobne kisline omega-3 izboljšujejo stanje bolnikov s kroničnimi vnetnimi boleznimi, kot je artritis.

image_alt
Ne boste verjeli, kako zdravilni so v resnici orehi, pa tudi orehovo olje in listi

Oreški vsebujejo tudi druge koristne maščobne kisline in antioksidante. Bogati so z beljakovinami, vitaminom E in vitamini skupine B. Med minerali vsebujejo največ kalija, fosforja, kalcija, železa in magnezija. Redno uživanje zmanjša možnosti za nastanek duševnih motenj, krepi kosti, zmanjšuje tveganje za osteoporozo in druge bolezni kostnega tkiva. Spojine v jedrcih orehov makadamije pospešujejo proces izločanja strupov, toksinov, presežnega holesterola in težkih kovin. Tradicionalni zdravilci priporočajo, da jih v svojo prehrano vključijo ljudje z anemijo.

Preberite še:

V prodaji