KAMNIK

V tem slovenskem mestu se nahajajo najvišje ležeče terme pri nas

Občina Kamnik je najbolj prepoznavna po Veliki planini in Arboretumu Volčji potok, vendar poleg tega skriva še številne naravne lepote in zgodovinske znamenitosti.
Fotografija: Kamnik Foto: Peter Podobnik
Odpri galerijo
Kamnik Foto: Peter Podobnik

S soncem obsijani zimski dnevi so kot nalašč za to, da obiščemo katero od naših mest, odkrivamo njegove kulturne znamenitosti, občudujemo njegove naravne lepote in se podamo na rekreacijo na svežem zraku. Tokrat vam predstavljamo gorenjsko mesto Kamnik in njegovo okolico ter njuno turistično ponudbo. Katere so tiste atraktivne točke, ki si jih je vredno ogledati, in kaj je na tem območju možno doživeti, nam je povedal Domen Lorber, predstavnik Turistično informacijskega centra Kamnik.

Katere so najlepše naravne znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati v Kamniku in okolici?

Najlepša naravna znamenitost je zagotovo Velika planina, ki je hkrati najbolj obiskana točka v naši regiji. Na Veliki planini je v poletnih mesecih še danes aktualno planšarstvo, ki se je tukaj pojavilo že v srednjem veku. Že takrat so bile na Veliki planini postavljene številne lesene koče, ki so dandanes zaščitni znak tega visokogorskega pašnika, čeprav se je iz tistih časov ohranila le ena koča, ostale pa so postavili na novo. Če vas zanima, kaj se je zgodilo z njimi, ste lepo vabljeni na Veliko planino.

Drugi naravni biser v naši regiji je zagotovo dolina Kamniške Bistrice. Ta ponuja možnosti za številne kratke izlete, ki so primerni za vsakogar. Med najbolj zanimive sodi pohod ob Kamniški Bistrici mimo manjšega kanjona Predaselj. V času obilnejših padavin priporočamo tudi obisk slapa Orglice, ki mogočno buči v manjši dolini Kamniške Bele. Med domačini je zelo priljubljena izletniška točka tudi Sveti Primož nad Kamnikom, od koder se odpre zelo lep razgled na mesto. Kamniška Bistrica pa ni le odlična izletniška točka, temveč je lahko tudi izhodišče za pohod na naše najmogočnejše gore. Če je že s Svetega Primoža mogoče občudovati čudovit razgled, je ta s Kamniškega sedla ali Grintovca še toliko lepši.  

Velika planina Foto: Ana Pogačar
Velika planina Foto: Ana Pogačar

Obisk katerih kulturnih znamenitosti bi priporočili?

Ker je bil Kamnik nekoč zelo pomembno mesto na Kranjskem, se lahko pohvali z bogato zgodovino. Lahko bi rekli, da je Kamnik mesto treh gradov. Nad mestom, od koder se odpira izjemen razgled na okoliške gore, je nekoč stal Stari grad, ki je bil včasih zelo pomembna utrdba. Danes so na vzpetini ostale le še ruševine, vendar obisk tudi zaradi razgleda močno priporočam.

V samem centru mesta se nahaja Mali grad, del katerega je tudi malograjska kapela, ki se je ohranila do danes. Omenjena kapela svetega Eligija je v svetovnem merilu prava redkost, saj ima dve nadstropji. Kamničani se radi pohvalimo tudi z najmlajšim gradom na Kamniškem, z gradom Zaprice. Njegovi zametki segajo že v 14. stoletje, današnjo podobo pa je dobil šele v času poznega baroka. Od leta 1961 dalje je v njegovih prostorih muzej kamniške zgodovine, kjer si lahko ogledate zbirko Odsev Kamnika skozi tisočletja. Zelo zanimivi sta tudi zbirka upognjenega pohištva in stalna razstava, ki pripoveduje o pastirskem življenju na Veliki Planini.

Turisti se sploh v poletnih mesecih radi sprehodijo po Šutni, najlepši ulici na Kamniškem, ki skriva številne skrivnosti iz preteklosti. Mnogi se radi ustavijo tudi v Frančiškanskem samostanu, v katerem je urejena knjižnica. Toda to ni knjižnica, kot jih poznamo danes. Ta knjižnica namreč hrani nekaj, kar vam bomo razkrili, ko nas obiščete.

image_alt
V tem slovenskem kraju imajo drugi največji mestni kanjon v Evropi

Katere aktivnosti so obiskovalcem na voljo v tem letnem času?

Zaradi nizke nadmorske višine v Kamniku le redko sneži, zato se ljubitelji zime in snega v tem letnem času velikokrat zatečemo na Veliko planino, kjer v primeru zadostne količine snega uredijo smučarske proge in sankališče. Naše gore so lahko pozimi še posebej impresivne, vendar je potrebna previdnost. Zimske razmere so lahko ponekod zelo nevarne, zato obisk gora priporočamo le tistim, ki so dovolj izkušeni in imajo ustrezno opremo. Če vam nič od naštetega ni posebej pri srcu, pa še vedno lahko ostanete v centru Kamnika, kjer se nahaja drsališče s pravim ledom.

Kamniška Bistrica Foto: Boštjan Tacol
Kamniška Bistrica Foto: Boštjan Tacol

Katere so najlepše točke za sprehod in raziskovanje okolice?

Za družinski sprehod običajno svetujemo Arboretum Volčji potok. To je naš največji botanični vrt, ki se lahko spomladi pohvali s kar petimi milijoni tulipanov. V poletnem času tulipane zamenjajo vrtnice, pozimi pa park krasi na tisoče prazničnih lučk. Skozi celotno sezono si je možno ogledati stalno razstavo kitov, delfinov in dinozavrov. V arboretumu se nahaja tudi veliko otroško igrišče, kjer na svoj račun pridejo naši najmlajši.

Kakšni pa so vaši predlogi za pohodniške podvige?

Kamničani živimo pod mogočnimi Kamniško-Savinjskimi Alpami, zato nam je bilo pohodništvo položeno v zibelko. Iz doline Kamniške Bistrice je možno doseči nekaj markantnih gorskih vrhov, kot sta na primer Grintovec in Skuta. Med omenjenima gorama pa so še številni vrhovi, kamor vodijo tako lahke kot tudi izjemno težke ali t. i. zavarovane poti. Kamnik je tako super izhodišče za pohodništvo, pri čemer lahko vsak pohodnik najde sebi primerno pot.

image_alt
Tako blizu nas se nahaja največje termalno jezero, ki zdravi številne bolezni

Ali ponujate tudi vodene oglede mesta? Kaj je v sklopu takega ogleda možno videti?

Tudi v Kamniku ponujamo vodene ogleda mesta. V sklopu takega ogleda je možno videti vse, kar mesto ponuja. Smo zelo fleksibilni, zato lahko pripravimo ogled mesta po naročilu. V sklopu klasičnega vodenja si obiskovalci ogledajo stari del mesta, Frančiškanski samostan, najlepšo ulico v Kamniku - Šutno in Mali grad, ki je hkrati tudi simbol mesta.

Kamnik Foto: Peter Podobnik
Kamnik Foto: Peter Podobnik

Se v tem času v Kamniku ali v njegovi okolici odvijajo kakšni festivali ali drugi zanimivi dogodki?

V Kamniku je zagotovo največji dogodek Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki poteka v septembru. Letos je prišlo že do 50. izvedbe festivala. Na osrednjem nedeljskem dogodku, na povorki, je letos sodelovalo skoraj 2000 oseb, ki so predstavljale narodne noše z vseh koncev Slovenije. V času festivala je v centru Kamnika postavljen tudi oder, na katerem v petek in v soboto nastopijo številni glasbeni izvajalci z ljudsko glasbo in folklorne skupine s svojimi tipičnimi opravami. Dogodek vsako leto pritegne obiskovalce iz vse Slovenije.  

PREBERITE ŠE --> To je edino mesto v Evropi, ki se lahko pohvali s slanimi jezeri in slapovi

Kaj iz vaše ponudbe bi bilo še posebej zanimivo za družine z majhnimi otroki?

Za družine in majhne otroke je obisk Arboretuma Volčji Potok zagotovo pravo doživetje, saj imajo tam poleg številnih cvetlic tudi stalno razstavo kitov, delfinov in dinozavrov, poleti pa bogato zbirko dopolnjujejo tudi pravi tropski metulji. Prepričani smo, da je tudi ogromno otroško igrišče tisto, zaradi katerega je naše male junake vredno pripeljati v botanični vrt. Številni tobogani, plezala, otroški poligoni in drugi rekviziti poskrbijo, da otroku v arboretumu zagotovo ne bo dolgčas. Kot nalašč za družine pa so tudi terme Snovik, ki imajo status najvišje ležečih term v Sloveniji.  

Je prišlo v zadnjih letih do kakšne obogatitve turistične ponudbe?

Želimo biti turistom prijazno mesto, zato ves čas stremimo k temu, da našo ponudbo še izboljšamo. V zadnjem obdobju smo tako med drugim uspešno obudili Mekinjski samostan, kjer lahko izveste, kako so tam včasih bivale Uršulinke. V zadnjem času postaja vedno bolj priljubljen tudi Ecoresort Slovenia, kjer je možno prespati v prav takšnih kočah, kot stojijo na Veliki planini. Vseh skrivnosti pa vam žal ne moremo razkriti. Raje vas vabimo, da jih odkrijete sami.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte