VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Pri 40 še vedno trpim, ker me mama čustveno izsiljuje

Vedno sem morala delati z njo v rokavicah, hliniti dobro voljo in še zdaj se nenehno trudim, da bi zadovoljila njena pričakovanja, ker je moj edini starš.
Fotografija: Mama manipulira z mano, FOTO: Bearfotos/shutterstock
Odpri galerijo
Mama manipulira z mano, FOTO: Bearfotos/shutterstock

Ste žrtev ne dovolj dobrih staršev

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Da bi vam odgovoril na vprašanje, se bom oprl na ugotovitve razvojne psihologije kot znanstvene discipline. Ko se otrok rodi, je popolnoma odvisen od svojih staršev oziroma skrbnikov. Z meseci in leti pa postaja vedno bolj neodvisen, samosvoj, radoveden. Ljudje, ki imamo izkustvo starševstva, vemo, da smo v tem obdobju postavljeni pred mnoge izzive. Otrok v svojem raziskovanju zahteva veliko naše pozornosti, saj moramo poskrbeti za njegovo varnost, ga usmerjati, vzgajati, učiti ravnanja s predmeti, ki jih srečuje v svoji okolici, in še bi lahko našteval. Ob vsem tem pa, če želimo, da bo njegov razvoj potekal čim bolj nemoteno, moramo biti potrpežljivi, nežni in mu izkazovati ljubezen. Skratka, starševstvo je zahteven poklic, ki pa nam poleg opisanih izzivov lahko nudi tudi ogromno zadovoljstva in sreče.

Vsi starši nismo enako opremljeni z veščinami, znanjem ter značajskimi lastnostmi in nekateri bolje, drugi slabše opravljamo poslanstvo starševstva. Starši, ki so preveč obremenjeni s sabo in svojimi osebnimi težavami, pogosto težko nudijo dovolj dobro okolje za ustrezen razvoj svojega otroka. V takšnih razmerah se ponavljajoče se srečuje z različnimi ogrožajočimi okoliščinami, razočaranjem, stisko, zanemarjanjem. Ker pa v prvih letih nima ne izkušenj ne znanja, ne more vedeti, da so za takšne razmere krivi njegovi starši. Ker je popolnoma odvisen od njih, jim tudi popolnoma zaupa. Če starši negodujejo nad njegovim raziskovanjem okolice ali so do njega celo agresivni in doživlja zlorabo, misli, da je sam kriv za to. Krivdo torej prevzame nase. Če takšno ravnanje z otrokom traja dlje časa, krivdo ponotranji in z njo odraste. Ker pa so občutki krivde lahko zelo neprijetni, se otrok in kasneje odrasla oseba nenehno trudi, kako bi ugodil staršem in zadovoljil njihova pričakovanja.

Nič nenavadnega ni torej, da se pri štiridesetih še vedno trudite za ljubezen svoje matere in se bojite njene zavrnitve. Ponotranjena krivda pa vas utrjuje v prepričanju, da ste slabi. Vaši občutki so normalni in so posledica zlorab, ki ste jih doživljali v otroštvu. Toda za to niste krivi vi! Ste žrtev neustrezne vzgoje in neprimernega ravnanja staršev. Vaši starši bi se vam morali opravičiti in vas prositi odpuščanja, ne pa da se vi še vedno trudite za njihovo pozornost in ljubezen.

Svetujem vam, da krepite dobre odnose v svoji družini, se trudite biti ljubeči do svojega sina, ga s partnerjem vzgajata s potrpežljivostjo, se povežeta z vzgojitelji v šoli, če je treba, mu dajeta zgled kot dobra partnerja, ki se ljubita in spoštujeta, ter da kar najbolj omejite odnose z mamo. Ti vam ne koristijo in prinašajo le bolečino in razočaranje. Mame ne boste spremenili, z vsakim ponovnim stikom pa boste le utrjevali občutek, da ste slaba oseba.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte