ZA DOLGO ŽIVLJENJE

Tako zelo zdravi so arašidi, a le, če jih uživate v takšni obliki

Arašidi vsebujejo številne koristne snovi, zato je priporočljivo ekološko pridelane in neslane redno uživati.
Fotografija: Če želite izkoristiti vse zdravilne lastnosti arašidov, bodite pri njihovem nakupu zelo previdni. FOTO: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock
Odpri galerijo
Če želite izkoristiti vse zdravilne lastnosti arašidov, bodite pri njihovem nakupu zelo previdni. FOTO: Aleksandr Grechanyuk/Shutterstock

Arašidi oz. kikirikiji (Arachis hypogaea) spadajo v družino stročnic (Fabaceae), gojijo pa jih predvsem zaradi njihovih okusnih semen (oreščkov), ki rastejo pod zemljo. Zaradi visoke vsebnosti olja jih uvrščamo tudi med oljnice. Gojijo jih predvsem na tropskih in subtropskih območjih. Največji delež arašidov proizvede Kitajska – ta namreč poskrbi za kar 38 odstotkov svetovne proizvodnje. Po okusu in prehranski vrednosti so podobni orehom in mandljem.

Obstaja več vrst arašidov, pri čemer nekatere spadajo med divje druge pa med gojene. Gojene vrste so nekoliko bolj grmičaste, imajo drugačno strukturo strokov in večja semena. Arašidi so sicer sprva uspevali v Južni Ameriki; v Peruju, Boliviji, Argentini in Braziliji. To rastlinsko vrsto so nato Španci prenesli v Evropo, od tod pa se je po zaslugi evropskih trgovcev razširila tudi po drugih koncih sveta.

Arašidi spadajo med stročnice, njihovi priljubljeni plodovi pa rastejo pod zemljo. FOTO: Mariia Boiko/Shutterstock
Arašidi spadajo med stročnice, njihovi priljubljeni plodovi pa rastejo pod zemljo. FOTO: Mariia Boiko/Shutterstock

Bogati z antioksidanti in vitamini B in E

Gre za enoletno zelnato rastlino, ki doseže višino 30-50 centimetrov. Listi so na steblu razvrščeni eden nasproti drugega, so pernati in vsakega od njih sestavljajo štirje listi. Cvetovi so rumeno-oranžne barve, na njih pa so vidne rdečkaste žile. Arašidovi plodovi se razvijejo pod zemljo. Vsak strok je dolg 3-7 centimetrov in vsebuje 1-4 semena. Arašidi najbolje uspevajo v lahki peščeno-ilovnati zemlji. Pogosto jih sadijo na območjih, kjer želijo izboljšati rodovitnost okoliških tal; tudi tam, kjer je zemlja onesnažena s pesticidi.

Arašidi so bogati z antioksidanti. V njih naj bi bil približno tolikšen delež antioksidantov kot v sadju. So vir vitaminov B in E, vsebujejo pa tudi nekatere koristne minerale, kot so mangan, magnezij in fosfor. Poleg tega so bogati s folno kislino, ki igra ključno vlogo pri pravilnem razvoju možganov. Ob zaužitju 100 gramov arašidovega masla bomo telo oskrbeli s 25 grami beljakovin, kar je več, kot jih najdemo v številnih drugih oreščkih. Beljakovine so pomembni gradniki celic, zato igrajo ključno funkcijo pri razvoju, rasti in regeneraciji tkiv in maščob. Arašidi so hkrati, poleg soje, najpomembnejši vir rastlinskega olja na svetu. Poudariti je treba, da so kikirikiji tudi precej kalorični, zato naj jih v večjih količinah ne bi jedli tisti, ki si želijo shujšati.

image_alt
Ne boste verjeli, kako zdravilni so v resnici orehi, pa tudi orehovo olje in listi

Zdravi so neslani arašidi iz ekološke pridelave

Kot prigrizek večinoma uživamo pražene arašide, ki so pogosto tudi soljeni. Treba je poudariti, da so za zdravje najboljši nesoljeni (slani niso zdravi) arašidi iz ekološke pridelave. Arašide namreč pogosto sadijo na tleh, ki so bogata s pesticidi, saj so znani kot čistilci zemlje. V tako pridelanih arašidih se nahajajo tudi številne zdravju škodljive snovi. To je tudi razlog, da je toliko ljudi alergičnih nanje. Z izbiro kikirikijev iz kontrolirane ekološke pridelave se izognemo možnosti, da so bili ti pridelani na onesnaženih tleh.

V Indiji, na Kitajskem, v zahodnih deli Afrike ter na nekaterih območjih ZDA so kot prigrizek zelo priljubljeni tudi kuhani arašidi. V živilski industriji in v naših restavracijah za pripravo jedi pogosto uporabljajo arašidovo olje, ki zaradi visoke vsebnosti mononenasičenih maščob velja za bolj zdravo od nasičenih vrst olja. Arašide uporabljamo tudi pri pripravi marinad, prigrizkov, piškotov, peciva in sladkarij.

PREBERITE ŠE --> Zato so lešniki tako zdravi, a pozor, samo v teh oblikah

Priprave arašidovega masla se lahko lotite tudi sami

V zadnjem času je postalo tudi pri nas precej priljubljeno arašidovo maslo, ki se ga običajno uporablja kot namaz za na kruh ali pri pripravi toastov in sendvičev. Izdelate ga lahko tudi sami, če imate na razpolago dovolj zmogljiv mešalnik. Vanj daste dve skodelici olupljenih arašidov ter eno do dve žlici olja poljubne vrste (olivno, arašidovo olje ali olje makadamije). Mešate toliko časa, dokler iz mešanice ne nastane gladka pasta. To nato vlijete v steklene kozarčke, ki jih morate dobro zapreti. Arašidovo maslo nato shranite v hladilnik in ga porabite v roku enega tedna.

Arašidovo maslo je zelo zdravo, a hkrati tudi zelo kalorično. FOTO: Inewsfoto/Shutterstock
Arašidovo maslo je zelo zdravo, a hkrati tudi zelo kalorično. FOTO: Inewsfoto/Shutterstock

Arašidi znižujejo verjetnost za pojav raka in srčnega infarkta

Kikirikiji imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Izsledki znanstvenih študij kažejo, da uživanje oreščkov – ker so ti bogati z antioksidanti – zmanjšuje tveganje za razvoj raka in bolezni srca. Pri ljudeh, ki jih redno uživajo, je verjetnost, da bi doživeli infarkt ali kap manjša. Neka ameriška raziskava je pokazala na koristnost uživanja oreščkov med kosilom. Ob zaužitju 80 gramov arašidov naj bi bil namreč vpliv zaužitih slabih maščob bistveno manjši.

PREBERITE ŠE --> Zdravilni indijski oreški in zakaj ne smemo uživati surovih

Študija, ki so jo izvedli na univerzi Harvard, je pokazala, da lahko dnevno uživanje arašidov vodi do daljše življenjske dobe. Osebe, ki so bile vključene v raziskavo, so vsak dan pojedle 30 gramov arašidov. Čez čas se je tveganje, da bi umrli zaradi diabetesa, srčnih bolezni ali prekomerne teže zmanjšalo za 20 odstotkov. Neka druga študija je pokazala, da se ob rednem uživanju kikirikijev zniža krvni tlak.

Preberite še:

V prodaji