VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Oče je vse premoženje zapustil moji leni sestri in bratu, meni pa nič

Sem najstarejša hčerka in sem se hitro osamosvojila, zdaj pa zato plačujem ceno.
Fotografija: Oče me je izključil iz svoje oporoke. FOTO: Nancy Beijersbergen/shutterstock
Odpri galerijo
Oče me je izključil iz svoje oporoke. FOTO: Nancy Beijersbergen/shutterstock

Nujni delež vam v vsakem primeru pripada

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Dejstvo, da ste pred leti v pogovoru z očetom omenili, da od njega ne potrebujete ničesar, nima nobenega pravnega pomena in na vašo pravico do nujnega deleža ne vpliva. Pravico do nujnega deleža bi izgubili le v primeru, če ga na zapuščinski obravnavi ne bi uveljavljali (ga pa morate aktivno uveljavljati, sodišče vas namreč na to vašo pravico ne bo samodejno opozorilo).     

Nujni delež je sicer tisti del zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati. Vaš nujni delež znaša polovico tistega deleža, ki bi vam šel po zakonitem dednem redu.

Zakon določa tudi način izračunanja nujnega deleža in razpoložljivega dela zapuščine: najprej je treba popisati in oceniti vse premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti. Od ugotovljene vrednosti premoženja se nato odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine ter stroški za njegov pogreb.

Tako dobljenemu ostanku se nato doda vrednost vseh daril, ki jih je zapustnik na kakršenkoli način dal tistemu, ki bi po zakonitem dedovanju prišel v poštev kot dedič, pa tudi vrednost daril, danih dedičem, ki se odpovedujejo dediščini, ter tistih daril, za katere je zapustnik odredil, da naj se ne vračunajo dediču v njegov dedni delež. Nato se temu doda še vrednost daril, ki jih je zapustnik v zadnjem letu svojega življenja dal drugim osebam, ki niso zakoniti dediči. V to niso vključena običajna manjša darila.

Pri izračunavanju nujnega deleža pa je treba biti pozoren še na izločitev določenih predmetov iz zapustnikovega premoženja. Gre za dve kategoriji, in sicer za izločitev določenih predmetov v korist potomcev in za izločitev določenih gospodinjskih predmetov. Pri izločitvi v korist potomcev gre za izločitev določenega zapustnikovega premoženja, ki je rezultat dela, zaslužka oziroma kakšne drugačne pomoči zapustnikovih potomcev in posvojencev. Pogoj je, da so te osebe živele skupaj z zapustnikom. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte