VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Sestra je izkoristila najino mamo in si skrivaj prisvojila vikend, v katerega sem vlagal

Odkar sva se z ženo poročila, sva vlagala v nepremičnine, katerih lastnika sta moja starša, misleč, da bodo enkrat najine, saj so tudi starši namigovali na to.
Fotografija: Sestra, ki ni nikoli pomagala najinim staršem, je izkoristila mamo, ko je bila na dnu. FOTO: Alexander Raths/shutterstock
Odpri galerijo
Sestra, ki ni nikoli pomagala najinim staršem, je izkoristila mamo, ko je bila na dnu. FOTO: Alexander Raths/shutterstock

Zavračanje povrnitve vložkov v nepremičnino nima nobene pravne osnove

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Ravnanje vaše sestre je seveda moralno zelo sporno in povsem pravilno ste ugotovili, da je izkoristila materino šibkost za pridobivanje lastnih materialnih interesov. Simbolično rečeno se je obnašala kot krokar, ki je planil na svoj plen.

Vendar pa njeno zavračanje povrnitve vaših vložkov v nepremičnino (vikend) nima nobene pravne osnove. Domnevam, da računa na vašo pasivnost oziroma na to, da si zoper njo ne boste upali sprožiti pravnih postopkov. To je seveda hazardna taktika, ki se ne izide vselej, predvsem pa je skregana s pravnimi pravili.

V skladu s 190. členom obligacijskega zakonika imate možnost, da zoper sestro vložite tožbeni zahtevek zaradi neupravičene obogatitve. Kdor je namreč brez pravnega temelja obogaten na škodo drugega, je prejeto dolžan vrniti, če je to mogoče, sicer pa nadomestiti vrednost dosežene koristi. Pri tem opozarjam, da boste morali vaše vložke v vikend tudi ustrezno dokazati, denimo z računi za kupljeni gradbeni material, notranjo opremo ipd. ali pa z izjavami ustreznih prič.

Kar se tiče vaših osebnih stvari, bi bilo seveda daleč najpreprosteje, da vam jih sestra vrne. Tako bi se izognila vašim pozivom in morebitnemu tožbenemu zahtevku. Vendar pa imam občutek, da se bo raje odločila za trmasto zavračanje, iz istega razloga, kot zavrača povrnitev vašega vlaganja v vikend.

Tudi v zvezi z vašimi osebnimi stvarmi imate na voljo ustrezno pravno varstvo. V skladu z 92. členom stvarnopravnega zakonika lahko namreč lastnik od vsakogar zahteva vrnitev individualno določene stvari. Pri tem pa mora dokazati, da ima na stvari, katere vrnitev zahteva, lastninsko pravico in da je stvar v dejanski oblasti toženca (vaše sestre).

Uveljavljanje vrnitvenega zahtevka sicer ne zastara.

Glede na zapisano vam svetujem, da čim prej najamete ustreznega pravnika oziroma odvetnika, ki vam bo pomagal pri uveljavljanju vaših pravnih zahtevkov.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte