KRANJ

V tem slovenskem kraju imajo drugi največji mestni kanjon v Evropi

Prešernovo mesto ponuja širok spekter naravnih in kulturnih znamenitosti. Tisti bolj aktivni se bodo z veseljem podali na Šmarjetno goro ali Jošt.
Fotografija: Reka Kokra FOTO: Jošt Gantar
Odpri galerijo
Reka Kokra FOTO: Jošt Gantar

Kljub temu da je zimski čas s krajšimi in hladnejšimi dnevi nekoliko manj atraktiven za izletniške podvige, vam vsekakor ne bo žal, če se boste podali v katero od naših mest, si ogledali njegove naravne in kulturne znamenitosti, doživeli kaj novega ter preživeli nekaj časa na svežem zraku.

Tokrat vam predstavljamo Kranj in okolico. Vprašanja, katere znamenitosti si je tukaj vredno ogledati in katere aktivnosti so na voljo, smo naslovili na Klemna Malovrha, direktorja Zavoda za turizem in kulturo Kranj, ki nam je postregel s številnimi uporabnimi informacijami.

Katere so najlepše naravne znamenitosti v Kranju in okolici, ki si jih je vredno ogledati?

Kranj je obdan z naravo; s hribi, jezeri in gozdovi, ki vabijo k zelenim avanturam in ponujajo možnosti za števila aktivna doživetja. Naravne znamenitosti se nahajajo v neposredni bližini mesta.

Kanjon reke Kokre je 30 metrov globok kanjon, ki se vije tik pod mestom. Po njem je urejena krožna pot. Gre za drugi največji mestni kanjon v Evropi, ki ponuja številne zgodovinske in naravne zanimivosti. Včasih so bili tukaj mlini in mestno kopališče, danes pa gre predvsem za miren zeleni kotiček mesta, prostor za sprostitev, rekreacijo in druženje. To pestro in razgibano območje nudi zatočišče in bivališče številnim živalskim vrstam, med katerimi je tudi veliki žagar (vrsta ptice).

Kanjon Kokre v Kranju FOTO:Hanc Marjana
Kanjon Kokre v Kranju FOTO:Hanc Marjana

Udin Boršt je velik skrivnosten gozd, ki se nahaja med Kranjem, Tržičem in Naklim. Skozenj so prepredene pešpoti, kolesarske steze in tematske poti z vsebinami, vezanimi na naravno, kulturno in zgodovinsko dediščino. Na območju lahko opazimo tudi nekatere kraške pojave. Poti so označene z informativnimi tablami. Na njih se nahajajo počivališča s klopcami in mizami, kjer se obiskovalci lahko spočijejo, okrepčajo in prisluhnejo naravi.

Jamnik s cerkvijo sv. Primoža in Felicijana na njegovem vrhu velja za eno najbolj osupljivih razglednih točk v Sloveniji, zaradi česar je ta tudi priljubljena kolesarska in pohodniška destinacija. Med vožnjo skozi Zgornjo Besnico se lahko osvežite ob slapu Šum, enem večjih potočnih drsečih slapov v Sloveniji.

Bobovška jezera so skupina treh jezer (Krokodilnica, Čukova jama in Ledvička), iz katerih so včasih pridobivali glino, leta 1953 pa so na območju našli okostje mamuta. Jezerca so zaradi paleontoloških, ornitoloških in ostalih posebnosti zaščitena in razglašena za naravno znamenitost. V zimskem času so priljubljeno območje za drsanje, poleti se je v njih možno kopati in osvežiti, če pa imate ustrezno dovolilnico, lahko v njih tudi lovite ribe.

Posestvo Brdo s 500-letno zgodovino velja za eno najpomembnejših protokolarnih območij v Sloveniji, kjer na enem mestu najdete neokrnjeno naravo, bogato zgodovinsko dediščino in so vam na voljo zanimiva doživetja. Veličasten grad obdaja urejen park z drevoredi in ribniki, znamenitim čebelnjakom, staro oranžerijo in vinoteko.

Brdo pri Kranju FOTO: Jošt Gantar
Brdo pri Kranju FOTO: Jošt Gantar

Obisk katerih kulturnih znamenitosti bi priporočili obiskovalcem?

Če se povzpnete po 163 stopnicah, pridete do razgledne ploščadi zvonika cerkve sv. Kancijana, kjer lahko ujamete najlepši kranjski razgled. Rove pod starim Kranjem lahko dodobra spoznate skozi vodene oglede, pri čemer izveste, kdaj in kako so bili zgrajeni. V sklopu ogleda so na voljo tudi digitalni potep po Kranju, prikaz zaklonišča in simulacija letalskega napada. Med sprehodom po Muzejski poti boste obiskali muzejske hiše Gorenjskega muzeja; Prešernov spominski muzej, Mestno hišo, Kostnico, Grad Khislstein in Galerijo Prešernovih nagrajencev.

image_alt
To je eno najlepših slovenskih mest, kjer imajo največjo drevesno hišo pri nas

Katere aktivnosti so obiskovalcem na voljo v tem letnem času?

Letošnja zima nas žal ni obdarila z mrazom in večjimi količinami snega, zato so obiskovalcem na voljo predvsem pohodniška in kolesarska doživetja. Že dobre pol ure vožnje iz Kranja pa je sneg, zato je tam mogoče smučati, se sankati in teči na smučeh. Vsa mestna doživetja in vodenja, ki jih izvajamo na Zavodu za turizem in kulturo Kranj, so obiskovalcem na voljo tudi v zimskem času.

Kranj pozimi FOTO: Jošt Gantar
Kranj pozimi FOTO: Jošt Gantar

Katere so najlepše lokacije za sprehod in raziskovanje okolice?

V tem času so atraktivni okoliški hribi, kot so Jošt, Šmarjetna gora, Jamnik ter Mala in Velika Poljana. Zanimiv in raznolik je lahko tudi sprehod ob vodi. Učna pot Po poti Jeprškega učitelja poteka nad kanjonom Zarice. Iz mesta se lahko sprehodite po Savskem drevoredu. Ob Kokri pa je urejena še ena zanimiva učna pot, ki se začne na Bregu ob Kokri in se vije vse do Preddvora.

image_alt
V tem slovenskem obmorskem mestu se nahaja ena najbolj romantičnih hiš

Katere vzpone bi priporočili pohodnikom?

Kranjčani radi hodimo v hribe. Sv. Jošt nad Kranjem in Šmarjetna gora sta med domačini zelo priljubljeni točki. Do obeh vrhov se lahko povzpnete peš, s kolesom ali z avtom. Na vrhu Jošta stoji Dom na Joštu, ki ponuja kulinarična doživetja. Poleg tega se tam občasno odvijajo glasbene prireditve, pri koči pa je urejeno tudi otroško igrišče. Na poti do vrha se nahaja še ena točka, ki bi jo morali obiskati ljubitelji kulinarike. To je kmetija Pr'Končovc, ki se lahko pohvali s kar dvema trajnostnima certifikatoma; Zeleni ključ in Slovenian Green Cousine.

Na vrhu Šmarjetne gore stoji hotel, od tod pa se odpira tudi čudovit razgled na Kranj in okolico. Če so vremenske razmere ugodne, pa je pozimi za tiste z več kondicije vabljiv tudi dvatisočak Storžič. Seveda tudi druge okoliške destinacije ponujajo čudovite hribe in gore. Iz Kranja so v manj kot pol ure vožnje dostopne vse tri alpske verige.    

Šmarjetna gora FOTO: Jošt Gantar
Šmarjetna gora FOTO: Jošt Gantar
  

Ali ponujate tudi vodene oglede mesta? Kaj je v sklopu tovrstnega ogleda možno videti?

Vodene ogleda mesta toplo priporočamo, saj lahko tako slišite zgodbe in vidite zanimivosti, ki bi jih na samostojnem ogledu lahko spregledali. Izbirate lahko med različnimi tematikami ogleda mesta; klasičen ogled mesta, arhitekturni sprehod, ogled mesta s poudarkom na znamenitih Kranjčanih. Ponujamo tudi vodene oglede kanjona reke Kokre, Rovov pod starim Kranjem in Info centra SOS Proteus.

PREBERITE ŠE --> Tajni prostori hotela Jama, skrivnostni kraj, kjer so potekali strogo zaupni državni posli

Kaj priporočate obiskovalcem, kar se tiče notranjih ogledov?

Info center SOS Proteus, ki se nahaja v Rovih pod starim Kranjem, je obvezen postanek, če obiščete Kranj. Tam si namreč lahko ogledate človeško ribico in izveste več o tej izjemni živalski vrsti, katere življenjska doba znaša tudi več kot 100 let, medtem ko je brez hrane zmožna preživeti do 10 let. Ogled obiskovalca povabi tudi k premisleku o podzemnih vodah, ki so njen življenjski prostor. V Info centru SOS Proteus potekajo tudi raziskovalne aktivnosti. Vsa sredstva, zbrana na račun ogledov, so namenjena raziskavam in varstvu človeške ribice.

V sklopu digitalnega potepa po rovih je vzpostavljenih 15 digitaliziranih točk, skozi katerih se razkriva časovni trak najpomembnejših obdobij mesta s 6000-letno zgodovino.

Muzejska pot obiskovalca vodi po muzejskih hišah na način, da si v vsaki od njih ogleda največje bisere: lamelni oklep in kopjasto orožje vojaške antične elite v gradu Khislstein, nakit Staroslovank v Mestni hiši, Kostnico, najvišjo slovensko umetnost v Galeriji Prešernovih nagrajencev ter se v Prešernovi hiši spozna z življenjem Franceta Prešerna.

Obisk Kabineta Janeza Puharja pa predstavlja povratek v 19. stoletje, pri čemer se odpravite na raziskovanje optičnih prevar in izuma fotografije na steklo. Janez Puhar je bil Kranjčan, ki je poklic kaplana združeval z inovatorstvom in svoje znanje matematike, fizike, kemije in jezikov usmeril v takrat povsem novo tehniko zapisovanja podob s svetlobo, ki jo danes imenujemo fotografija.

Sv. Jošt FOTO: Jošt Gantar
Sv. Jošt FOTO: Jošt Gantar

Se v tem času odvijajo kakšni dogodki/festivali, ki bi bili zanimivi za obiskovalce?

Pravkar se je zaključil Prešerni december, a se že pripravljamo na februarsko prireditev Vsak dan Prešernovo, katere osrednji dogodek je Prešernov smenj. Takrat celotno mesto zaživi v podobi 19. stoletja, ko je tukaj živel dr. France Prešeren. Dogodek vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev.

Kaj iz vaše ponudbe bi bilo še posebej zanimivo za otroke?

Predlagamo stolp Pungert in hišo Krice Krace, ki ponujata vsebine za otroke. V njiju se namreč odvijajo različne ustvarjalne delavnice, lutkovne predstave, glasbeni dogodki itn. Prešernovo gledališče Kranj ponuja ob sobotah kvaliteten nabor otroških predstav.

image_alt
6 razlogov, zaradi katerih je vredno obiskati Bled, tudi če niste turisti

Je prišlo v zadnjih letih do kakšnih novih pridobitev, kar se tiče turistične ponudbe območja?

V zadnjih nekaj letih je bil Kranj deležen kar nekaj turističnih pridobitev. Med drugim je bil obnovljen zvonik cerkve sv. Kancijana, ki je zdaj odprt za obiskovalce. Vzpostavljen je bil Info center SOS Proteus. Obiskovalcem je zdaj na voljo tudi digitalni potep po kranjskih rovih. Po novem ponujamo tudi daljše vodenje po mestu Cifra al' mož, v sklopu katerega obiskovalci na doživet način izvedo več o našem največjem pesniku Francetu Prešernu.

V okviru aktivnega turizma je urejena nova kolesarska steza Kranjska kolesarska roža, ki se iz Kranja vije proti šestim bližnjim krajem (Ljubljana, Kamnik, Tržič, Jezersko, Škofja Loka in Bled). Po njej se podajo tudi tisti kolesarji, ki se pripravljajo na udeležbo na največjem slovenskem kolesarskem dogodku L'etape Slovenia.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte