VIKEND IZLET

V tem slovenskem kraju raste eno najstarejših in najširših dreves pri nas

Novo mesto se ponaša z bogato zgodovino in čudovitim drevoredom, predstavlja pa tudi izhodiščno točko za obisk Otočca in Klevevža.
Fotografija: Novo mesto Foto: Rmh Foto
Odpri galerijo
Novo mesto Foto: Rmh Foto

Izlet na še neraziskane konce Slovenije je lahko prav posebno doživetje, saj nas spomni na to, kako bogata je naša država z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, hkrati pa si lahko na tak način napolnimo baterije, se naužijemo lepot in se naučimo kaj novega.

Tokrat bo beseda tekla o Novem mestu in okolici. Gre za naše sedmo največje mesto, v katerem živi približno 24.000 prebivalcev. Leži sredi gričevnate pokrajine v rečnem zavoju reke Krke na nadmorski višini 202 metrov. To osrednje dolenjsko mesto se ponaša z zbirko arheološke dediščine, ki je pomembna tudi v svetovnem merilu.

Novemu mestu pravimo tudi mesto situl, saj je bilo na tem območju najdenih kar devet figuralno okrašenih situl, kar predstavlja četrtino vseh, ki so bile doslej najdene na svetu. Situla je starodavno okrašena kovinska posoda v obliki vedra ali vaze, ki je med 8. In 21. stoletjem pred našim štetjem služila za pogostitve. Mesto je obdano z vinorodnimi griči, kjer se prideluje cviček.

Staro mestno jedro

Sprehod po novomeškem mestnem jedru, ki ga s treh strani obdaja Krka, je vsekakor prijetno doživetje. Smiselno se je sprehoditi ob reki Krki in se ustaviti v katerem od tukajšnjih barov ali pa raziskovati kulturne znamenitosti, ki se nahajajo nekoliko višje od bregov Krke.

Na Glavnem trgu, ki je bil zasnovan v 16. stoletju, lahko obiščete katerega od tamkajšnjih butikov ali lokalov. Pozornost pritegne marmorni Kettejev vodnjak, na katerem so vklesani verzi Kettejevega soneta Na trgu. Na poti lahko opazimo tudi mestno hišo Rotovž iz 20. stoletja, pred katero stojita kipa Dragotina Ketteja in Janeza Trdine.  

Posebnost je tudi stolna cerkev svetega Miklavža, gotska cerkev, ki predstavlja enega od simbolov mesta. Ogledati si je možno frančiškanski samostan s knjižnico, najstarejšo v Novem mestu, saj je bila zgrajena v 15. stoletju, ponaša pa se z bogato zbirko knjig. Zanimiv je tudi Kandijski most, ki povezuje dva bregova reke Krke. Ta kovičena konstrukcija je dolga 75 metrov in sodi med redke najstarejše tovrstne konstrukcije pri nas.

Kettejev drevored in Marof  

Kettejev drevored velja za eno najlepših novomeških sprehajališč in enega najdaljših slovenskih drevoredov, ki sprehajalca popelje vse do vrha hriba Marof (228 m), enega od sedmih gričev Novega mesta. Z njegovega vrha je možno občudovati Novo mesto, Gorjance in Trško goro. Drevored je bil poimenovan po našemu pesniku Dragotinu Ketteju, sprehod pod mogočnimi krošnjami pa je možno združiti tudi z ogledom njegove spominske plošče in rojstne hiše.

Otočec

Otočec je naselje v bližini Novega mesta, ki navdušuje s svojo lepoto. Njegova glavna atrakcija je grad, ki stoji na majhnem otoku na reki Krki in je edini grad na otoku v Sloveniji. Preurejen je v butični hotel s petimi zvezdicami, njegova restavracija pa navdušuje s kulinariko na visokem nivoju. Za pripravo jedi so uporabljena živila, ki jih pridelajo na grajskem vrtu.

V grajskem parku uspevajo številne naše avtohtone drevesne vrste, kot so črna jelša, bela vrba in črni topol, nekaj vrst pa je tudi eksotičnih. V Krki živi 32 vrst rib, obiskovalce pa še posebej navdušujejo labodi grbavci, ki pogosto plavajo po njeni gladini. Le nekaj minut hoje stran je golf igrišče, ob njem pa lokal s teraso, kjer je prijetno posedeti.

Trška gora

Trška gora (428 m), ki se dviga nad Novim mestom, je ena najbolj zanimivih vinskih goric v Sloveniji. Na njenem južnem pobočju se nahaja večje število zidanic z vabljivimi vinskimi kletmi, v katerih skladiščijo tradicionalno dolenjsko vino cviček, medtem ko njeno severno pobočje porašča gozd. Do njenega vrha vodijo številne ovinkaste, ozke in ponekod strme ceste, po katerih se lahko do vrha pripeljete z avtom ali se podate peš.  

Na njeni najvišji točki stojijo cerkev Marijinega rojstva, starodavna kamnita miza in stoletne lipe. Najstarejša in najmogočnejša med njimi velja za najdebelejšo dolenjsko lipo, saj njen prsni obseg meri kar 830 centimetrov, njena starost pa se ocenjuje na več kot 400 let. Njeno deblo, ki je votlo, nudi prostor za gručo ljudi. Z vrha Trške gore se odpira lep razgled na okolico.

Dolenjski muzej

Tisti, ki se na izletih radi podučite o zgodovini in obiskujete muzeje, boste na svoj račun prišli z ogledom Dolenjskega muzeja, ki se ponaša z zbirko zgodovinskih predmetom, ki velja za eno najpomembnejših v Sloveniji. Pri tem še posebej izstopajo situle, ki so zanimive predvsem zaradi svoje okrasitve, nakit iz jantarja in brona ter druge najdbe iz železne dobe in drugih zgodovinskih obdobij.

V muzeju so poleg občasnih na ogled tri stalne razstave; etnološka, ki prikazuje kmečki in obrtniški način življenja na prelomu z 19. na 20. stoletje, razstava novejše zgodovine (od konca 19. stoletja do leta 1945), katere osrednji del je namenjen drugi svetovni vojni na Dolenjskem, in razstava Leona Štuklja, v kateri se lahko bolje seznanite z življenjem našega znanega telovadca in olimpionika.

PREBERITE ŠE -> Aix-en-Provence, prestolnica Provanse, ki vas bo prevzela z lepoto in šarmom

Klevevž

Obisk Novega mesta je smiselno združiti z izletom do Klevevža, do katerega nas loči le nekaj več kot 20 minut vožnje. Ta edinstveni kotiček, ki so ga pred leti poznali in obiskovali le domačini, je v zadnjem času zaradi objav na družbenih omrežjih in na blogih postal izredno priljubljen tudi med prebivalci ostalih predelov Slovenije. Če ne marate gneče, bi ga morali obiskati med tednom ali izven sezone.

Klevevž se nahaja med vinogradi blizu kraja Šmarješke toplice, kjer potok Radulja ustvarja sotesko z manjšimi slapovi, ki jih je v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske omenjal že Janez Vajkard Valvasor. Na tem območju je termalna voda, katere temperatura se v vseh letnih časih giblje med 21 in 25 stopinj Celzija, zajeta v majhnem kamnitem bazenu, ki ga napaja pritok tega potoka. Sem se prihajajo ljudje kopati oz. bolje rečeno namakati skozi vse leto. V bližini toplice Klevevž si je možno ogledati grajski park z mlinom, druge termalne izvire in kraške jame.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte