VESELI DECEMBER

Najlepši adventni sejmi v Avstriji, ki se jih splača obiskati

December je mesec, ko mesta osvetlijo praznične luči. Nekatera avstrijska mesta so takrat še posebej čarobna.
Fotografija: Veseli december v Salzburgu Foto: Mapman/shutterstock
Odpri galerijo
Veseli december v Salzburgu Foto: Mapman/shutterstock

Čas okoli božiča in novega leta je prav poseben del leta, ko si vzamemo več časa za druženje z bližnjimi, poleg tega pa zažarijo praznične lučke, božična drevesa se bohotijo s svojimi okraski, z božičnih stojnic pa zadiši po kulinaričnih dobrotah.

Teh nekaj tednov pred prihodom novega leta je smiselno izkoristiti tudi za izlet v druga slovenska in evropska mesta ter opazovati, kako je vsako od njih okrašeno. Pripravili smo seznam nekaterih avstrijskih mest, ki so pravljična in obiskovalcem nudijo številna doživetja.

Gradec: Ledene jaslice, izdelane iz 35 ton ledu

Gradec je glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske in drugo največje mesto v državi, skozi katero teče reka Mura. V mestu si je možno ogledati številne znamenitosti, kot so stolp z uro (to je edino, kar se je ohranilo od nekdanje utrdbe), zvonik, deželna hiša, trg Schlossberg in mestni park. Vredno se je povzpeti tudi na 200 metrov visok grajski hrib, kjer se nahajajo razgledna točka, rožni vrt in vinograd, gledališče na prostem in restavracija s pivskim vrtom. Na hrib se lahko podate peš ali z vzpenjačo. Ena najpomembnejših zgradb iz 16. stoletja, ko so v mestu delovali italijanski renesančni arhitekti in umetniki, je Landhaus. Prav tako je zanimivo obiskati Murinsel, jekleno konstrukcijo v obliki školjke, ki plava na reki.

Gradec Foto: Calin Stan/Shutterstock
Gradec Foto: Calin Stan/Shutterstock

Božične sejme v Gradcu je možno obiskati med 18. novembrom in 24. decembrom. Največji božični sejem se nahaja na trgu Hauptplatz. Od mestne hiše do božičnega drevesa se vije promenada lučk. Obiskovalci si lahko ogledujejo ročna dela in okušajo božične dobrote, ki jih ponujajo na stojnicah. Možno jih je obiskati vsak dan od 10. do 20. ure. Božični sejem Franziskanerviertel je bolj tradicionalne narave, saj na njem ponujajo predvsem izdelke lokalne obrti. Tudi tega lahko obiščete vsak dan od 10. do 20. ure.

Ob koncu tedna vas na ogled vabi še en sejem; ta se nahaja nad mestnim vrvežem na hribu Schlossberg. Obiskati ga je možno zgolj od petka do nedelje. Poleg tega si je vredno ogledati osvetljene ledene jaslice, ki se nahajajo na dvorišču Landhaus in so izdelane iz 35 ton ledu, in pročelje mestne hiše, ki se, ko pade noč, spremeni v ogromen osvetljen adventni koledar. V adventnem času skozi mesto vozi tudi posebni vlakec, ki vas lahko popelje na vožnjo med najbolj zanimivimi točkami.

Gradec Foto: Calin Stan/shutterstock
Gradec Foto: Calin Stan/shutterstock

Salzburg: Magičen pogled na mesto s trdnjave Hohensalzburg

Salzburg je prestolnica istoimenske avstrijske zvezne dežele in četrto največje avstrijsko mesto. Ime mesta, del katerega je 'salz' (kar v nemščini pomeni 'sol'), izhaja iz tega, da je bilo pridobivanje soli včasih glavni prihodek tukajšnjega prebivalstva. Salzburg je obdan s hribi, skozenj pa teče reka Salzach. Eden najbolj znanih Salzburžanov je bil skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart, po katerem se imenujejo Mozartove kroglice, ki jih je v mestu mogoče kupiti v vseh možnih različicah. Nad mestom se na griču bohoti mogočna trdnjava Hohensalzburg. Obiskovalci se navdušujejo nad palačo in vrtovi Mirabell, naravoslovnim muzejem Haus de Natur, radi pa obiščejo tudi Mozartovo hišo.

image_alt
Pozabite na Dunaj, to je avstrijsko mesto, ki ga je vredno obiskati

Največji salzburški božični sejem se nahaja ob vznožju trdnjave Hohensalzburg, ob sprehodu med njegovimi stojnicami pa obiskovalce prevzame vonj po punču, praženih mandljih in sveže pečenih jabolkih. Na dvorišču Residenz so na ogled postavljene tudi jaslice. Božični sejem je svoja vrata odprl 17. novembra, obiskati pa ga je možno vse do 1. januarja. Eden od božičnih sejmov se nahaja tudi na trgu Mirabell. Odprt bo od 17. novembra do 24. decembra. Še ena zanimiva lokacija, ki jo lahko v adventnem času obiščete v Salzburgu, je tržnica sv. Leonhard, na kateri ponujajo tradicionalne medenjake, punč in pekovske izdelke za otroke. Poskrbljeno je tudi za zabavni program s pihalnim orkestrom.

Salzburg Foto: Calin Stan/Shutterstock
Salzburg Foto: Calin Stan/Shutterstock

Celovec: Adventni venec na Vrbskem jezeru

Celovec je pomembno kulturno in univerzitetno središče ter glavno mesto avstrijske zvezne dežele Koroške. Njegovo nemško ime je Klagenfurt, mesto pa je bilo prvič naseljeno v 12. stoletju. Severno in južno od Celovca se razprostirajo gore, v njegovi neposredni bližini pa je veliko parkov in gradov. Zahodno od mesta se nahaja Vrbsko jezero, največje koroško in eno najtoplejših alpskih jezer. V Celovcu lahko obiščete benediktinsko tržnico, na kateri kmetje iz okoliških krajev ponujajo sveže sadje in zelenjavo. Kulturni navdušenci si bodo morda želeli ogledati katero izmed predstav, ki se odvijajo v mestnem gledališču ali koncertni hiši. Zanimiva izkušnja je tudi vzpon na 100-metrski leseni razgledni stolp Pyramidenkogel. Vredno si je ogledati tudi grad Hochosterwitz ter tamkajšnji botanični in živalski vrt.

Praznična okrasitev na Vrbskem jezeru v Celovcu je nekaj posebnega. Foto: Deepgreen/shutterstock
Praznična okrasitev na Vrbskem jezeru v Celovcu je nekaj posebnega. Foto: Deepgreen/shutterstock

Celovec v adventnem času zasije s svetlobo prazničnih luči, medtem ko lahko na vodni gladini Vrbskega jezera opazimo osvetljen plavajoči adventni venec. Božični sejem na Neuer Platzu ima status največjega božičnega sejma na Koroškem, saj na njem svoje izdelke prodaja več kot 50 ponudnikov. Na trgu je postavljen tudi oder, na katerem se ob koncih tedna odvijajo glasbeni koncerti. Poleg tega lahko v Celovcu obiščete še manjši sejem v Domplatzu. Božična sejma sta odprta od 19. novembra do 24. decembra. Večjega lahko obiščete vsak dan med 10. in 20. uro (24. decembra je odprt le do 14. ure), manjšega pa od četrtka do nedelje med 11.00 in 18:30.

Celovec Foto: Harald Florian/Shutterstock
Celovec Foto: Harald Florian/Shutterstock

Innsbruck: Božično drevo s kristali Swarovski

Innsbruck je glavno mesto zvezne dežele Tirolske in peto največje avstrijsko mesto. Okoli njega se dvigajo slikovita gorovja. Je tudi znano smučarsko središče, ki je kar dvakrat gostilo zimske olimpijske igre (v letih 1964 in 1976). Innsbruck slovi po svoji čudoviti arhitekturi. Osebnost, ki je mesto v zgodovinskem smislu najbolj zaznamovala, je cesar Maksimilijan I., po naročilu katerega sta bili zgrajeni grobnica v dvorni cerkvi in svetovno znana zlata streha. Zgradbe, ki pričajo o bogati zgodovini Innsbrucka, so grad Hofburg, dvorec Ambras, Ottoburg in bazilika Wilten. Ob obisku mesta si lahko pričarate izjemno doživetje, če se povzpnete na goro Seegrube, ki se nahaja na nadmorski višini 2000 metrov. Od tod se vam namreč odpre slikovit razgled na mesto in okolico.

Innsbruck Foto: Adisa/shutterstock
Innsbruck Foto: Adisa/shutterstock

V adventnem času je v Innsbrucku možno obiskati šest božičnih sejmov in več kot 200 stojnic. Božični sejem v Hungerburgu leži 300 metrov nad mestom, zato se nam od tod odpirajo lepi razgledi. Božični sejem na trgu Market Square rade obiščejo predvsem družine z majhnimi otroki, saj se v času adventa na njem vsak dan med 16:30 in 17:30 odvijajo lutkovne predstave. Zadnja bo na sporedu 23. decembra. Na omenjenem trgu se ob zlati strehi nahaja tudi 14 metrov visoko božično drevo, ki ga krasijo bleščeči kristali Swarovski. Ulico Maria-Theresien, glavno arterijo mesta, zasedajo stojnice, ki ponujajo izdelke z različnih koncev sveta. Splača se obiskati tudi božični sejem v Wiltnu, kjer lahko na stojnicah kupite katerega od dovršenih obrtniških izdelkov.

Innsbruck Foto: Tatiana Popova/shutterstock
Innsbruck Foto: Tatiana Popova/shutterstock

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte