PODZEMNI SVET

Ta neokrnjena slovenska jama velja za eno najlepših na svetu

Križna jama slovi po svoji lepoti in neokrnjenosti, poleg tega pa se lahko pohvali s številnimi podzemnimi živalskimi vrstami, ki jo naseljujejo.
Fotografija: Raziskovanje Križne jame FOTO: Miha Skrt
Odpri galerijo
Raziskovanje Križne jame FOTO: Miha Skrt

V zimskih dneh, ko so dnevi mrzli in kratki, velikokrat pa nas presenetijo tudi padavine, je obisk katere od naših jam lahko odlična ideja, kako preživeti prosti dan. V jamah je namreč skozi celo leto konstantna temperatura, poleg tega pa nam pod zemljo vremenske neprilike ne morejo priti do živega. Kljub temu, da so pri nas najbolj prepoznavne in turistično obiskane Postojnska jama in Škocjanske jame, pa Križna jama po lepotah prav nič ne zaostaja za njima. Poleg tega slovi tudi po svoji neokrnjenosti. Zaradi svoje unikatnosti je postala prepoznavna tudi v širšem evropskem prostoru. Ponaša se tudi z izjemno biotsko raznovrstnostjo.

PREBERITE ŠE --> 5 manj znanih slovenskih jam, kjer lahko uživate v naravni klimi

Križna jama je 8273 metrov dolg jamski sistem, ki se nahaja na območju Blok ter Loškega in Cerkniškega polja. Gre za verigo podzemnih jezerc, ki so napolnjena s smaragdno zeleno vodo. Vhod vanjo je urejen 1,5 kilometra južno od naselja Bloška polica. Jamo so poimenovali po cerkvi sv. Križa, ki se bohoti v bližini. Je vodna in turistično urejena jama. Uvrščamo jo med odprte jame z nadzorovanim vstopom. Križna jama je ena najlepših in najbolj ohranjenih jam tako v evropskem kot tudi v svetovnem merilu. V njej namreč niso urejene betonske poti, prav tako pa ta ni osvetljena z električno razsvetljavo, zaradi česar ohranja svojo prvobitnost.

V njej živi kar 60 podzemnih živalskih vrst

Gre za aktivno vodno jamo s sigastimi pregradami, jezerci in tekočo vodo. V njej lahko občudujemo različne jamske oblike, kot so fasete, žlebiči in stropne kotlice. Voda v jami večkrat ponikne v sifon, kasneje pa se ponovno prikaže na površju. Križna jama se ponaša z bogatim podzemnim živalskim svetom. V dosedanjem času so znanstveniki v njej prepoznali že 60 podzemnih živalskih vrst. Med raziskovanjem njene notranjosti lahko srečamo tako vodne kot površinske živali, kot so kapniška postranica, jamski ježek, jamski pajek, jamska mokrica, jamski črv in drobnovratnik. Zasledimo lahko tudi šest vrst drobnih polžev. Nekatere živali jamo obiščejo le občasno. To so mali podkovnjak, sova, polh, kuna in druge manjše živali.

PREBERITE ŠE --> Bilo je nekoč v Postojni: Tajni prostori hotela Jama

Križna jama je sestavljena iz različnih delov. Na fotografijah, ki prikazujejo njene lepote, se najpogosteje pojavlja dvorana po imenu Kalvarija. Gre za pomembno križišče, ki je bogato s stalagmiti, stalaktiti in kapniškimi stebri. Na tem mestu se jama razcepi na dva rova; zahodni Blatni in vzhodni Pisani rov. Posebnost, ki med obiskovalci pritegne veliko zanimanja, je tudi Medvedji rov. Temu delu jame so dali tako ime zato, ker gre za bogato nahajališče kosti jamskega medveda. Leta 1979 je jamo obiskal Ferdinand von Hochstetter in s svojimi pomočniki iz sedimentov izkopal kar 2000 kosti te živali. Iz njih je sestavil dva popolna skeleta jamskega medveda. Okostji sta bili nato poslani v dunajski naravoslovni muzej.

Ogled Križne jame

Ogled Križne jame je možen le ob določenih urah oz. skladno s predhodnim dogovorom. V zimskem času je jamo možno obiskati le ob vikendih in praznikih, in sicer ob 15. uri. Od aprila dalje je za ogled na voljo vse dni v tednu, v poletnem času pa je tekom dneva na voljo več terminov. Točen razpored preverite na uradni spletni strani. Ogled traja od ene ure do uro in pol, vključuje pa tudi vožnjo s čolnom. Priporočljivo je, da na lokacijo pridete 15 minut pred začetkom ogleda. Ne glede na letni čas se je treba toplo obleči, na vhodu pa dobite še gumijaste škornje in ročno svetilko, s katero si boste osvetljevali pot. V zimskem obdobju je treba za vstopnico za odraslo osebo odšteti 10, za otroka do 15. leta starosti pa 7 evrov.

PREBERITE ŠE --> Na tem hrvaškem otoku imajo najbolj posebno morsko jamo na svetu

Na začetku ogleda se boste v jamo spustili po stopnicah. Pri tem vas bo nekaj časa še spremljala dnevna svetloba, naslednjih nekaj sto metrov pa bo postajalo čedalje bolj temno. Da boste lažje videli, si boste morali v nadaljevanju ture pomagati z lučko. Na začetku boste hodili skozi velike dvorane. Pot vas bo nato vodila proti kapniku Čimborasu, kjer si boste lahko ogledali razstavljene kosti jamskega medveda. Pot boste nato nadaljevali po rovu ter do prvega jezera. Sledi 10-minutna vožnja s čolnom po njem. Nato se boste do vhoda v jamo vrnili po isti poti.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte