JESENSKI UŽITKI

Zato je Trst tako dobra izbira za izlet (in kam na najboljšo kavo/kosilo)

Izkoristite lepe jesenske dni in se zapeljite do obale. Sami ali v dobri družbi se vsaj za nekaj ur prepustite uživanju po italijansko.
Fotografija: Na poti v Trst (ali ob povratku) se obvezno ustavite pri gradu Miramar. Foto: Sonja Ravbar
Odpri galerijo
Na poti v Trst (ali ob povratku) se obvezno ustavite pri gradu Miramar. Foto: Sonja Ravbar

Ko si v prvih jesenskih dneh, ko me zjutraj na poti v službo že spremlja megla in spomini na poletne počitnice začnejo bledeti, zaželim vonja po morju, dobre kave ali zgolj trenutek sproščenosti, se takoj spomnim, da bi šla spet lahko v Trst. Pokličem prijateljico in že se elegantno peljeva v smeri Primorske.

Kaj je na Trstu, da ga Slovenci tako obožujemo, sem vprašala prijatelje, ki ga redno obiskujejo. Predvsem me je zanimalo, kaj si gredo (če si sploh gredo) pogledat. In njihov odgovor? Večinoma gredo na dobro kavo ali aperol, kratek sprehod, morda kaj pojesti in nato domov. Tudi sama sodim med slednje, čeprav si vsakič rečem, da si bom šla pa tokrat še kaj posebnega ogledat. Pa vedno zmanjka časa. Je bila pa ena stvar, ki so jo skoraj vsi omenili, ko smo se pogovarjali o Trstu. In sicer da se je vredno zapeljati iz Trsta po obmorski magistrali do gradu Miramar in se sprehoditi po tamkajšnjih vrtovih.

Miramar, foto: Sonja Ravbar
Miramar, foto: Sonja Ravbar

Trst je za vogalom

To obmorsko mestece je kot nalašč, ko nimate na voljo prostega celega vikenda, ampak samo kakšen dan ali morda celo pol dneva. V pičli uri prispeš iz Ljubljane, parkiraš avto ob morju, v parkirni hiši ali kar v eni od uličic in že si v tujini.

Parkiranje v Trstu je možno na ulici z uporabo aplikacije. Foto: Sonja Ravbar
Parkiranje v Trstu je možno na ulici z uporabo aplikacije. Foto: Sonja Ravbar

Čeprav imaš v resnici občutek, da nisi. In v mestu se širi neka druga energija, ljudje so drugačni. So bolj … ‘srečni’, če si izposodim besede tržaškega pesnika in pisatelja Marka Kravosa, ki pravi: “Trst je, gledano z razdalje, lepo belo mesto, s prekrasnimi razgledi in zaledjem. Bogastvo tega 'srečnega mesta' pa je tudi mnoštvo kultur in jezikov, vključno s pestrostjo dogajanja, ki jo prispevajo slovenske ustanove in društva.”

Večina turistov najprej zavije na ‘glavni trg’ Trg italijanske enotnosti (Piazza Unità d’Italia), ki velja za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Srce mesta, kot mu radi pravijo, je obdano s pompoznimi stavbami in palačami.

Na glavnem trgu se bohotijo mogočne stavbe. Foto: Sonja Ravbar
Na glavnem trgu se bohotijo mogočne stavbe. Foto: Sonja Ravbar

Nasproti morja je Občinska palača, ob straneh pa se na desni strani bohotijo Modello, Stratti in vladna palača, ki se dobesedno lesketa, ko jo obsijejo sončni žarki. Na levi strani so Pitteri, Vanoli in Lloyd, na sredini trga pa stoji Mazzolenijeva fontana štirih celin, ki je bila prvotno postavljena leta 1751, in sicer kot zaključek mestnega vodovoda, ki ga je dala zgraditi Marija Terezija na podlagi rimske kanalizacije za pitno vodo. Fontana sestoji iz piramide kraških kamnov, iz katerih priteka voda, na vogalih pa so upodobljene štiri takrat poznane celine in zanje značilne živali.

Mazzolenijeva fontana štirih celin, foto: Shutterstock
Mazzolenijeva fontana štirih celin, foto: Shutterstock

Zgodovinarka Marta Verginella poudarja, da ima Trst neprecenljivo srednjeevropsko arhitekturno dediščino, ki priča o njegovem kozmopolitskem družbenem tkivu in pomembnosti tržaškega pristanišča v času habsburškega imperija.

Kam na kavo?

Kavarna, ki je ne morete zgrešiti, saj se nahaja na omenjenem glavnem trgu, je Caffé Degli Specchi.

Caffé Degli Specchi na glavnem trgu v Trstu. Foto: Sonja Ravbar
Caffé Degli Specchi na glavnem trgu v Trstu. Foto: Sonja Ravbar

Če boste na katerem od družabnih omrežij vašega znanca zasledili fotografijo z vabljivo kavo, aperolom in mini prigrizki (ki - če slučajno ne veste - pridejo gratis ob vašem naročilu), bo ta najverjetneje iz prav te kavarne. In roko na srce, res je prijetna, obsijana s soncem in pozicionirana tako, da imate hkrati pogled na mogočne stavbe, morje in živahni utrip mesta.

Med kavarnami je priljubljena tudi Antico Caffé San Marco, ki je bila nekoč zbirališče italijanskega narodnega gibanja za združitev Italije. Tu je ohranjen duh pretek­losti, saj nas v njej poleg vonja sveže mlete kave pričaka starinsko pohištvo, medeninasti lestenci, detajli iz rdečega marmorja in podobe starega Trsta. Za najstarejšo kavarno pa velja Caffè Tommaseo, ki je bila ustanovljena leta 1825 in je še danes priljubljeno zbirališče ljubiteljev dobre kave.

Kaj početi (in videti) v Trstu?

Če smo včasih izlet v Trst povezovali z nakupovanjem oblačil, danes to mesto obiskujemo z drugim namenom. Seveda lahko svojemu izletu dodate tudi kakšen postanek za nakupovanje izven mesta oziroma zavijete v kakšen butik v samem središču, a naj bo ta opravek sproščen in neobvezujoč. Raje se sprehodite po mestu in si oglejte kakšno znamenitost ali razstavo.

Uživajte med sprehodom po brbotajočih ulicah in se ustavite na kakšni stojnici. Foto: Sonja Ravbar
Uživajte med sprehodom po brbotajočih ulicah in se ustavite na kakšni stojnici. Foto: Sonja Ravbar

Od glavnega trga se lahko sprehodite do Velikega kanala (Canal Grande), kjer boste za trenutek začutili pridih Benetk. Kanal je bil zgrajen leta 1700, z namenom, da so ladje lahko tovor raztovarjale neposredno v mestu. Prečkate ga lahko prek treh mostov, kjer obvezno naredite tudi kakšno fotografijo za spomin, saj je pogled s kanala na okolico izjemno očarljiv.

Od glavnega trga se lahko sprehodite do Velikega kanala, kjer boste za trenutek začutili pridih Benetk. Foto: Sonja Ravbar
Od glavnega trga se lahko sprehodite do Velikega kanala, kjer boste za trenutek začutili pridih Benetk. Foto: Sonja Ravbar

V Muzeju mode je trenutno do 4. februarja 2024 na ogled razstava z naslovom 20 let evolucije sodobne mode. Znamenitosti, ki jih priporočajo v ogled vodiči mesta Trst, pa so še: ostanki rimskega amfiteatra (Teatro Romano) iz 1. stoletja našega štetja, Grad svetega Justa (Castello di san Giusto), ki poleg muzejskih zanimivosti ponuja lep razgled na mestno jedro, in morski muzej (Museo del Mare), v katerem boste našli razstavo artefaktov, povezanih z morjem. Od muzejev se največkrat priporoča Muzej sodobne umetnosti (Museo Revoltella). A še enkrat, ne naložite si preveč. Sploh, če imate na voljo zgolj en dan.

Kam na kosilo?

Italija je sinonim za dobro hrano in prvo kulinarično postojanko najdete na glavnem trgu. Harry's Piccolo se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama in bo zadovoljil bolj zahtevne goste. Chef Matteo Metullio, ki skupaj s kolegom Davidejem De Prajem vodi omenjeno restavracijo, pa je pred kratkim za Odprto kuhinjo priporočil še druge kulinarične kotičke.

Najbolj znana je tržnica Eataly, ki v Trstu stoji tik ob morju in ponuja različne italijanske sire, salame, pršute, pecivo, kavo, čokolade, grisine, testenine … Izbira je res pestra in zagotovo si boste želeli kupiti še kaj za domov. Sicer Matteo priporoča še restavracije: Da Robi, Da Pepi in Da Giovanni. Domače taverne, ki še danes ohranjajo avtentično ozračje in spominjajo na tržaško preteklost. In dve novi gastronomski lokaciji - Palato in Morgante, ki sta zastavljeni v slogu newyorških delikates, kamor lahko prideš po nakupih, na skodelico kave ali prigrizek.

Še ena kultna gastronomska postojanka je starodavna Trattoria da Suban, kjer strežejo tradicionalno tržaško hrano in pijačo.

Grad Miramar s parkom

Miramar, foto: Sonja Ravbar
Miramar, foto: Sonja Ravbar

Se spomnite, ko sem na začetku članka omenila, da so mi vsi, ki obožujejo Trst, rekli, da se je vredno zapeljati do gradu Miramar? Res se je vredno. Iz središča mesta do gradu je približno sedem kilometrov, parkirate lahko čisto v neposredni bližini, kjer je urejeno plačljivo parkirišče.

Parkirate lahko čisto v bližini gradu Miramar. Foto: Sonja Ravbar
Parkirate lahko čisto v bližini gradu Miramar. Foto: Sonja Ravbar

Grad, ki se lesketa v belih kamnitih blokih, stoji na izbrani lokaciji ob morju, zgradili pa so ga za princa Ferdinanda Maksimilijana Habsburškega iz druge polovice 19. stoletja in njegovo ženo.

Ko parkirate, vas do gradu vodi sprehajalna pot z dih jemajočim pogledom. Foto: Sonja Ravbar
Ko parkirate, vas do gradu vodi sprehajalna pot z dih jemajočim pogledom. Foto: Sonja Ravbar

Slog gradu opisujejo kot izjemno združitev gotskih, srednjeveških in renesančnih elementov. Ogledate si lahko notranjost, še bolj pa so obiskovalci presunjeni nad lepoto pripadajočega parka z bujnim rastjem in nekaterimi redkimi vrstami dreves.

Miramar, foto: Sonja Ravbar
Miramar, foto: Sonja Ravbar

Trst z gradom Miramar je kot vidite poln doživetij, ki lahko v enem dnevu nahrani čisto vse čute. In zato je vedno tako dobra izbira za izlet.

Panoramski razgledi, ki nahranijo duha. Foto: Sonja Ravbar
Panoramski razgledi, ki nahranijo duha. Foto: Sonja Ravbar

 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte