VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

V naši družini vlada samo maščevalnost in opravljanje, počutim se ujeto

Smo velika družina, nekoč smo bili povezani in enotni, sedaj pa so med nami velike, tudi gmotne razlike.
Fotografija: Imam veliko družino, a so odnosi med nami nemogoči. FOTO: Bearfotos/shutterstock
Odpri galerijo
Imam veliko družino, a so odnosi med nami nemogoči. FOTO: Bearfotos/shutterstock

Odloči nevidno, podzavestno in skrito

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Draga ga bralka.

Hvala za vaše pismo. Prikazuje resnično stisko in obenem kaže na globlje povezave med preteklimi dogodki in zamerami, ki jih ljudje medsebojno gojijo. Seveda so družine primarni gradnik naših odnosov, relacij in povezav, od koder se podamo v svet in v ostala poslovna in zasebna razmerja. Radi rečemo, da zgledi vlečejo, kar pomeni, da tisto, kar lahko opazimo, tudi dojamemo. In vi, kot kaže, opazite nekaj, kar večina ne. Videz prijaznega in povezanega veže še globlje. Nepristne vezi so lepljive, žgoče in vsa razmerja soodvisnosti težka in naporna. In ravno to čutite, ko opisujete tesnobo in dihalno stisko.

Verjetno drži, da mati še vedno drži družinsko dinamiko v stanju statusa quo, čeprav verjetno vsi čutite, da ste se zelo spremenili in da vas nič več ne povezuje »čas nedolžnosti«, ki je čas otroštva, ko smo neobremenjeni z zunanjim svetom, pričakovanji, cilji in dosežki, po katerih nas svet kasneje presoja in oceni. 

Nevidni svet pa je svet relacij, povezav in resničnosti, ki jo večina skriva. Tisti ljudje, ki so razvili subtilnejša čutila, ga seveda zaznavajo  in uspešneje krmarijo med življenjskimi izzivi. Kot kaže, ste tudi sami senzibilni. In tako vse tisto, kar se ne izreče, vpliva. Na domala vse odločitve, ker nas vse korigirajo življenjski dogodki, ki imajo svojo logiko in so pogosto v nasprotju z našimi željami in pričakovanji.

Sami ste se odločili, da izstopite iz kroga obrekovanj in negativnega žarenja. Zelo pomembno je, da se zavedate, da ni vseeno, v kaj nas drugi usmerjajo in h čemu nam prigovarjajo. Opazujte ljudi tudi skozi ta očala. Ali pozivajo k miru, spravi, višjim idealom, ali le k jezi in uničevalnosti. In tudi sami skušajte vlivati dobro in gradilno; sorodnikom lahko pojasnite, zakaj ste se tako odločili in jih nagovorite k spravi. Ni nujno, da vas bodo poslušali, a možno je, da jim odprete oči. Počakajte, kako se bodo razmerja odvila in kakšne relacije bo vaša odločitev soustvarila.

Zato še enkrat – ni nepomembno, s kom delimo svoj čas, zasebnost, kuhinjo in posteljo. Vse to so očitni in manj vidni vplivi, ki pa še kako določajo izide vseh dogodkov. 

Želim vam vse dobro in veliko sreče v življenju. Oglasite se še kaj. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte