LOVRENŠKA JEZERA

Ta slovenska jezera veljajo za čudež narave, v tem delu Evrope jim ni para

Lovrenška jezera očarajo s svojo unikatnostjo in odmaknjenostjo. Gre za skupino 20 jezerc, ki so se oblikovala v času ledene dobe.
Fotografija: Lovrenška jezera FOTO: Arhvideoteam/Shutterstock
Odpri galerijo
Lovrenška jezera FOTO: Arhvideoteam/Shutterstock

Na Štajerskem lahko najdemo številne naravne znamenitosti. Med najlepše spadajo Lovrenška jezera, ki jih štejemo za največje visoko barje v Sloveniji in eno najpomembnejših barij na območju južne Evrope, zato so tudi zavarovana. Nastala so v času ledene dobe pred 8000 leti. Dejansko govorimo o skupini 20 jezerc, ki se nahajajo na šotišču na Pohorju med Planiko (1391 m) in Mulejevim vrhom (1533 m) v povirju Radoljne, Mislinje in Velke. Včasih lahko na tem območju najdemo le nekaj več kot 10 jezer; odvisno od količine padavin, ki zapade v nekem obdobju, saj je padavinska voda tista, ki jih napaja. Površina največjega jezera znaša sedem kvadratnih metrov, največja globina pa je 1,2 metra. Dno vseh jezer se nadaljuje v pohorsko šoto.

image_alt
Tako blizu nas se nahaja največje termalno jezero, ki zdravi številne bolezni

Okoli jezer speljana potka, v bližini pa stoji razgledni stolp

Jezerca so posejana na žametno mehkih traviščih, okoli nekaterih pa je speljana potka iz lesenih tramov, ki obiskovalcem omogoča, da se jim lahko čim bolj približajo in jih občudujejo, ne da bi pri tem hodili po nekoliko blatnem terenu. V neposredni bližini jezer so postavili tudi opazovalni stolp, s katerega lahko slikovito okolico občudujemo še s ptičje perspektive. Okoli Lovrenških jezer lahko opazimo veliko zelenega rušja, iz jezer pa v poletnem času kukajo cvetovi belega lokvanja. Od rastlinskih vrst lahko na območju opazimo še šotni mah, mesojedo rastlino okroglolistno rosiko, rožmarinko in rjasti sleč. Živalske vrste, ki nam lahko prekrižajo pot, so alpski pupek, kačji pastir in petelin ruševec.

Izlet do Lovrenških jezer je vsekakor priporočljiv za vse tiste, ki radi občudujejo lepote narave in ne marajo gneče. Ker se do njih ne da priti z avtom, se bo treba do te naravne znamenitosti podati peš. Za ta podvig boste potrebovali primerno pohodniško obutev, vendar pa sama pot ni zahtevna, saj višinska razlika med izhodiščem in ciljem znaša le nekaj deset metrov. Pri izbiri ustrezne opreme imejte v mislih, da je lahko pot na določenih delih nekoliko razmočena.

Od hotela Planja do Lovrenških jezer

Do Lovrenških jezer vodi nekaj planinskih poti. Ena izmed priljubljenih je ta, ki ima izhodišče na Rogli pri hotelu Planja, od koder boste do cilja hodili slabo uro in pol. Izlet vam bo tako v obe smeri brez vmesnih postankov vzel približno tri ure časa. Če se do Lovrenških jezer podajate iz središča Slovenije, najprej zapeljite na avtocesto Ljubljana – Maribor, ki jo nato zapustite na izvozu za Slovenske Konjice. Z vožnjo nadaljujte proti omenjenemu kraju. Nato boste opazili oznake, ki kažejo proti Zrečam. Vi nekaj časa nadaljujte po tej poti, nato pa sledite tablam, ki vas usmerjajo na Roglo. Ko prispete na njen vrh, lahko avto pustite na velikem parkirišču v bližini hotela Planja. Nato od parkirišča peš nadaljujete do usmerjevalnih tabel, ki se nahajajo ob piceriji Planja. Izberete pot, ki vodi v smeri Lovrenških jezer, sedla Komisija in Ostruščice. Najprej se tako spustimo ob štirisedežnici Planja in za krajši čas prispete na ožjo asfaltirano pot. Držite se leve. Nato vas table usmerijo na večji pašnik, v nadaljevanju pa skozi gozd. Pot je dobro označena, zato v nadaljevanju sledite markacijam.

Pot med krošnjami

Pred obiskom Lovrenških jezer ali ob povratku nazaj na izhodišče si lahko privoščite še eno posebno doživetje in se podate na pot, ki je speljana med krošnjami dreves na Pohorju. Ta se nahaja le nekaj minut stran od parkirišča, kjer ste pustili avto. Pot, ki se vije med krošnjami dreves, je dolga en kilometer in poteka skozi gozd, v katerem rastejo drevesa, ki so stara tudi več kot 100 let. Ob poti so postavljene informativne table, preko katerih lahko izveste več o naravi, gozdu kot ekosistemu in temu, kako ga zaščititi.

Med hojo po poti med krošnjami boste prispeli tudi do 37 metrov visokega razglednega stolpa, ki vam bo omogočil še boljši razgled na okoliško naravo. V sklopu stolpa se nahaja še ena atrakcija, ki bo navdušila predvsem nekoliko večje otroke in odrasle, ki so mladi po srcu. Gre za 62-metrski suhi tobogan, po katerem se je možno spustiti z zgornje ploščadi stolpa in poteka po njegovi notranjosti.

Na pot med krošnjami se lahko podate v vseh letnih časih. Novembra, decembra, januarja in februarja je ta odprta vsak dan med 10. in 16. uro. Vstop je možen najkasneje eno uro pred zaprtjem. Cena vstopnice znaša za odrasle 11, za otroke pa devet evrov. Doplačilo za spust s toboganom znaša dva evra.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte