NAVADNI OREH

Ne boste verjeli, kako zdravilni so v resnici orehi, pa tudi orehovo olje in listi

Iz njih pripravljamo orehovo potico in orehovec, zdravijo pa tudi srce, ožilje in težave s kožo.
Fotografija: Redno uživanje orehovih plodov znižuje raven holesterola in previsok krvni tlak. Foto: Krasula/shutterstock
Odpri galerijo
Redno uživanje orehovih plodov znižuje raven holesterola in previsok krvni tlak. Foto: Krasula/shutterstock

Navadni oreh (Juglans regia) je listnato drevo, ki zraste do 35 metrov visoko. Prepoznamo ga po mogočnem deblu ter po razvejani in košati krošnji. Vsi njegovi deli imajo močen vonj. Njegovi listi so sestavljeni iz več majhnih lističev in so spiralno razvrščeni po steblu. So gladki in imajo cel rob. Ko so mladi, so rdečkaste barve, kasneje pa pozelenijo. Nabiramo jih junija in julija ter jih nato posušimo pri 40 stopinjah Celzija. S tem preprečimo, da bi počrneli. Po sušenju jih hranimo v dobro zaprti posodi, da ohranijo kar največji delež koristnih učinkovin. Plodovi oreha so koščičasti. Zunanji del je zelen. V jesenskem času se obarva in razpre, osrednji del plodu pa otrdi.

image_alt
Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo

Navadni oreh izvira iz Azije. Prvotno je uspeval v Iraku in Iranu, nato pa so ga začeli gojiti tudi v Grčiji. Od tod so ga Rimljani prenesli v Italijo, od koder se je nato razširil po vsej Evropi. Glede na nekatere zapise naj bi oreh gojili že 2000 let pred našim štetjem v Babilonu. Rimljani so ga šteli za simbol plodnosti in obilja. V Sloveniji ga lahko najdemo na raznovrstnih območjih. Uspeva tako ob morju kot v hribovitem svetu do nadmorske višine 1000 metrov. Največ ga lahko najdemo v severovzhodni Sloveniji. Ustrezajo mu sončne lege, medtem ko slabše uspeva na vetrovnih legah in na vlažnih tleh. Včasih ga lahko opazimo tudi na strmih in skalnatih področjih.

Navadni oreh je cenjen zaradi svojih okusnih plodov in lesa, a so tudi listi drevesa nadvse uporabni in zdravilni. Foto: Halilin/shutterstock
Navadni oreh je cenjen zaradi svojih okusnih plodov in lesa, a so tudi listi drevesa nadvse uporabni in zdravilni. Foto: Halilin/shutterstock

Za temnejšo polt in proti izpadanju las

Vsebuje čreslovine, flavonoide, eterična olja in juglon. V orehovih jedrcih so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati, tiamin, vitamina B6 in B9, mangan, baker, magnezij, fosfor ter cink. V listih in nezrelih plodovih najdemo tudi veliko vitamina C. Dele rastline uporabljamo v raznovrstne namene. Med drugim v kulinariki, saj so orehovi plodovi ključna sestavina naše tradicionalne slovenske jedi - orehove potice. Iz njega pripravljamo tudi orehovec, alkoholno pijačo temno rjave barve, s katero si lahko pomagamo pri lajšanju prebavnih težav. V kulinarične namene uporabljamo tudi orehovo olje, ki ima prav tako številne pozitivne učinke na zdravje. Iz posušenih listov rastline lahko pripravimo čaj ali tinkturo.

image_alt
14 receptov za 14 različnih prazničnih potic, odkrijte svojo najljubšo

Navadni oreh je uporaben tudi v kozmetični industriji. Sestavina juglon, ki jo najdemo v svežih listih, se namreč lahko uporablja kot barvilo za kožo, zato je nepogrešljiv dodatek nekaterim kremam in oljem za sončenje. Orehovo olje se odlično obnese tudi za nego suhe kože. Vsebuje vitamin E, ki je naraven antioksidant. Uporablja se ga tudi za nego las, saj zavira njihovo izpadanje in nastajanje prhljaja. Izvleček iz orehovih listov se uporablja tudi za odvračanje pršic.

Orehovo olje vsebuje vitamin E, ki je naraven antioksidant. Foto: Chamille White/shutterstock
Orehovo olje vsebuje vitamin E, ki je naraven antioksidant. Foto: Chamille White/shutterstock

Pomaga pri težavah z glavo ter blagodejno vpliva na srce in ožilje

Oreh ima številne zdravilne učinke. V te namene so uporabni predvsem njegovi listi, iz katerih pripravimo poparek. To naredimo tako, da 10 gramov posušenih listov stresemo v liter vode in počakamo 15 minut. Napitek nato precedimo. V zdravstvene namene je priporočljivo uživati 3-5 skodelic čaja na dan. Uživanje orehovega čaja preprečuje nastajanje vnetij, čisti kri, priporočljivo pa ga je piti tudi pri težavah z drisko. Pomagal naj bi pri sladkorni bolezni, slabih živcih, zlatenici, belem toku in vnetem grlu. Uporablja se ga tudi pri zdravljenju kožnih težav, kot so akne, izpuščaji in razjede. Pitje orehovega čaja je priporočljivo tudi, če se soočate s prebavnimi motnjami. Poleg tega izboljšuje delovanje krvnega obtoka in dviguje odpornost imunskega sistema.

PREBERITE ŠE --> Zato so lešniki tako zdravi, a pozor, samo v teh oblikah

Poparek iz orehovih listov lahko uporabljamo tudi pri izpiranju ran. Če imate težave s prekomernim potenjem rok ali nog, vam pri tem lahko pomaga namakanje v kopeli, kateri dodate orehove liste. Snovi, ki se nahajajo v lubju drevesa, naj bi bile učinkovite v boju proti nekaterim bakterijam in glivam. Tudi orehovi plodovi so zelo zdravilni. Pomagali naj bi odpravljati različne težave z glavo, blagodejno pa vplivajo tudi na srce in ožilje. Redno uživanje orehovih plodov znižuje raven holesterola in previsok krvni tlak. Tveganje za nastanek kroničnega bronhitisa naj bi se ob uživanju orehovega olja zmanjšalo. Prav tako pa naj bi imelo to blagodejne učinke na blaženje bolečin v ustih in grlu.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte