VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sestra, s katero sva živeli skupaj vse življenje, me je dala v dom in pozabila name

Fotografija: Sestra se je odselila in me pustila samo. Foto: Africa Studio/Shutterstock 
Odpri galerijo
Sestra se je odselila in me pustila samo. Foto: Africa Studio/Shutterstock 

Pogovorite se s sestro in ne kujte zamere 

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pozdravljeni, 

hvala za vaše pismo. Zelo ganljivo je, da sta si s sestro tako blizu in sta druga drugi posvetili življenje. Zato bi bila velika škoda, da bi se vajin odnos zdaj skrhal zaradi nepotrebne zamere. Žal ne poznam odgovora, zakaj se je vaša sestra odločila, da zaživi v stanovanju in ne z vami v domu (verjamem, da je imela svoje razloge), bi bilo pa dobro, da zadevi pridete do dna, kar lahko storite le tako, da jo vprašate o tem. Naredite to mirno in se ne jezite ali jo obtožujte, izpovejte pa ji tudi svoje občutke ob tem. Ne pozabite, vsaka zgodba ima dve plati, z iskrenim pogovorom pa bosta druga drugo lažje razumeli in se izognili tihim zameram, ki na dolgi rok uničujejo tudi najmočnejše odnose. 

Bi vas pa rada tudi pomirila, da ni nujno, da bo ločeno življenje negativno vplivalo na vajin odnos. Še vedno se lahko obiskujeta in si organizirata izlete in druženja. Pravzaprav se pogosto zgodi, da ljudje, ki ne živijo skupaj, čas drug z drugim preživljajo bolj kvalitetno, saj jim je toliko bolj dragocen, kvalitetno preživljanje skupnega časa pa krepi naše odnose. 

Svetujem vam torej, da čim prej uredite odnos s sestro in izkoristite vse prednosti, ki jih ponuja življenje v domu (organizirana nega, prehrana, čistoča, družabne dejavnosti, izleti itd.). Raziskave namreč kažejo, da je kakovost življenja bistveno boljša, če so urejeni naši medosebni odnosi, če imamo urejen dom, v katerem živimo, in če ohranjamo pozitiven pogled na življenje ter smo miselno in fizično zaposleni z aktivnostmi in hobiji, ki nas veselijo. Uživajte vsak dan posebej in ne kujte zamer, ampak se radostite v trenutkih, ki so vam dani s sestro. Srečno! 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte