VIKEND POBEG

To je eno najbolj ohranjenih evropskih mest, ki nam je Slovencem zelo blizu

Gradec se ponaša z raznoliko in dobro ohranjeno arhitekturo, stolp z uro na vrhu grajskega griča pa velja za simbol mesta.
Fotografija: Gradec Foto: Zdenek Matyas Photography/Shutterstock
Odpri galerijo
Gradec Foto: Zdenek Matyas Photography/Shutterstock

Ker je od središča Slovenije oddaljen le dve uri vožnje z avtomobilom, je Gradec idealno mesto za enodnevni ali vikend izlet. To drugo največje avstrijsko mesto, ki je hkrati glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske, se razprostira na obeh straneh reke Mure. Leži na nadmorski višini 353 metrov in ima približno 300.000 prebivalcev.  

Gradec je svoje ime dobil po tamkajšnjem gradu, ki skupaj s stolpom z uro predstavlja eno njegovih največjih atrakcij. Poseljen naj bi bil že v rimskih časih, danes pa ima pomemben status tudi kot visokošolsko in univerzitetno mesto. Njegova edinstvena lega – lociran je na kulturni meji med Srednjo Evropo, Italijo in Balkanom – je dala pomemben pečat podobi mesta, ki odraža preplet različnih vplivov.

Staro mestno jedro (Grazer Altstadt)

Zaradi edinstvene in raznolike arhitekture je staro mestno jedro Gradca nekaj posebnega, saj predstavlja harmonični preplet stavb, ki pripadajo različnim arhitekturnim slogom (renesansa, barok, gotika, modernizem) in različnim zgodovinskim obdobjem. Ker hkrati velja za eno najbolje ohranjenih evropskih mestnih jeder, se že od leta 1999 dalje uvršča na Unescov seznam svetovne dediščine.

Raziskovanja mesta se lahko lotite peš, s kolesom ali z javnim prevozom. Ob sprehodu skozi Gradec bodo vaš pogled pritegnile ozke zgodovinske ulice, gotske cerkve, renesančna dvorišča, baročne meščanske hiše in plemiške palače. Osrednjo točko ogleda predstavlja mestna hiša, pred katero stoji vodnjak, ki trg krasi že od konca 19. stoletja. Mesto sicer odraža sledi nekaterih pomembnih vladajočih dinastij iz preteklosti, kot so Habsburžani in družina Eggenberg.

Grajski hrib (Schlossberg)

Schlossberg je priljubljena turistična točka v središču mesta. Na 473 metrov visokem hribu, ki je obdan z drevesi, stoji grad, s katerega se odpira prelep razgled na Gradec. Do vrha se je možno povzpeti na različne načine; peš po stopnicah ali po vijugasti poti s trga Karmeliterplatz, z dvigalom ali z vzpenjačo.

Glavna posebnost grajskega griča je stolp z uro, ki velja za simbol Gradca. Sredi 16. stoletja ga je zgradil italijanski arhitekt, urni mehanizem pa je bil zasnovan leta 1712, za kar je poskrbel Michael Sylvester Funck. Ta še vedno deluje, vendar pa se ura od sredine 20. stoletja poganja elektronsko.

Posebnost ure je v tem, da daljši kazalec označuje ure, krajši pa minute, kar je ravno obratno od tega, kar smo navajeni. Dejstvo je, da je na začetku deloval le urni kazalec, ki pa je mogel biti čim bolj izrazit, da so lahko tudi bolj oddaljeni prebivalci razbrali, koliko je ura. Kasneje je bil dodan nekoliko manjši minutni kazalec. Znotraj stolpa se že od leta 1645 dalje nahaja tudi gasilski zvon, ki se je v preteklosti vklopil v primeru požara, s čimer je prebivalce in gasilce obvestil o nevarnosti.

PREBERITE ŠE -> Ta naša pravljična ledeniška dolina spada med najlepše v Evropi

MORDA VAS ZANIMA TUDI -> Svetovalnica: Ali tudi za dolgoročno oddajanje potrebujem soglasje sosedov?

Na grajskem hribu si lahko privoščite kavo v kateri od tamkajšnjih kavarn ali greste na kosilo/večerjo v katero od restavracij. V zadnjih letih je grajski hrib bogatejši še za eno atrakcijo, in sicer za 64 metrov visok tobogan. Ta poteka od vrha do vznožja grajskega griča in velja za najdaljši podzemni tobogan na svetu, po katerem se lahko spustite s hitrostjo 25 kilometrov na uro.

Murinsel

Plavajoči otok na Muri, zgrajen v modernem slogu, je še ena atrakcija, ki privablja poglede obiskovalcev. Ta ekstravagantna jeklena konstrukcija v obliki napol odprte školjke, ki v dolžino meri 47 metrov, je bila sprva mišljena kot nekaj začasnega. Zasnoval jo je newyorški umetnik Vito Acconci, Gradec pa naj bi krasila v letu 2003, ko je bil ta razglašen za evropsko prestolnico kulture. Ob koncu leta naj bi bila konstrukcija prodana drugemu mestu, vendar je plavajoči otoček domačinom tako prirasel k srcu, da so vztrajali pri tem, da je ostal tukaj.

Murinsel je vsekakor odlična lokacija za opazovanje mestnega vrveža z drugačne perspektive. S svojo obliko deluje tudi kot amfiteater, zato se lahko prelevi v prizorišče najrazličnejših dogodkov. Na otočku je tudi kavarna, v kateri si je možno privoščiti kozarček vina. V večernih in nočnih urah je konstrukcija osvetljena v modri barvi, s čimer pride kot znamenitost mesta še bolj do izraza.

Muzej sodobne umetnosti (Kunsthaus)

Ljubitelji umetnosti bi se morali ob obisku Gradca podati v muzej sodobne umetnosti Kunsthaus, ki združuje mednarodno sodobno umetnost ter regionalne in lokalne aktualne družbene tematike. V njem si je možno ogledati umetniška dela, ki so nastala od leta 1960 do danes in so plod avtorjev, delujočih na Štajerskem.

Tudi če vas tovrstne vsebine ne zanimajo preveč, bi si morali muzej ogledati vsaj od zunaj, saj gre za edinstveno arhitekturno posebnost, ki zelo odstopa od okoliških stavb. Nekateri pravijo, da je videti kot nekakšen skrivnostni balon, ki lebdi nad strehami zgodovinskega mestnega jedra.

Dvojno spiralno stopnišče (Doppelwendeltreppe)

Obisk dvojnega spiralnega stopnišča vam bo vzel le nekaj minut, vendar gre vsekakor za doživetje, ki ga je vredno izkusiti. Stopnišče, ki na prvi pogled deluje kot optična prevara, je sestavljeno iz dveh nasproti ležečih stopnišč, ki se na vsake toliko združita, nato pa ponovno ločita. Ob prihodu na vrh se odpre pogled na dvorišče in graško katedralo.

Stopnišče je bilo zgrajeno v letih 1499 in 1500, ko je bil na oblasti nemški kralj in kasneje cesar Maksimilijan I. Iz peščenjaka ga je izklesal neznani gradbeni mojster. Gre za eno najpomembnejših dvojnih stopnišč v Evropi, ki hkrati velja za skriti dragulj Gradca.

Stopnice, ki so prava kamnoseška mojstrovina, si je možno ogledati vsak dan med 7:30 in 20. uro na naslovu Hofgasse 15 na dvorišču Grazer Burg. Vstop je brezplačen. Ker je stopnišče na nekaterih delih nekoliko ozko, morajo biti pri vzponu še posebej previdni nekoliko višji obiskovalci.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte