VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Moj oče na minimalcu stori več za tasta in taščo kot njuni lastni premožni otroci

Moja starša sta na račun lastnega zdravja babici in dedku nudila maksimalno oskrbo, mamina sestra in brat pa sta se vsa leta izmikala, kot da to niso njuni starši.
Fotografija: skrb za ostarele starše FOTO: Lighthunter/shutterstock
Odpri galerijo
skrb za ostarele starše FOTO: Lighthunter/shutterstock

CSD bo upošteval izmikanje odgovornosti brata in sestre

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Spoštovana,

naj vas ne skrbi, da bo breme plačevanja stroškov domske oskrbe padlo na vašega očeta. Zakon namreč jasno določa, da v primeru, če oskrbovanec sam ni zmožen kriti stroškov domske oskrbe, so to finančno obveznost dolžni prevzeti preživninski zavezanci (njegovi otroci, se pravi mamina brat in sestra) oziroma morebitne druge osebe na podlagi sklenjene pogodbe (denimo pogodbe o dosmrtnem preživljanju).

CSD pri določitvi zneska, ki ga je vsak zavezanec (starostnik, otroci ter druge osebe, ki so se zavezale k preživljanju) dolžan prispevati k računu za oskrbo v domu skladno s svojim finančnim stanjem, ugotavlja mejo socialne varnosti za posameznega zavezanca za plačilo.

Pri izračunu upošteva kopico podatkov: višino pokojnine, morebitne socialne prejemke, starostnikove prihranke, drugo premoženje, višino mesečnih dohodkov v otrokovi družini oziroma družini drugega zavezanca, število otrok, število vzdrževanih članov, zavezančeve finančne obveznosti, prihranke ter drugo premoženje.

Če starostnik in drugi zavezanci ne zmorejo v celoti plačevati bivanja v domu za starejše, pa stroške praviloma (do)plačuje občina. V primeru, če starostnik stroškov za bivanje v domu za starejše ne zmore plačevati sam, otroke pa bi to pahnilo v finančno stisko, lahko starostnik pri CSD prosi tudi za oprostitev plačila storitev domske oskrbe.

Glede na situacijo, ki ste jo opisali, bo CSD vsekakor upošteval tudi požrtvovalen angažma vaše mame in očeta pri oskrbi starih staršev in izmikanje odgovornosti brata in sestre. Glede na opisano situacijo, bi namreč prav onadva morala nositi glavnino stroškov bivanja v domu.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte