MESTO LUČI

Z otrokom v Pariz: 7 namigov za nepozabno družinsko potovanje

Sliši se kontroverzno, a da bo družinski izlet z otroki zares spontan, je pametno načrtovati.
Fotografija: Odkrivanje Pariza je lahko z otroki zabavna in poučna dogodivščina. Foto: Alliance Images/shutterstock
Odpri galerijo
Odkrivanje Pariza je lahko z otroki zabavna in poučna dogodivščina. Foto: Alliance Images/shutterstock

Tudi takrat, ko razmišljamo o družinskem potovanju z otroki, slavni citat kultne Audrey Hepburn še kako drži: »Pariz je vedno dobra ideja!« Odkar imamo neposredno letalsko povezavo iz Ljubljane, pa je Pariz še toliko bolj na dosegu roke. 

1. En dan = ena atrakcija 

Pariz smo obiskali konec oktobra, v t. i. nizki sezoni. Izbor atrakcij smo prilagodili osebnim zanimanjem in željam otrok. Za vsak dan smo načrtovali zgolj eno atrakcijo. Destinacije, kot so katedrala Notre Dame, Slavolok zmage in Elizejske poljane, so bile del naših prostočasnih mestnih potepanj. 

Pariz je lep v vseh letnih časih. Foto: Catarina Belova/shutterstock
Pariz je lep v vseh letnih časih. Foto: Catarina Belova/shutterstock

Eifflov stolp

 • 40 let je veljal za največjo zgradbo na svetu, danes simbolizira Pariz. 
 • Arhitekt Gustave Eiffel, ki ga je »postavil«, je dokončal tudi arhitekturno zasnovo znamenitega Kipa svobode v Ameriki.
 • Skozi zgodovino je stolp večkrat zamenjal barvo, bil je celo rumen. Prebarvajo ga vsakih 7 let in za to porabijo 60 ton barve.
 • Z dvigalom se lahko povzpnete do 3. nadstropja, občutno cenejši pa je vzpon do 2. nadstropja (peš ali z dvigalom), ki prav tako ponuja čudovit razgled na mesto. 

Louvre

 • Najbolj obiskana umetniška galerija na svetu.
 • V njem je shranjena slovit portret Mona Lize, ki ga ocenjujejo na 908 milijonov dolarjev.
 • V njem hranijo 480.000 umetniških del. 
 • Skozenj se lahko sprehodite samostojno (tudi z avdio ali pa z VIP vodnikom).

Versailles

 • Velja za najlepšo palačo na svetu.
 • V Dvorani ogledal (ima jih kar 375) je bila podpisana znamenita Versajska pogodba, s katero je bila končana I. svetovna vojna.
 • Za park na 800 hektarjih in 350.000 dreves skrbi 80 vrtnarjev.
 • Za otroke od 6. leta dalje je ogled vrtov možen z doplačilom.

Versailles vas bo zaposlil za cel dan. Tudi če ne boste stopili v glavno palačo, je sprehajanje po vrtovih vredno obiska. Foto: Andre Quinou/shutterstock
Versailles vas bo zaposlil za cel dan. Tudi če ne boste stopili v glavno palačo, je sprehajanje po vrtovih vredno obiska. Foto: Andre Quinou/shutterstock

Notre Dame

 • Znamenita katedrala, ki je zaslovela z zgodbo o Notredamskem zvonarju.
 • Zaradi požara, aprila 2019, še vedno potekajo obsežna in zahtevna obnovitvena dela, zato si ga je mogoče ogledati zgolj njegovo zunanjost. 
 • Ponovno odprtje za javnost je predvideno do začetka Olimpijskih iger 2024 v Parizu. 

Elizejske poljane in Slavolok zmage

 • Elizejske poljane veljajo za eno najprestižnejših četrti na svetu.
 • Zaključijo se z veličastnim Slavolokom zmage, kjer je tudi cilj eminentne kolesarske dirke Tour de France.
 • Da bi prišli do Slavoloka, v sredini krožišča, nikar ne tekajte čez prometno cesto, temveč uporabite podhod.
 • Vzpon na vrh Slavoloka zmage lahko nadomesti vzpon na Eifflov stolp in ob lepem vremenu ponuja impozanten razgled na mesto. 

Doživljajski Park Asterix

 • Avtentičen park za vse ljubitelje stripov galskega junaka Asterixa in adrenalinskih doživetij.
 • Primeren tudi za mlajše otroke, a večina doživetij je namenjena otrokom, starim 10 let in več. 
 • Obisk je optimalen ob lepem vremenu, veliko atrakcij vsebuje tudi vodne efekte, zato je vredno razmisliti o nakupu t. i. »Liberty ticket« (op. p. svobodne vstopnice). 
 • Otroci bodo stoodstotno navdušeni.

Doživljajski park Asterix bo z vratolomnimi vožnjami navdušil tudi odrasle obiskovalce. Foto: Press Realease Parc Asterix
Doživljajski park Asterix bo z vratolomnimi vožnjami navdušil tudi odrasle obiskovalce. Foto: Press Realease Parc Asterix

Na listi želja za naslednje potovanje ostajajo Prirodoslovni muzej, Musée d'Orsay, očarljiva pariška 'gora' Montmartre, Picassova galerija, Muzej Louis Vuitton. Disneyland? Morda.

2. Vstopnice kupite vnaprej

Za ogled večine znamenitosti v Parizu, je priporočljiv nakup vstopnic nekaj tednov, če ne mesecev, prej. Samo tako, ste lahko zares prepričani, da boste želeno atrakcijo zagotovo obiskali. Spletni nakup omogoča pregled nad cenami, saj se razlikujejo glede na sezono in celo dan; vstopnice med vikendi so običajno dražje. Sama sem vse vstopnice – za potovanje v nizki sezoni – kupila dober mesec prej. Kljub temu da imajo otroci v Louvru in Versaillesu brezplačen vstop do 18. leta, je termin obiska nujno rezervirati. 

Louvre ponuja spektakularen pogled tudi ponoči, ko prižgejo luči. Foto: Sabrina Marchi/shutterstock
Louvre ponuja spektakularen pogled tudi ponoči, ko prižgejo luči. Foto: Sabrina Marchi/shutterstock

3. Kje bivati z družino? 

Z Booking.com in podobnimi portali je iskanje nastanitve postalo preglednejše in enostavnejše, a ne nujno cenejše. Sama omenjeni portal uporabljam predvsem za preverjanje ocene nastanitve in komentarjev. Poleg uradnih fotografij, je vredno preveriti tudi tiste, objavljene s strani uporabnikov. Cene vedno primerjam s tistimi na uradni spletni strani ponudnika. Ponudbe na namestitvenih portalih namreč niso nujno enake, že dolgo tudi ne cenejše. Preverite tudi vključenost zajtrka in riziko odpovedi.

image_alt
Najlepši adventni sejmi v Avstriji, ki se jih splača obiskati

4. Kako potovati po Parizu?  

Eden ključnih elementov pred rezervacijo nastanitve je tudi razdalja hotela do prve postaje podzemne železnice. Metro v Franciji pomeni poceni, hiter in vedno razpoložljiv način potovanja po mestu. Z aplikacijo sta orientacija na podzemni in nakup vozovnic precej lažja. 

Kultna postaja podzemne železnice v Parizu Foto: Nikonaft/shutterstock
Kultna postaja podzemne železnice v Parizu Foto: Nikonaft/shutterstock

5. Kako motivirati otroke na potovanju?

Hoja skozi mesto ob reki Seni in vožnja s podzemno sta doživetje že sami po sebi. Za vsak dan smo planirali eno atrakcijo, dva dneva smo imeli prosta. Zabaviščni Park Asterix, kamor dnevno vozi več organiziranih avtobusov, ni predstavljal posebnega izziva. Tudi Eifflov stolp, na katerega smo se do drugega nadstropja povzpeli kar po stopnicah, je bil težko pričakovan. A kako osemletnega in petletnega otroka navdušiti nad Louvrom in Versaillesem? Dan prej smo si o vsaki atrakciji ogledali kratek video, da sta lažje razumela pomembnost obeh destinacij. »Ena največjih galerij«, »najdragocenejša slika«, »najlepša palača na svetu« so za otroke navdušujoča dejstva. Mi pa smo oglede spremenili v zabavno avanturo: Za ogled palače smo si dolgolaske naredile »Ludvikovo frizuro« - in ob tem spoznale kralje in zgodovino. Iskali smo znamenito uro in preštevali odseve v Dvorani ogledal. V Louvru smo s koraki premerili največjo sliko in ugibali, kako so jo prinesli skozi precej manjša vrata. Zgodba o kraji Mona Lize, ki smo jo na dobro zasnovani spletni strani Louvre Kids pogledali dan prej, je kar sama klicala po nadgradnji. H katedrali Notre Dame nas je vodila zgodba o Notredamskem zvonarju. 

6. Kaj poskusiti v Parizu?

Nikar se ne delajte Francoza, in ko ste na lokaciji, nujno vsaj poskusite, kaj jejo pravi Parižani. Pariški rogljički (croissants) niso enaki tistim, ki jih pri nas kupite pod to oznako. Enako velja tudi za makrone in bagete. A Francoska kuhinja niso le sladkarije. Poleg široke palete sirov poskušajte otrokom ponuditi vsaj pravo francosko pito (quiche) ali ratatuj (ratattouille). Nam je kot uvod v francosko kuhinjo služila Disneyeva knjiga Ratattouille. 

PS: Da francoska solata ni zares francoska, in da ocvrti krompirček kljub francoskemu poimenovanju »pommes frites« izhaja iz Belgije, pa tako že vemo!

Pariza ne smete zapustiti, ne da bi poskusili vsaj eno tamkajšnjo pekovsko dobroto. Foto: Thipjang/shutterstock
Pariza ne smete zapustiti, ne da bi poskusili vsaj eno tamkajšnjo pekovsko dobroto. Foto: Thipjang/shutterstock

7. Je Pariz varna destinacija?

Pozornost in opreznost je del potovalne kulture in ni nikoli odveč. Žeparji so tako v Parizu kot v Vatikanu ali sredi Ljubljane. A mi smo se v glavnem mestu naslednje olimpijske destinacije  počutili varne. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte