IDEJE ZA PRAZNOVANJE

Kje preživeti noč čarovnic 2023: V vseh teh slovenskih krajih bo strašilo

Pred nami je najstrašnejša noč v letu in v številnih slovenskih krajih bodo potekale čarovniške prireditve. Zbrali smo predloge tako za odrasle kot otroke.
Fotografija: Privoščite si nepozabno noč čarovnic. Foto: Subbotina Anna/shutterstock
Odpri galerijo
Privoščite si nepozabno noč čarovnic. Foto: Subbotina Anna/shutterstock

Čeprav marsikdo še vedno zmotno misli, da je noč čarovnic ameriški praznik, ima strašni 31. oktober svoje korenine v poganskih verovanjih, natančneje v keltskem praznovanju Samhain, ki je vsako leto obeležil konec poletja in prihod jesenske žetve. Pogani so takrat prižigali krese in si nadeli kostume, da bi pregnali zle duhove. Noč čarovnic pri nas obeležujemo šele zadnja leta, a glede na to, da so tudi na našem ozemlju nekoč prebivali Kelti, postaja starodavna tradicija vse bolj priljubljena. 

Vsako leto vse več slovenskih krajev pripravi paranormalno obarvane dogodke, kjer za en dan ali več oživijo magična bitja. Večina jih je primernih za obisk z otroki, nekaj pa je tudi takšnih, ki bodo navdušili samo najbolj neustrašne odrasle. 

Kam z otroki za noč čarovnic? 

Letošnjo noč čarovnic lahko z otroki preživite na različnih koncih Slovenije. Zanimiva je izkušnja Magičnega gozda, ki jo ponujajo v Rogozi (blizu Maribora) in v Krtini (blizu Ljubljane). Od 27. do 31. oktobra tamkajšnji gozd naselijo čarovnice, duhovi, okostnjaki, buče in druga skrivnostna bitja, otroci pa se v spremstvu staršev lahko po njem sprehodijo s pomočjo zemljevida. 

Še en poseben slovenski kraj, kjer bo letos strašilo, so Rovi pod starim Kranjem, kjer pripravljajo strašne dogodivščine glede na starost udeležencev. Otroci bodo lahko Rove obiskali 27. in 28. oktobra, in se tam s pomočjo čarobnih junakov in zanimivih nalog otresli strahu pred temo, za odrasle pa se bodo Rovi 30. in 31. oktobra prelevili v Podzemlje umorov, kjer bodo morali kot v sobah pobega razvozlati umore, da se lahko vrnejo na prostost. 

Če si želite bolj zgodovinsko čarovniško izkušnjo, bodo noč čarovnic praznovali tudi na nekaterih slovenskih gradovih: 

  • Od 2. do 30. oktobra bo na dvorcu Rakičan v Prekmurju potekal tradicionalni Ples – noč čarovnic za vse generacije. Srednjeveški program bodo popestrile čarovniške predstave, spektakularni ognjeni šovi in večerni koncerti na dveh odrih. 
  • 28. oktobra lahko noč čarovnic praznujete na dveh gradovih, in sicer od 15.30 dalje na Starem gradu Smlednik, kjer bodo pekli kostanj, rezljali buče, našemljene otroke pa čaka nagrada za najboljšo masko, ter na Šaleškem gradu, kjer bodo od 17. do 21. ure potekali tudi vodeni srhljivi sprehodi. 
  • 31. oktobra bodo čarovnice strašile na Blejskem gradu (od 10. do 15. ure), na Starem gradu Celje (od 18. do 21. ure) in na gradu Bogenšperk (od 14. do 18. ure). Na vseh treh gradovih bodo za otroke potekale ustvarjalne delavnice in predstave. 

PREBERITE ŠE -> 9 strašnih receptov za slastno noč čarovnic

Otroci, ki imajo radi živali, lahko letošnjo noč čarovnic preživijo tudi v ljubljanskem živalskem vrtu, kjer bodo od 27. do 31. oktobra (vsak dan v dveh terminih) potekale čarovniške dogodivščine, na katerih bodo najmlajši lahko pobliže spoznali nekatere najbolj »strašne« živali, razbijali pa bodo tudi mite o črnih mačkah. 

Željni adrenalina lahko 31. oktober preživijo v Pustolovskem parku GEOSS, kjer se bo mogoče spustiti po najdaljši jeklenici v osrednji Sloveniji ter raziskovati gozd v temi. 

V Olimju bo 31. oktobra cel dan potekal že 10. Kongres čarovnic, kjer se bodo zbrale čarovnice iz vse Slovenije, ter čarale, kuhale in ustvarjale od 10. do 21. ure. Do Koče pri čarovnici v Deželi pravljic in domišljije, nedaleč stran od samostana Olimje bo ta dan brezplačno vozil tudi avtobus. 

Magično bo tudi na slovenski obali, 28. oktobra med 12. in 20. uro bodo noč čarovnic praznovali na centru Sonček v Hrvatinih, vabljeni so vsi otroci s starši, 31. oktobra od 14. do 19. ure pa bo čarovniško dogajanje potekalo na plaži Meduza v Portorožu

Noč čarovnic s pestrim programom ustvarjalnih in kuharskih delavnic ter vedeževanjem bodo 31. oktobra praznovali tudi na Črešnjevcu ob Dravi, dan prej, 30. oktobra ob 17.45 pa v Hočah, kjer bo potekal lov na zaklad. 

PREBERITE ŠE -> Najbolj nori kostumi Heidi Klum, kraljice maskiranja za noč čarovnic 

Noč čarovnic samo za odrasle 

Če ste ljubitelji grozljivk, je 31. oktober idealen večer, da si privoščite maraton grozljivk. Kar nekaj slovenskih kinematografov ponuja celonočni spored tega žanra, najbolj znan pa je tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča, jr. v ljubljanskem Kinodvoru, ki vas bo v svojih strašnih krempljih držal vse od 18. ure zvečer do 6. ure zjutraj. 

Za ljubitelje resnične groze, ki si želijo s strahom soočiti iz oči v oči, pa bo primeren obisk pop-up tematskega parka Gozd strahov, ki bo v teh dneh strašil v Dobrunjah na vzhodu Ljubljane. Park je zasnovan kot hiša groze, poudarek pa ni na reševanju nalog in ugank (kot v sobah pobega), ampak na obilici adrenalina in grozljivi izkušnji, ki jo obiskovalci lažje premagajo s sodelovanjem in timskim delom. Obisk je možen za 4-6 oseb, potrebna pa je predhodna rezervacija, saj se termini hitro polnijo in je trenutno na voljo samo še nekaj prostih mest za 4. novembra 2023. 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte