VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Vse sem naredil namesto žene, a ostal sam, izčrpan sem od dobrih del za druge

Ne razumem, kaj se mi je zgodilo, da sem tako brezupen, ne vem, ali bom še kdaj našel veselje.
Fotografija: Ne glede na to, koliko dobrega naredim za druge, sebi ne znam pomagati. FOTO: Nenad Cavoski/shutterstock
Odpri galerijo
Ne glede na to, koliko dobrega naredim za druge, sebi ne znam pomagati. FOTO: Nenad Cavoski/shutterstock

V vašem srcu je prostor tudi za vas 

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Dragi g bralec.

Vsak od nas se največ nauči iz lastnih napak. Vzgoja, ki smo je deležni, deluje kot kompas ali kazalo, po katerem oblikujemo svoje misli, sklepe in zatem delujemo. In ko se odpravimo v svet, počasi preizkušamo, kateri naši sklepi so pravi, kateri pa ne. In začnemo se učiti. Razvijati življenjsko inteligenco, kjer je ključna »zdrava kmečka pamet«. 

Sami prepoznavate, da ste imeli ljubeča in dobra starša, ki sta trpela zaradi zdravstvenih težav, zato sta verjetno razvila višjo empatijo, saj sta živela z omejitvami, ki jih slabše zdravje prinaša. Sami ste opazovali, kako dobra dela in toplina pripomorejo k lajšanju bolečin duše in telesa. In tako ste se naučili biti dobri do ljudi in vsega, kar vas obdaja. 

Nihče pa vam ni pokazal, kako postaviti zdrav odnos do sebe, do lastnih potreb. Sama rada rečem, da imajo egoisti le pravice, altruisti pa le dolžnosti. Seveda ni nič črno-belo, nihče le egoist ali altruist, a brez dvoma se razlikujemo po tem, kako znamo poskrbeti tudi zase. 

Prav je, da ste se odločili za osebno rast, ki mora biti trezna in prizemljema. Vse več je patoloških nasvetov v teh smereh in prav je, da ste pozorni, kdo vas uči o vas samih. 

Kar lahko iz zapisanega ocenim, je brez dvoma pomanjkljiv odnos do samega sebe, lastnih želja in potreb. Vi ste človek odrekanja in askeza je pomembna smer samorasti. A askeza brez miline in topline ni nič drugega kot mazohizem. 

Svetujem vam, da se lotite terapije. Da vam izkušena oseba pomaga prepoznati osnovne pojme samovrednotenja in vas začne nežno voditi po korakih do sebe. To bo edinstvena pustolovščina s številnimi presenečenji. In nemalo terapevtov trpi za podobnimi težavami, saj ko se trudimo le za srečo drugih, kaj hitro pozabimo na lastno. Nujno je ravnovesje in spoznanja subtilnih ravni duševnosti, o čemer pišem tudi v svojih knjigah. Srečno! 

http://lucijabooks.eu/ 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte