RÜGEN

To je najlepši nemški otok, ki slovi po belih peščenih plažah

Nemški severni otok Rügen še danes očara s čudovito pokrajino in vzdušjem, kot je nekoč mnoge slavne obiskovalce, od Bismarcka, Einsteina do Thomasa Manna.
Fotografija: Za mnoge najlepši pomol v Nemčiji je na plaži Sellin na otoku Rügen. Foto: Canadastock/shutterstock
Odpri galerijo
Za mnoge najlepši pomol v Nemčiji je na plaži Sellin na otoku Rügen. Foto: Canadastock/shutterstock

Nemčija premore več kot dva tisoč kilometrov morske obale. Zaradi dolgih peščenih plaž je marsikje nadvse privlačna na prvi pogled, a temperatura morja redko doseže dvajset stopinj Celzija. Kljub temu so se v zadnjih dveh stoletjih razvila številna letovišča, predvsem ob Baltskem morju.

Razkošni ležalniki

Ljubitelje sonca in morja že dolgo privablja tudi največji nemški otok Rügen. Ob ogledovanju starih fotografij sem si z lahkoto predstavljal parnike, ki so pred stoletjem pristajali na koncu enega izmed dolgih pomolov v plitvem morju, in modno oblečene potnike, ki so se izkrcavali v pričakovanju oddiha na plaži in večerje ter razkošnega plesa v restavraciji na začetku pomola. 

Obiskovalce so na peščeni plaži najfinejšega belega peska pričakovali udobno oblazinjeni ležalniki, še najbolj podobni raztegljivim foteljem, ki so hkrati nudili senco ali zaščito pred vetrom in prostor za shranjevanje oblačil, pijače in hrane. Podobni ležalniki še danes zaznamujejo številne nemške plaže in so lahko prave obrtniške umetnine, ki dosegajo ceno več kot tisoč evrov. Mogoče pa jih je najeti za podobno ceno kot precej manj ugledne plastične ležalnike na Jadranu. 

Otok Rügen se postavlja s kilometri peščenih obal, na številnih pa boste našli starinske elegantne pletene stole. Na takšnih so sedeli letovalci že pred stoletjem. Foto: Pawel Kazmierczak/shutterstock
Otok Rügen se postavlja s kilometri peščenih obal, na številnih pa boste našli starinske elegantne pletene stole. Na takšnih so sedeli letovalci že pred stoletjem. Foto: Pawel Kazmierczak/shutterstock

Srednjeveški biser

Po enem tednu spoznavanja vzhodnega dela Nemčije sem končno uzrl vabljivi otok. Ponujal se je na drugi strani elegantnega, dobre tri kilometre dolgega mosta. A v zgodnjem jutru me je k postanku vabilo privlačno središče starega trgovskega mesta Stralsund. Pristanišče je bilo v času trgovske zveze Hansa eno izmed najpomembnejših v tem delu Evrope in je premoglo kar nekaj sto trgovskih ladij. Iz tistih časov se je ohranila vrsta zgradb, ki tvorijo staro mestno jedro in so danes pod Unescovo zaščito. Najbolj znamenita je mestna hiša, slikovita opečnata stavba s konca 13. stoletja. S svojo podobo daje pečat velikemu trgu Alten Markt, ki ga obdajajo hiše iz različnih obdobij in cerkev sv. Nikolaja. 

V gotskem mestu Stralsund je najbolj znamenita stavba mestna hiša s konca 13. stoletja. Foto: Majonit/shutterstock
V gotskem mestu Stralsund je najbolj znamenita stavba mestna hiša s konca 13. stoletja. Foto: Majonit/shutterstock

Cerkve me sicer med raziskovanjem mest ne pritegnejo posebno, toda tu se nisem mogel upreti obisku luteranske Marijine cerkve – Marienkirche, pravzaprav le njenega neobičajnega opečnatega zvonika, s katerega sem bil deležen najlepših razgledov na staro mestno središče in bližnje pristanišče pa tudi okoliške otoke. Zvonik je s 151 metri višine eden najvišjih na svetu. 

PREBERITE ŠE -> Potsdam, nemški kraj, kjer kralju še vedno prinašajo krompir

Postanki v nekaj gostinskih lokalih so naredili sprehod po mestu še privlačnejši. Prevladujejo morske specialitete in namesto hamburgerjev si lahko v kioskih privoščite sendviče z ocvrtimi ribami ali rakci. Mestno središče je mogoče raziskovati peš. Poleg nekaj muzejev si velja ogledati predvsem sodoben akvarij Ozeaneum. Osrednji del je devet metrov globok akvarij v obliki cilindra. V njem je celo ladijska razbitina, predstavlja pa Atlantski ocean, vključno z morskimi psi. 

Privlačno staro trgovsko mesto Stralsund Foto: Igor Fabjan
Privlačno staro trgovsko mesto Stralsund Foto: Igor Fabjan

Pristaniški del mesta je vedno živahen. Tu pristajajo tako ladje križarke kot jahte in jadrnice. Med temi je še posebno veličastna šolska trijambornica Gorch Fock I., zgrajena leta 1933. Je skrbno obnovljena, a se ne podaja več na plovbo. Mogoče pa jo je obiskati in najeti za različne dogodke, vključno s porokami. 

Na jadrnici Gorch Fock I. si lahko omislite poročno zabavo. Foto: Sina Ettmer Photography/shutterstock
Na jadrnici Gorch Fock I. si lahko omislite poročno zabavo. Foto: Sina Ettmer Photography/shutterstock

Prinčevo belo mesto

Stralsund je bil prijetno ogrevanje za spoznavanje bližnjega otoka Rügen. Tja se meščani radi podajo vsak konec tedna, poleti pa postane priljubljeno berlinsko kopališče, saj je nemška prestolnica oddaljena le tri ure vožnje po avtocesti. Otok zaznamujejo prepadni beli klifi, ki se dvigujejo nad peščenimi obalami. Na njem ni večjih mest. Z drevoredi obdane ceste v pretežno ravninski pokrajini povezujejo zasanjane vasice in prijetne letoviške kraje, nedaleč stran pa se vijejo številne kolesarske steze in pešpoti. 

PREBERITE ŠE -> Odkrivanje Nemčije po poteh Jacoba in Wilhelma Grimma

Turizem se je začel razvijati v kraju Putbus. Nedaleč od obale si je namreč zamislil poletno rezidenco nemški princ in švedski guverner Wilhelm Malte I. Leta 1810 je v klasicističnem slogu zgradil palačo in spremljajoče objekte ter jih obdal z lepim parkom. Palače danes ni več, a ohranile so se mnoge zgradbe, ki so spremenjene v galerije, butične trgovine in restavracije. Večinoma so odete v belo barvo, zaradi katere Putbusu pravijo tudi belo mesto. 

Putbus zaznamujejo bele hiše. Foto: Sina Ettmer Photography/shutterstock
Putbus zaznamujejo bele hiše. Foto: Sina Ettmer Photography/shutterstock

Skrbno urejeni so tudi vrtovi in parki, ki jih krasijo številni grmi vrtnic, oblikovani kot manjša drevesa. Osrednji del kraja je park, ki ga zaradi ovalne oblike imenujejo tudi Cirkus. V sredini stoji visok obelisk, do katerega vodi več poti. Kraj je povezan tudi z železniško progo. Tu se konča odsek stare ozkotirne železnice, ki povezuje nekatera obalna letoviška mesta. Po njej vozijo muzejski vlaki z nostalgičnimi parnimi lokomotivami, ki marsikoga premamijo k neobičajnemu raziskovanju tega dela otoka. 

V kraju Putbus še danes vozijo tudi muzejski vlaki. Foto: Thosgra/shutterstock
V kraju Putbus še danes vozijo tudi muzejski vlaki. Foto: Thosgra/shutterstock

Najlepši nemški pomol

Otok Rügen se ponaša z več kot šestdesetimi kilometri plaž, med katerimi so nekatere na voljo nudistom. Najlažje dostopne so na jugovzhodnem delu in tu so že pred stoletjem nastali letoviški kraji Binz, Baabe, Sellin. Zadnji me je navdušil z dolgo promenadno ulico, ob kateri se vrstijo številne stare vile in hoteli. Največje presenečenje me je čakalo na koncu promenade, ki se čez peščen nasip spusti k obali. Z vrha nasipa se odpre pogled na slikovit lesen pomol, ki je za mnoge najlepši v Nemčiji. Razsvetljena restavracija na njem je bila ob večerih videti kot pravljični dvorec! 

Pomol Sellin je star že več kot stoletje, odprli so ga leta 1906, 1998. pa dotrajano zgradbo zamenjali z reprodukcijo, kjer še danes kot pred sto leti obratuje restavracija. Foto: Ugis Riba/shutterstock
Pomol Sellin je star že več kot stoletje, odprli so ga leta 1906, 1998. pa dotrajano zgradbo zamenjali z reprodukcijo, kjer še danes kot pred sto leti obratuje restavracija. Foto: Ugis Riba/shutterstock

Pomol je dolg več kot tristo metrov, prvotni, ki so ga odprli leta 1906, pa je bil še pol daljši. Na njem je bilo nekoč poleg restavracije urejeno priljubljeno plesišče. V preteklosti so ga ogrožale nevihte in pozimi led, tako da so ga morali celo podreti. K sreči so leta 1998 po nekdanji podobi zgradili novega in danes ga lahko ponovno občudujete v vsej njegovi veličastnosti. Na koncu pomola pristajajo manjše turistične ladje, nekoč pa se je tu izkrcavala večina potnikov, ki so prihajali v prestižni letoviški kraj. 

PREBERITE ŠE -> Zato je vredno obiskati Baltsko morje 

Navdih za slikarje

Velik del otoka je zaščiten kot naravni park. Še posebno slikovit je severovzhodni del z visokimi apnenčastimi klifi. Najbolj privlačen je najvišji, imenovan Kraljevi stol. Prav tu si je zagotovil svetovno slavo nemški romantični slikar Caspar David Friedrich, ki je v začetku preteklega stoletja zaslovel s pokrajinskimi slikami. 

Največji nemški otok Rügen se ponaša z veličastnimi apnenčastimi klifi. Foto: Konradkerker/shutterstock
Največji nemški otok Rügen se ponaša z veličastnimi apnenčastimi klifi. Foto: Konradkerker/shutterstock

Ponekod se je mogoče spustiti do obale, obiskati pa velja še informacijsko središče. V njem so postavljene številne interaktivne razstave, ki omogočajo spoznavanje nastanka tega območja in njegovih naravnih posebnosti. Snovalci parka skrbijo za ohranjanje narave, zato so parkirišča oddaljena dobra dva kilometra od informacijskega središča. Če vam ni do hoje, si lahko omislite vožnjo z organiziranim javnim prevozom. A prav pohodništvo je tisto, zaradi česar ta del otoka obišče večina turistov. Nekateri celo peš iz dobrih deset kilometrov oddaljenega pristaniškega mesta Sassnitz.

Rügen me je v nekaj dneh prepričal z naravno ohranjeno razčlenjeno obalo in ležernim vzdušjem, tako kot v preteklosti mnoge slavne obiskovalce, od Bismarcka, Einsteina do Thomasa Manna. Prvi turisti so se navduševali nad samoto in blagodejnim vplivom morja, otoška ponudba pa lahko danes zadovolji tudi najzahtevnejše goste. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte