VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Brat in sestra, ki sem ju vedno finančno podpirala, sta me napadla in pretepla

Brat in sestra sta že vrsto let nesramna do mene. Zanju sem bila dobra samo takrat, ko sta potrebovala moj denar.
Fotografija: Brat in sestra me šikanirata. FOTO: Jose Miguel Sanchez/shutterstock
Odpri galerijo
Brat in sestra me šikanirata. FOTO: Jose Miguel Sanchez/shutterstock

Čas je da poskrbite zase 

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pozdravljeni,

najlepša hvala za ganljivo pismo. Iz vašega opisa je razvidno, da ste vse življenje postavljali druge predse. V zameno ste pričakovali lojalnost, hvaležnost in ljubezen, a se to žal ni zgodilo. Nase ste v vseh teh letih pozabili, ljubezni in skrbi, ki ste ju namenjali drugim, niste usmerili k osebi, ki si jo v prvi vrsti najbolj zasluži in potrebuje, sebi.

Omenili ste, da ste se žrtvovali za svoje starše, brata in sestro ter končno ,da nimate službe, ki si jo zaslužite glede na vašo izobrazbo. Ponavlja se vam vzorec šikaniranja in izkoriščanja. Vse to ni naključje. To se vam dogaja, ker pravzaprav ne verjamete sami vase. Občutek imate, da so se drugi zarotili proti vam, a podzavestno ste vi tisti, ki se ponižujete in si škodujete.

Edini način, kako pretrgati ta toksični vzorec, je, da začnete skrbeti zase in sebe postavljati na prvo mesto. Za to ni nikoli prepozno, je pa pomembno, da začnete dober odnos s sabo vzpostavljati že danes. Kako se tega lotiti? Za začetek vzemite list papirja in nanj napišite svoje želje. Nihče vas ne bo obsojal, napišite vse tisto, kar si resnično želite v življenju, po čemer hrepenite. Morda sanjate o potovanju ali izletu, morda bi vam prijala masaža, ali dobra večerja v restavraciji, nova obleka … Skratka, vse zapišite in nato začnite z uresničevanjem. Dovolite si nekaj svoje trdo prigarane plače zapraviti zase in prenehajte biti banka za brata in sestro.

Dobro bi tudi bilo, da začnete razmišljati o selitvi, da se boste oddaljili od toksičnih družinskih odnosov, saj je težje narediti spremembo v življenju, ko smo obkroženi z osebami, ki so navajene, da nas lahko izkoriščajo. Glede na to, da imate izobrazbo, ki presega vašo trenutno zaposlitev, vam svetujem, da se oglasite na Zavodu za zaposlovanje in se pozanimate, kakšne so vaše možnosti, da najdete boljše delovno mesto, ki ne bo tako fizično zahtevno za vas in kjer boste lahko zaslužili več. Če nič drugega, je lahko nova služba priložnost za svež začetek in drugačne, bolj spoštljive odnose med zaposlenimi. Ste razmišljali tudi o priložnostih zunaj vašega rodnega kraja? Morda v katerem drugem mestu ali regiji najdete boljšo službo in stanovanje, kjer si boste lahko ustvarili dom.

Svetujem vam, da ne odlašate in se lotite dela na sebi že danes. Dlje kot boste krivili druge za svojo nesrečo, slabše bo. Samo vi lahko osrečite sami sebe. Vedno moramo paziti, da je naš kozarec poln. Šele ko se naučimo napolniti svoj kozarec, lahko začnemo skrbeti za druge. Če želimo v resnici biti dobri za druge, je zelo pomembno, da najprej poskrbimo zase in za svoje potrebe. Ko boste storili to, boste videli, kako se bo vaše življenje obrnilo in vam na pot pripeljalo ljudi, ki vas bodo vredni in vas spoštovali. Zberite pogum in zaupajte vase. Srečno!

V prodaji