IZLET NA HRVAŠKO

Čudovita jezera na Hrvaškem, ki bi jih morali obiskati to poletje

Plitvička jezera so v poletnem času zelo obiskana. Med jezeri modro-zelene barve se je možno sprehoditi, peljati z vlakcem ali se po njih podati z ladjico.
Fotografija: Plitvička jezera Foto: Schusterbauer.com/Shutterstock
Odpri galerijo
Plitvička jezera Foto: Schusterbauer.com/Shutterstock

Vse kaže na to, da se je obdobje dolgotrajnega deževja zaključilo, saj spet prevladujejo sončni dnevi, temperature pa se skladajo z letnim časom. Nedavno je namreč nastopil prvi poletni dan. Številni že nestrpno pričakujejo počitnice, ki jih bodo preživeli nekje ob morju, jezeru ali reki, vendar pa so lahko tudi enodnevni in vikend izleti odličen način za odklop od vsakodnevnih obveznosti in uživanje. Od znamenitosti na Hrvaškem so med izletniki - in še posebej med ljubitelji narave - zelo priljubljena Plitvička jezera.

PREBERITE ŠE -> Ta slovenski kraj slovi po zdravilnih gozdovih in bonbonih, ki jih je užival Tito

Skupina 16 jezer modro-zelene barve

Gre za najstarejši in največji nacionalni park na Hrvaškem, ki je atraktiven v vseh letnih časih, najbolj obiskan pa je prav v poletnem času (tedaj je tudi vstopnina najvišja), saj se ga številni odločijo obiskati v sklopu počitnic na hrvaški obali. Kljub temu da si lahko pretežni del parka ogledate pod krošnjami dreves, pa se na določenih predelih sončni pripeki ni možno izogniti. Zato je morda park v poletnem času smiselno obiskati v jutranjih ali pozno popoldanskih urah. Jutranje ure so priporočljive tudi za tiste, ki bi se radi izognili gneči.

Narodni park Plitvička jezera, ki se nahaja v Liki na Hrvaškem, med pogorjema Mala Kapela in Lička Plješivica, je pretežno poraščen z gozdom, manjše površine pa zasedajo tudi travišča. Gre za skupino 16 modro-zelenih jezer pastelnih odtenkov, ki jih delimo na gornja (Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti in Kozjak) in spodnja jezera (Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac in Novakovića Brod).

Jezera so povezana z mogočnimi slapovi, med katerimi je tudi najvišji slap na Hrvaškem

Medtem ko so gornja jezera med seboj ločena z dolomitskimi pregradami, ki z nastajanjem vedno novih plasti lehnjaka rastejo v višino, so spodnja jezera nastala s tem, ko so se porušili svodi v podzemnih jamah, v katerih se je pretakala voda gornjih jezer.

Najvišje ležeče je Prošćansko jezero, ki se nahaja na 639 metrih, najnižje ležeče pa Novakovića Brod, ki je locirano na 503 metrih nadmorske višine. Jezera so med seboj povezana z mogočnimi slapovi, ki se zlivajo drug v drugega. V sklopu parka si je možno ogledati tudi Veliki slap, ki z 78 metri velja za najvišji slap na Hrvaškem.

Po parku z vlakcem ali električno ladjico

Po parku se je možno podati po eni od sedmih dobro označenih smeri. Najkrajša je dolga 3,5 kilometra, sprehod po njej pa vam bo vzel 2-3 ure časa, najdaljša pa meri 18 kilometrov, prehodili pa jo boste v 6-8 urah. Poti so podrobneje predstavljene na uradni spletni strani Plitvičkih jezer. Vstopnice za v park je možno kupiti na dva načina; preko spleta vsaj kakšen dan pred ogledom ali na blagajni pred vhodom. Za bolj doživeto izkušnjo se lahko po parku zapeljete tudi s panoramskim vlakcem ali električno ladjico. 

PREBERITE ŠE -> Najlepši jezeri, kar ste jih kdaj videli, sta na Hrvaškem, in nista oblegani

Turistični biser že od 19. stoletja

Plitvička jezera so status narodnega parka pridobila leta 1949, s čimer so postala prvi hrvaški nacionalni park, medtem ko so se začela v turističnem smislu razvijati že od leta 1861 dalje. Tedaj je bila namreč na Veliki Poljani zgrajena prva turistična hiša s tremi sobami. V letu 1894 je jezera obiskalo že 1000 turistov in popotnikov, kasneje pa so bili na območju urejeni tudi drugi namestitveni objekti. V času druge svetovne vojne je bila večina turističnih namestitev porušenih, zato je bilo treba turistično infrastrukturo v naslednjih letih vzpostaviti na novo.

Leta 1979 so bila Plitvička jezera uvrščena na seznam Unescove svetovne dediščine, s čimer se je površina parka še nekoliko razširila. Narodni park, ki se razteza med bukovimi gozdovi, tako danes zavzema nekaj manj kot 300 kvadratnih kilometrov, vendar pa turistično najbolj zanimiv del predstavlja le odstotek skupne površine. 

Plitvička jezera so včasih imenovali Vražji vrt, z njimi pa je povezana tudi legenda. Ta pravi, da je v preteklosti tukaj vladala dolgotrajna suša, zaradi česar so se prebivalci znašli v hudi stiski. Zbrali so se in skupaj molili, da bi kmalu začelo deževati. Na njihove prošnje se je naposled odzvala Črna kraljica, ki je sprožila močen veter in grmenje. Sledilo je dolgotrajno deževje, zaradi česar so se začela postopoma oblikovati jezera, ki jih lahko občudujemo še danes.

PREBERITE ŠE -> Na tem hrvaškem otoku je eno najčistejših sladkovodnih jezer v Evropi

Raj za kolesarjenje, pohodništvo, jahanje in adrenalinske športe

Park se deli na severni in južni del. Severni del predstavlja regijo, ki je bogata z lepotami narave in preteklostjo. Tukaj se nahajajo tudi ranči, na katerih je možno jahati, na enem od njih pa si lahko ogledate jelene. Po tem predelu so prepredene tudi kolesarske poti, možno je prakticirati katerega od adrenalinskih športov ali obiskati staro mestno jedro Drežnik. Južni del je prav tako idealen za kolesarske podvige, hkrati pa je tukaj možno osvojiti katero od okoliških gor, obiskati zgodovinske kraje in uživati v pestri kulinariki.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte