ADVENT

Najlepši božični sejmi v Italiji, ki jih je vredno obiskati

V tednih, ki so pred nami, se je vredno odpraviti tudi čez mejo in občudovati predpraznično okrašena mesta.
Fotografija: V sloviti milanski nakupovalni galeriji Vittorio Emanuele II je že vse pripravljeno na božič. Foto: Viltvart/shutterstock
Odpri galerijo
V sloviti milanski nakupovalni galeriji Vittorio Emanuele II je že vse pripravljeno na božič. Foto: Viltvart/shutterstock

December je mesec, ko se številna mesta odenejo v soj luči, z božičnih stojnic zadiši po dobri hrani in kuhanem vinu, ulice pa so polne ljudi, ki se družijo, nakupujejo darila in se predajajo predprazničnemu vzdušju.

Ta čas je vredno izkoristiti za obisk različnih mest in začutiti utrip, ki ga ta imajo v adventnem obdobju. Tokrat vam predstavljamo nekatera italijanska mesta, ki gostijo božične sejme in tovrstno dogajanje, ter so hkrati dovolj blizu, da jih lahko obiščemo za vikend izlet.

image_alt
Najlepši adventni sejmi v Avstriji, ki se jih splača obiskati

Verona z znamenitim kometom nad Areno

Verone se drži sloves enega najbolj očarljivih in romantičnih italijanskih mest, saj je Shakespeare prav v to okolje postavil svetovno znano ljubezensko zgodbo o Romeu in Juliji. Mesto se ponaša z bogato arhitekturo in številnimi zgodovinskimi objekti, zaradi česar se od leta 2000 dalje uvršča na Unescov seznam svetovne dediščine. Verona je znana tudi po odlični kulinariki in okusnem vinu, njena ulica Mazzini pa predstavlja raj za ljubitelje nakupovanja, saj se na njej nahajajo trgovine z najdražjimi blagovnimi znamkami. Ob obisku tega prikupnega italijanskega mesta s seznama ogledov vsekakor ne smete izpustiti Julijine hiše, trga Piazza delle Erbe, rimske arene in srednjeveškega grajskega kompleksa Castelvecchio.

image_alt
To je eno najbolj romantičnih italijanskih mest, v katerem imajo celo safari

Verono je vsekakor vredno obiskati tudi v času adventa, ko je čarobnost tega časa moč začutiti ob sprehodu po njenih ulicah. Glavno dogajanje se odvija na Piazzi Erbe in na Piazzi dei Signori, kjer so postavljene lesene stojnice, s katerih se ponujajo ročni izdelki vseh vrst. Tukaj lahko kupite spominke ali darila za svoje bližnje, kozmetične izdelke ali čokoladne pregrehe. Poleg tega je na voljo širok izbor kuhanega vina in kraft piv.

Če ste ljubitelji italijanskega kolača panettone, morate obiskati Verono, kjer je doma priljubljeni proizvajalec teh slaščic Bauli. Foto: Fabio Michele Capelli/shutterstock
Če ste ljubitelji italijanskega kolača panettone, morate obiskati Verono, kjer je doma priljubljeni proizvajalec teh slaščic Bauli. Foto: Fabio Michele Capelli/shutterstock

V Veroni je 13. december praznik svete Lucije, ki prebivalcem pomeni več kot prihod dedka Mraza. Na ta dan na trgu Piazza Bra vsako leto postavijo tradicionalne stojnice, polne sladkarij, igrač in daril. Na območju arene se v decembru odvija razstava jaslic, ki vsako leto privabi milijon obiskovalcev. Na njej si je možno ogledati na stotine različnih jaslic. Nad areno stoji ogromna bela jeklena konstrukcija, ki predstavlja komet. Gre za pomembno atrakcijo v adventnem času.

Verona Foto: Juri Fava/Shutterstock
Verona Foto: Juri Fava/Shutterstock

Benetke – jaslice na vsakem koraku

Benetke so glavno mesto italijanske dežele Benečija ter svetovno znano obmorsko mesto, ki ga sestavljajo kanali in mostovi. Osrednjo točko predstavlja trg svetega Marka, na katerem sta še dodatni dve znamenitosti: bazilika in zvonik sv. Marka (ta se dviga 99 metrov nad trgom). Vredni ogleda sta tudi Doževa palača in most vzdihljajev. Ena najbolj priljubljenih dejavnosti tukajšnjih obiskovalcev je vožnja z gondolo po Canalu Grande. Gre za enega izmed 177 kanalov, ki tečejo skozi mesto. Zanimivo si je ogledati tudi Ecuolo Grande di San Rocco, impresivno stavbo iz belega marmorja, ki je bila zgrajena v 16. stoletju. 

Čarobni adventni čas v Benetkah Foto: Gianluca Piccin/shutterstock
Čarobni adventni čas v Benetkah Foto: Gianluca Piccin/shutterstock

PREBERITE ŠE --> Male Benetke: Kjer ni gneče, so pa kanali in slikoviti pogledi

V adventnem času so beneški trgi, kanali in ozke uličice praznično okrašeni. Na trgu svetega Marka obiskovalce pričaka božično drevo s tisočerimi lučkami. Božični sejmi so odprti od 8. decembra do 6. januarja, to pa je hkrati tudi obdobje, ko se na trgu odvijajo razni koncerti in prireditve za otroke. Na božičnih stojnicah, ki jih lahko najdete na naslednjih lokacijah: Campo San Polo, Campo S. Bartolomeo, Campo San Salvador in Campo San Luca ter Campo Manin, si lahko privoščite čokoladne božičke, mandljeve piškote in sladko torto z rozinami panettone. Kljub temu da Benetke ne sodijo med najbolj okrašena mesta, pa so toliko bolj znane po svojih raznolikih jaslicah. Te lahko najdemo skoraj povsod; v cerkvah, izložbah trgovin in v hotelih.

Benetke Foto: Ilolab/Shutterstock
Benetke Foto: Ilolab/Shutterstock

Milano – božične stojnice ob katedrali Duomo

Milano je drugo največje italijansko mesto in hkrati priznano svetovno središče mode in oblikovanja. V njem se namreč nahajajo številne modne hiše in modne znamke. Te so še posebej zgoščene na ulici Montenapoleone ter na Piazza Duomo oz. na ulici Galleria Vittorio Emanuele II. Mesto se hkrati ponaša z bogato zgodovino. Med najpomembnejše znamenitosti mesta sodi gotska katedrala Duomo, katere gradnja je potekala več sto let. Turisti radi obiščejo še galerijo Vittorio Emanuele II, znano milansko operno hišo La Scala in grad Sforza. 

image_alt
Tako bodo praznike letos preživele te štiri znane Slovenke

Okoli Duoma se med 25. novembrom in 6. januarjem odvija največji božični sejem v Milanu, na katerem je postavljenih več kot 60 stojnic, s katerih se ponujajo božični okraski, jaslice, pletenine in podobni izdelki, ki jih ljudje radi kupujejo v tem delu leta. Vabijo tudi kulinarične dobrote, med katerimi je tradicionalna italijanska božična torta panettone.

Milano Foto: Paolo Bona/Shutterstock
Milano Foto: Paolo Bona/Shutterstock

Domačini sicer raje obiščejo božični sejem na gradu Sforza. Prazničnega dogajanja boste deležni tudi v vrtovih Indro Montanelli, kjer se nahajajo drsališče, nekaj stojnic in Božičkova hiša. Piazza Portello Magic Christmas velja za enega najbolj romantičnih božičnih sejmov v Milanu. Odvija se na trgu Piazza Portello. Gre za sejem, ki je nekoliko bolj podoben avstrijskim in nemškim božičnim sejmom, ki so bolj bogato okrašeni.

Božični sejmi v Milanu se šibijo pod težo italijanskih specialitet. Foto: Paolo Bona/shutterstock
Božični sejmi v Milanu se šibijo pod težo italijanskih specialitet. Foto: Paolo Bona/shutterstock

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte