MAJORKA

Ta slikovit španski otok se uvršča med najlepše otoke na svetu

Majorka je destinacija, kjer lahko uživate na rajskih plažah, občudujete slikovito pokrajino ter odkrivate bogato naravno in zgodovinsko dediščino.
Fotografija: Majorka je priljubljen španski otok. Foto: Petra Kušar
Odpri galerijo
Majorka je priljubljen španski otok. Foto: Petra Kušar

Majorko nekateri imenujejo otok sonca ali biser Sredozemlja. Spada med Balearske otoke, med katere sicer uvrščamo tudi Menorko, Ibizo in Formentero. Čeprav je ta španski otok večini znan predvsem kot destinacija za ležanje na plaži (na otoku naj bi bilo namreč kar 200 plaž; prevladujejo mivkaste, morje pa je turkizne barve) in uživanje v nočnem življenju, pa ta ponuja veliko več.

Medtem ko bo Palma kot njeno največje mesto, v katerem živi kar polovica otoškega prebivalstva, navdušila predvsem ljudi, ki ljubijo mestni vrvež, nakupovanje v bogato založenih trgovinah, luksuzne hotele in raznovrstne restavracije, je na otoku možno obiskati tudi številne kraje, ki se ponašajo z mirom in neokrnjeno naravo.

Zahodni in severozahodni del otoka pokriva obsežna gorska veriga Serra de Tramuntana, ki v dolžino meri skoraj 90 kilometrov, njeni najvišji vrhovi pa segajo tudi do 1500 metrov, zaradi česar bo ta še posebej navdušila pohodnike, kolesarje, ki hrepenijo po bolj strmih terenih, in ljubitelje narave.

Cuevas del Drach, foto: Petra Kušar
Cuevas del Drach, foto: Petra Kušar

Najlepše jo je raziskovati z najetim avtomobilom

Na Majorki je tudi nekaj zelo starih vasic, ki navdušujejo s svojo ohranjenostjo in prvobitnim videzom. Ta španski otok je tudi sicer bogat z zgodovinskimi stavbami in kulturno dediščino, na njem pa si je možno ogledati tudi številne naravne znamenitosti.

Veliko obiskovalcev se odloči za ogled otoka z najetim avtomobilom, saj ta nudi največ svobode, vožnja po otoku pa je zaradi lepo urejenih cest prijetno doživetje. Poleg tega je avto možno najeti po dokaj ugodnih cenah.

Plaža Cala Gat, foto: Petra Kušar
Plaža Cala Gat, foto: Petra Kušar

Po morske užitke se lahko zaradi njenega toplega podnebja sem podate spomladi ali jeseni, ko pri nas vreme ni več primerno za tovrstne podvige. Tako je še v prvi polovici letošnjega oktobra temperatura zraka čez dan dosegla do 30 stopinj, morje pa je imelo prijetnih 25 stopinj Celzija.

PREBERITE ŠE -> Čudovita jezera na Hrvaškem, ki bi jih morali obiskati to poletje

Cene dobrin in storitev so primerljive z našimi, seveda pa so lahko na najbolj turističnih točkah te tudi zelo zasoljene. Previdnost je potrebna tudi pri nakupu živil. V manjših trgovinah, ki so namenjene turistom in običajno izstopajo po svoji bogati ponudbi pripomočkov za na plažo, so cene živil lahko občutno višje kot v lokalnih trgovinah, ki so nekoliko odmaknjene od turističnih nastanitev.

Domačini so do turistov zelo prijazni, vendar se številni ne morejo pohvaliti z dobrim znanjem angleščine, zato vam je lahko v pomoč, če se pred prihodom na Majorko naučite kakšno špansko besedo. Na otoku se da tako v trgovinah kot v restavracijah dobiti dobro hrano, na skoraj vsakem koraku pa ponujajo svojo specialiteto 'tapas' – dejansko gre za obložene kruhke. Ena tipičnih španskih jedi, ki jih lahko naročite v restavracijah z lokalno hrano, je tudi paella.

Cap de Formentor, foto: Petra Kušar
Cap de Formentor, foto: Petra Kušar

Katedrala v Palmi velja za eno največjih evropskih gotskih stavb

Letališče se nahaja nekaj minut vožnje iz centra Palme. Letalska družba Ryanair lete na Majorko organizira med junijem in oktobrom trikrat na teden. Povratno letalsko vozovnico je možno kupiti tudi za manj kot 100 evrov. Verjetno je slednja povezava do tega rajskega otoka za Slovence najbolj optimalna.

Palma je turistično zelo oblegano obmorsko mesto s privlačno zgodovinsko četrtjo. Tukaj se je možno sprehoditi po slikovitih kamnitih uličicah, občudovati impresivne spomenike ter muzeje in galerije, hkrati pa ta predstavlja tudi raj za nakupovanje in obiskovanje večernih zabav.

Ena glavnih znamenitosti, ki je zaradi svoje mogočne podobe ena prvih, ki nam ob obisku Palme pade v oči, je katedrala, ki že od 14. stoletja naprej stoji nad obzidjem starega mestnega jedra. Ta impozantna stavba, ki velja za eno največjih gotskih stavb v Evropi, je sestavljena iz treh ladij. Ima glavna in južna vrata; na slednjih so izrezljani geometrični in rastlinski motivi. V stolpu je devet zvonov; eden od njih meri kar dva metra v premeru.

Simpatičen park v Palmi. Foto: Petra Kušar
Simpatičen park v Palmi. Foto: Petra Kušar

Posebna izkušnja je vožnja z zgodovinskim vlakom do Sollerja

Turisti se med izletom v Palmo radi odločijo tudi za obisk njenega akvarija, kjer si je med drugim možno ogledati tudi morske pse. Akvarij se nahaja v neposredni bližini letališča in deluje od leta 2007. Jugozahodno od Palme je tematski park Katmandu. Gre pretežno za vodni park, ki ponuja številne dogodivščine za vso družino, nad njim pa bodo še posebej navdušeni otroci.

PREBERITE ŠE -> To je eno najbolj ohranjenih evropskih mest, ki nam je Slovencem zelo blizu

Prav posebna izkušnja naj bi bila tudi vožnja z zgodovinskim vlakom, ki obratuje že od leta 1912 in potnika popelje vse do pristanišča Soller. Ponaša se z lakiranimi lesenimi vrati ter usnjenimi in kovinskimi sedeži. Vlak je zaradi rednih vzdrževalnih del v pretežni meri ohranil prvotno podobo.

Vožnja v eno smer traja eno uro, vmes pa je kratek postanek v Son Sardini. Ta vlak je v preteklosti veljal za pravi dosežek, saj je bil zmožen prebroditi za tedanje razmere zahteven teren s številnimi zavoji, hitrimi spremembami nadmorske višine, predori itd.

V bližini Sollerja se nahaja ljubka starodavna vasica Valldemossa, ki je odlična točka za enodnevni izlet. Leži v idilični dolini gorovja Tramuntana, sestavljajo pa jo stare kamnite hiše v rumenkastih odtenkih. Vas je obdana z gozdovi divjih oljk, hrastov in mandljevcev, okoliška narava pa predstavlja odlično izhodišče za sprehode in raziskovanje.

Valldemossa, foto: Petra Kušar
Valldemossa, foto: Petra Kušar

Na severni del otoka po spektakularne razglede

Vredno je obiskati tudi severni del otoka, ki je lahko zaradi dolge poti do tja, številnih ovinkov, vzponov in spustov ter pogostih kolesarjev in motoristov na cesti, kar se tiče same vožnje nekoliko večji izziv, vendar izjemni razgledi, ki smo jim na poti in na cilju priča, odtehtajo vložen trud. Tukaj se namreč nahaja Cap de Formentor, najbolj severna točka otoka, spotoma pa lahko obiščemo tudi Mirador Es Colomer Formentor, ki dejansko nudi še lepše razglede.

Mirador Es Colomer Formentor, foto: Petra Kušar
Mirador Es Colomer Formentor, foto: Petra Kušar

Mirador Es Colomer Formentor naj bi bilo še posebej priporočljivo obiskati ob sončnem zahodu, ko je razgled zaradi številnih odtenkov barv na nebu še toliko bolj magičen. V neposredni bližini razgledne točke je urejeno veliko parkirišče, ki pa se zaradi izjemne priljubljenosti razgledne točke lahko hitro zapolni. V poletnih mesecih naj bi bil dostop za individualne oglede zaradi gneče med 10. in 18. uro prepovedan, medtem ko se v tem času sem lahko pripeljejo organizirane skupine.

Dostop do Capa de Formentor naj bi bil od začetka junija do konca septembra za turiste zaradi velike gneče onemogočen. Na njem se sicer nahajata svetilnik Formentor in kavarna s teraso, od tod pa ob jasnih dneh pogled seže vse do okoliških otokov.

Tudi v času, ko je znamenitost dostopna za turiste, pa lahko pot do vrha vzame nekaj časa in živcev. Parkirišče na vrhu se namreč hitro zapolni, zato se lahko kolona avtomobilov, ki se vije po hribu navzgor, premika le tako hitro, kot parkirišče zapuščajo obiskovalci. Ti pa si za ogled in posedanje lahko vzamejo tudi več kot nekaj minut.

PREBERITE ŠE -> El Rocio: navdihujoč kraj v Španiji, kjer kraljujejo konji

Na severnem delu otoka si je vredno ogledati tudi Alcudio, mesto iz 14. stoletja. Stari del mesta je še vedno obdan s srednjeveškim obzidjem, do katerega se je možno povzpeti po stopnicah, nato pa si lahko ob sprehodu po njem mesto z njegovimi prikupnimi hiškami in ozkimi uličicami ogledujemo tudi s ptičje perspektive.

V bližini se nahaja tudi lepo urejeno obmorsko letovišče port d'Alcudia, ki ga še posebej rade obiščejo družine. Ker je gladina morja na večji površini zelo nizka, je plaža kot nalašč za majhne otroke, ki še ne znajo plavati.

Alcudia, mesto iz 14. stoletja. Foto: Petra Kušar
Alcudia, mesto iz 14. stoletja. Foto: Petra Kušar

Ogled slikovitega jamskega sistema ob spremljavi klasične glasbe

Tudi vzhodni del otoka ponuja nekaj znamenitosti, ki si jih velja ogledati. Ena najbolj priljubljenih med obiskovalci je Cuevas del Drach, ki se nahaja v mestu Porto Cristo. Gre za jamski sistem, ki je sestavljen iz štirih med seboj povezanih jam, v dolžino mero 1200 metrov, njegova največja globina pa znaša 25 metrov.

V njem je tudi Martelsko jezero, ki z dolžino 115 metrov velja za eno največjih podzemnih jezer na svetu. Jame se ponašajo s paleto raznovrstnih kapnikov, v njih pa je celo leto okoli 18 stopinj Celzija.

Nedaleč od vhoda v jame je urejeno veliko brezplačno parkirišče. Pred ogledom jamskega sistema si je treba priskrbeti vstopnico, ki se jo da rezervirati tudi preko spleta. Jamo lahko obišče le omejeno število turistov. Obiskovalce v jamo spuščajo ob na spletni strani razpisanih polnih urah. Sam ogled traja eno uro, zaključi pa se s kratkim koncertom klasične glasbe, pri čemer se izvajalci z inštrumenti med igranjem peljejo s čolni po jamskem jezeru. Na koncu se lahko s čolni po želji zapeljejo tudi obiskovalci.

Še ena naravna znamenitost vredna ogleda je Parc natural de Mondrago, naravni park, ki se razprostira na 700 hektarjih in je ta status dobil leta 1992, spada pa tudi v območje Natura 2000. Nahaja se na jugovzhodnem delu otoka, blizu Santanyja, in je prepoznaven po svojih slikovitih mivkastih plažah in izrazito turkiznem morju.

Park se ponaša z raznovrstno floro in favno, prekrivajo ga gozdovi divjih oljk, borovcev, orhidej in črnike, kmetijska zemljišča in nizki griči. Po njem so prepletene številne poti, ki omogočajo raziskovanje tega naravnega bisera peš ali s kolesom.

Parc natural de Mondrago, foto: Petra Kušar
Parc natural de Mondrago, foto: Petra Kušar

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte