POBEG NA MADŽARSKO

Tako blizu nas se nahaja največje termalno jezero, ki zdravi številne bolezni

Ob madžarskem jezeru Balaton se skrivajo številni turistični biseri, ki vam bodo vzeli sapo.
Fotografija: Balaton FOTO: Zgphotography/Shutterstock
Odpri galerijo
Balaton FOTO: Zgphotography/Shutterstock

Izmed naših sosednjih držav je prav Madžarska tista, ki jo najredkeje izberemo za svojo izletniško oziroma počitniško destinacijo. Za to sta delno kriva njena relativna oddaljenost od središča Slovenije in jezik, ki nam zaradi svojega specifičnega besedišča dela največ preglavic. Vsekakor pa je Madžarska država, ki nudi številne možnosti za preživljanje prostega časa. Obiskovalcem ponuja na ogled lepo naravo in številne kulturne znamenitosti. Najbolj turistično oblegana sta njeno glavno mesto Budimpešta in Blatno jezero, ki mu Madžari pravijo Balaton. Ker to nima izhoda na odprto morje, se ga je prijel tudi naziv 'madžarsko morje'. Hkrati gre za največje jezero na območju srednje Evrope. Nahaja se na zahodu države. Ob prečkanju slovensko-madžarske meje bomo morali, da bi prispeli do njega, premagati še približno 70 kilometrov.

image_alt
Pozabite na Dunaj, to je avstrijsko mesto, ki ga je vredno obiskati

Balaton je podolgovate oblike, njegova gladina pa se nahaja na 104 metrih nadmorske višine. Jezero v dolžino meri 77 kilometrov, v širino pa med štiri in 15 kilometrov. Obala se razprostira na 235 kilometrih. Voda v jezeru je zaradi peščenega in plitvega dna motna. Njegov največji pritok je reka Zala, večina vode pa iz njega odteka skozi umetni kanal Sio. Večja obalna mesta tega območja so Keszthely, Siofok, Fonyod in Balatonfured.

Jezero se v poletnem času segreje na okoli 25, lahko pa tudi do 30 stopinj Celzija, zato takrat predstavlja priljubljeno točko za kopanje. Poleg tega se ob jezeru pogosto nahajajo tudi ribiči, dobro pa služi tudi srfarjem in jadralcem. Zaradi ugodnih tal in podnebja se v njegovi okolici razprostirajo slikoviti vinogradi. Ker je okoliški teren pretežno ravninski, je idealen tudi za kolesarske podvige. Balaton je pred padcem Berlinskega zidu veljal za priljubljeno turistično točko, kjer so se zbirali Nemci tako z zahodnega kot vzhodnega dela. V njegovi bližini so poleg tega na voljo številne toplice s termalno vodo in še druge turistične atrakcije, ki jih je vredno obiskati. 

Blatno jezero FOTO: Berni0004/Shutterstock
Blatno jezero FOTO: Berni0004/Shutterstock

Termalno jezero Heviz

Heviz je največje termalno jezero na svetu, ki je primerno za kopanje, hkrati pa je tudi biološko akivno. Predstavlja namreč tudi domovanje več vrst lokvanja. Njegova površina znaša 4,4 hektarja, največja globina pa 38 metrov. V njem so se kopali že stari Rimljani. Voda v njem se v celoti zamenja na vsake tri dni. Termalno jezero je za plavanje primerno skozi vse leto. Poleti njegova temperatura doseže 36 do 38 stopinj Celzija, v zimskih mesecih pa pade na še vedno prijetnih 23-25 stopinj Celzija.

Kopalna voda naj bi imela zaradi vsebnosti žvepla, kalcija, magnezija in hidrogenkarbonata številne pozitivne učinke na telo. Sem tako na zdravljenje zahajajo bolniki z revmatskimi kostno-mišičnimi obolenji, s kroničnimi boleznimi sklepov, osteoporozo, kroničnimi ginekološkimi boleznimi, z luskavico in podobnimi težavami. Seveda so dobrodošli tudi vsi ostali. Obstaja pa pravilo, da se lahko v vodi zadržite največ 30 minut.

Heviz, Madžarska FOTO: Andras_csontos/Shutterstock
Heviz, Madžarska FOTO: Andras_csontos/Shutterstock

Živalski vrt Veszprem

Živalski vrt Veszprem se nahaja v oddaljenosti 15 kilometrov od Balatona in je lociran v čudovitem okolju. Ne le da si lahko v njem ogledamo številne živali, kot so žirafe, kamele, opice, tigri, nosorogi, lame in številne druge. Obiskovalci lahko prisostvujejo tudi hranjenju nekaterih živali ob določenih urah. Nekatere izmed njih je možno tudi pobožati. V sklopu živalskega vrta je na ogled tudi 'dino park', kjer se lahko seznanite z že izumrlimi plazilci, ki so nekoč hodili po našem planetu. Živalski vrt je možno obiskati vse dni v letu, saj je odprt tudi ob vikendih in praznikih. Svoja vrata odpre ob 9. uri zjutraj, zapre pa jih med 15. in 18. uro; odvisno od letnega časa.

Veszprem, Madžarska FOTO: Zoltan Tarlacz/Shutterstock
Veszprem, Madžarska FOTO: Zoltan Tarlacz/Shutterstock

Grad Szigliget

Szigliget velja za enega najlepših gradov na območju Blatnega jezera. Če si ga želite pogledati od blizu, se boste morali povzpeti po strmem pobočju, vendar bo v tem primeru trud poplačan s čudovitim razgledom, ki se odpira z njega. Grad je bil zgrajen že pred 750 leti, nazadnje pa so ga obnovili leta 2020. Od takrat naprej je njegovo kamnito obzidje še višje, ima več interaktivnih elementov, grad pa po novem obsega tudi razstavo in pokrit prostor. V sklopu razstav se lahko obiskovalci spoznajo z življenjem prebivalcev gradu iz časov srednjega veka. Pri tem si lahko ogledajo tudi kovačnico, stolp, zapor in orožarno.

Grad Szigliget FOTO: Tokar/Shutterstock
Grad Szigliget FOTO: Tokar/Shutterstock

Arboretum Folly

Arboretum Folly se razteza na dobrih treh hektarjih površine, obdaja pa ga gozd. Od tod se odpira slikovit pogled na okoliške gore ter na vinorodno pokrajino v bližini. Zimzelena oz. iglasta drevesa, ki jih je tukaj moč občudovati, so bila v arboretumu zasajena v treh različnih obdobjih. Tako najstarejša štejejo 90-100 let, nekoliko mlajša 35-55 let, najmlajša pa so bila zasajena pred manj kot 35 leti. Na območju je zasajenih kar 130 vrst borovcev, 16 vrst brinov ter več kot 15 vrst jelke in smreke. Arboretum ne slovi zgolj po svoji botanični, temveč tudi po krajinski, kulturni in geološki vrednosti, zato je zanimiv za najrazličnejše obiskovalce.  

Folly FOTO: Berni0004/Shutterstock
Folly FOTO: Berni0004/Shutterstock

Vasica Tihany

Ta vas velja za najlepšo in najstarejšo v okolici Blatnega jezera in se uvršča na Unescov seznam kulturne dediščine. Nahaja se na polotoku, poseljena pa naj bi bila že od 16. stoletja dalje. V vasi lahko občudujete tudi benediktinsko samostansko cerkev, ki je ena najstarejših tovrstnih na Madžarskem. Tihany je hkrati znan po sivkinih poljih, ki ga obdajajo. Ker je sivke tukaj v izobilju, je prav tako bogata ponudba sivkinih izdelkov. Po polotoku so prepredene tudi številne sprehajalne poti, s hojo po katerih se ponuja lep razgled na Balaton. Tihany je v poletnem času precej oblegan s turisti, medtem ko je v preostalih letnih časih situacija nekoliko bolj prijazna do tistih, ki jih gneča ne navdušuje najbolj.

Tihany FOTO: Berni0004/Shutterstock
Tihany FOTO: Berni0004/Shutterstock

Keszthely

V tem mestu stoji baročna palača Festetics, katere lepoto so nekoč primerjali z Versaillesom v Parizu. Postavljena je bila v 17. stoletju in je bila sprva v lasti neke hrvaške plemiške družine. Poleg lepe zunanjosti so na ogled tudi prekrasne sobane v notranjosti objekta.


Keszthely FOTO: Digoarpi/Shutterstock
Keszthely FOTO: Digoarpi/Shutterstock

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte