PANORAMSKI RAZGLEDI

To so najlepša potovanja z vlakom na svetu, na prvem mestu je železnica blizu nas

Čeprav potovanje z vlakom ni najhitrejše, so nekatere železniške proge speljane po najlepših kotičkih na svetu.
Fotografija: Bernina Express velja za najbolj priljubljeno železniško progo na svetu, vsaj glede na število objav na Instagramu. Foto: Aaronchenps2/shutterstock
Odpri galerijo
Bernina Express velja za najbolj priljubljeno železniško progo na svetu, vsaj glede na število objav na Instagramu. Foto: Aaronchenps2/shutterstock

Če odmislimo domače železniške povezave s prenekaterimi zamudami, je lahko potovanje z vlakom izredno doživeta in čudovita izkušnja. Kar nekaj železnic po svetu je namreč speljanih po dih jemajočih pokrajinah in prav z vožnjo po njih se boste lahko nagledali najbolj neverjetnih panoramskih razgledov. 

Nedavna raziskava Instagrama je razkrila, katere železniške povezave so najbolj priljubljene med popotniki. In čeprav Instagram objave niso vedno najboljši merilec kakovosti, so v primeru, ko ste v lovu za najlepšimi kraji, lahko kar dober indikator. 

1 Bernina Express 

Od vseh železniških povezav na svetu je na prvem mestu Instagrama s 96.691 objavami presenetljivo evropska destinacija, ki niti ni tako zelo oddaljena od Slovenije. Prav tako pa ta železniška proga ni najdražja na seznamu desetih najbolj fotografiranih potovanj z vlakom na Instagramu. Gre za švicarski Bernina Express, ki pelje skozi švicarske Alpe v Italijo. Ta vlak ima tudi posebej prilagojena velika okna, ki ponudijo edinstveno panoramsko izkušnjo. Nanj se lahko vkrcate na švicarski postaji Chur, vožnja pa se konča v italijanskem Tiranu. Za izlet boste odšteli okrog 65 evrov, slovenske agencije pa ponujajo tudi večdnevni izlet, ki vključuje tudi organizirani prevoz iz Slovenije in nazaj. 

2 Jacobite Steam Train 

Na drugem mestu najbolj priljubljenih potovanj z vlakom na Instagramu (s 67.168 objavami) kraljuje Škotska z legendarno Jakobinsko železniško povezavo, ki je zaslovela s filmi o Harryju Potterju. To je namreč trasa, po kateri se mladi čarovnik vsako leto pelje do čarovniške šole, ki jo je avtorica J. K. Rowling postavila sredi Škotskega višavja. Železnica skozi divjo škotsko pokrajino tu seveda stoji že veliko dlje, a odkar so njene panoramski posnetki bili ovekovečeni na velikem platnu, je zanimanje za potovanje na Jakobinskem vlaku občutno naraslo. Če si želite izkusiti to magično pot, je zaradi velikega povpraševanja vozovnice priporočljivo rezervirati vnaprej, za povratno pot (enosmernih vozovnic ne ponujajo) pa boste odšteli okrog 103 evre. 

Škotska linija s parno lokomotivo Jacobite Steam Train je zaslovela po zaslugi Harryja Potterja. Foto: Irene Lorenz/shutterstock
Škotska linija s parno lokomotivo Jacobite Steam Train je zaslovela po zaslugi Harryja Potterja. Foto: Irene Lorenz/shutterstock

PREBERITE ŠE -> Po domovini pokojne kraljice z muzejskimi vlaki Harryja Potterja in Sherlocka Holmesa

3 Bergensbanen 

Tretja najbolj instagramovsko dokumentirana železniška proga je na Norveškem. Linija Bergen, ki pelje iz drugega največjega norveškega mesta v prestolnico Oslo, ima na Instagramu kar 53.254 objava in je izredno priljubljena tudi zato, ker boste med vožnjo po njej, ko se zunaj stemni, lahko opazovali severni sij. Vsekakor edinstvena izkušnja, a ker gre za luksuzni vlak, ni najbolj poceni. To severnjaško potovanje vas bo olajšalo za dobrih 105 evrov. 

Na norveški železniški liniji Bergen lahko opazujete tudi severni sij. Foto: Marius Dobilas/shutterstock
Na norveški železniški liniji Bergen lahko opazujete tudi severni sij. Foto: Marius Dobilas/shutterstock

4 Rocky Mountaineer

Če vam denar ni ovira, potem vas bo morda prepričal The Rocky Mountaineer, ki ima na Instagramu kar 52.508 objav. Kanadska železniška povezava slovi kot najlepša v državi in pelje iz Vancouvra do smučarskega središča Lake Luise, ki se ponaša s pravljičnim turkiznim ledeniškim jezerom. Železnica je speljana skozi Skalno gorovje in ponuja panoramske razglede na najvišje kanadske vrhove. Žal pa ima ta luksuzni vlak s stekleno streho precej visoko ceno, za povratno vozovnico boste morali odšteti vsaj 1.426 evrov, enosmernih vozovnic namreč ne ponujajo. 

5 Glacier Express 

Na petek mestu najlepših panormaskih voženj z vlakom je še ena švicarska destinacija in sicer železniška linija Glacier Express, ki vas, kot pove že ime, pelje med švicarskimi ledeniki. Potovanje od Zermatta do mondenega St. Moritza je bilo na Instagramu zabeleženo že v 45.710-krat in je vredno obiska, če bi radi doživeli zasneženo gorsko pravljico. Ta vlak žal ni tako poceni kot Bernina Express, vozovnica v eno smer znaša okrog 160 evrov. 

6 The Blue Train 

Tudi afriško celino je mogoče raziskovati z vlakom, in sicer je na Instagramu s 43.439 objavami najbolj priljubljen luksuzni vlak The Blue Train, ki pelje po Južni Afriki in med seboj povezuje dve prestolnici (Južna Afrika ima zaradi svoje oblike vladavine kar tri) Cape Town in Pretorio. Če nimate pod palcem vsaj nekaj tisočakov, na to destinacijo raje pozabite, saj The Blue Train ne ponuja navadne poti z vlakom, ampak gre za izkušnjo prvega razreda, ki vključuje spanje v kabinah s petimi zvezdicami in edinstveno kulinarično izkušnjo. Na vlaku potnikom strežejo tudi butlerji, pričakuje pa se formalna oblačila. Kdor sanja o aristokratskem potovanju z vlakom izpred sto let, mu bo ta železniška proga izpolnila pričakovanja. Vstopnice se pričnejo pri 1.600 evrih na osebo v eno smer, narastejo pa lahko tudi na več kot 3.700 evrov na vrhuncu sezone. 

7 Trans Mongolia 

Sedmo najlepše potovanje z vlakom pelje iz Rusije na Kitajsko in je na Instagramu dokumentirano kar 33.142-krat. Čeprav je Transmongolijska železniška proga najkrajša izmed treh povezav, ki jih ponuja transsibirska železnica, še vedno meri 7.621 kilometrov in vas bo od ruske do kitajske prestolnice pripeljala v šestih dneh. Na poti med Moskvo in Beijingom boste prečkali kar tri države, Rusijo, Mongolijo in Kitajsko, in med drugim občudovali tudi zasneženo Sibirijo, neskončno puščavo Gobi ter celo sloviti Kitajski zid. Cene vstopnic se pričnejo pri 614 evrih. 

8 Železnica smrti

Za eno najbolj osupljivih železniških prog na svetu velja tudi tajska železnica smrti ali The Death Railway, ki je na Instagramu dokumentirana kar z 22.818 objavami. Grozljivo ime je dobila zaradi svoje krvave zgodovine, saj je med njeno gradnjo umrlo več kot sto tisoč delavcev, ki so bili med drugo svetovno vojno prisiljeni delati na njej s strani Japonske, da bi ta imela dostop do okupirane Burme (danes Mjanmar). Žal je od celotne železniške proge ostalo le še prvih 130 kilometrov, saj so preostalo razstavili nedolgo po koncu vojne, a teh 130 kilometrov od postaj Nong Pla Duk do Nam Tok je vrednih obiska, saj boste lahko na vožnji občudovali tajsko panoramo za pičla 2,6 evra, kolikor znaša enosmerna vozovnica. 

9 Flåmsbana

Na seznamu desetih najlepših panoramskih železnic sveta se je na Instagramu z 21.229 objavami znašla še ena norveška proga, in sicer Flåmsbana, ki vozi med mestoma Flåm in Myrdal. Speljana je med gorami in fjordi in ponuja edinstveno izkušnjo norveške divje narave iz udobja vlaka. No, če ne marate vratolomnih voženj, to morda le ne bo najbolj udobno potovanje za vas, saj velja Flåmsbana za eno najbolj strmih železniških prog na svetu, in je zlasti, ko se spušča po tunelih, precej adrenalinska. A če se mudite na Norveškem, jo je nedvomno vredno preizkusiti, tudi zato, ker vozovnice niso pretirano drage, vožnja za eno osebo v eno smer stane okrog 30 evrov. 

10 White Pass & Yukon 

Še eno ledeniško doživetje z vlakom se nahaja na drugi strani sveta, in se razteza na železniški povezavi med Aljasko in Kanado. White Pass & Yukon je s 14.500 objavami deseta najbolj dokumentirana panoramska vožnja z vlakom na Instagramu in bo navdušila tako ljubitelje neokrnjene ameriške divjine kot tudi zgodovine, saj so to gorsko železnico zgradili konec 19. stoletja zaradi klondiške zlate mrzlice v kanadski zvezni državi Yukon. Gre za neverjetni inženirski dosežek in za eno najbolj strmih železniških prog v Severni Ameriki. Čeprav boste v teh krajih danes zaman iskali zlato, pa je pot s tem vlakom vsekakor vredna svojega denarja, saj boste na njej lahko občudovali ledeniške reke in slapove pa tudi severnoameriške divje živali. Vozovnica glede na kanadske standarde tudi ni pretirana in vsa bo stala okrog 132 evrov. 

White Pass & Yukon železniška proga je stara že več kot 120 let. Foto: Lembi/shutterstock
White Pass & Yukon železniška proga je stara že več kot 120 let. Foto: Lembi/shutterstock

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte