VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Imel sem dobro službo in lepo družino, dokler ni moje življenje postalo nočna mora

Do nedavnega sem imel lepo in srečno življenje.
Fotografija: Znašel sem se v hudi stiski. FOTO: Pressmaster/shutterstock
Odpri galerijo
Znašel sem se v hudi stiski. FOTO: Pressmaster/shutterstock

Ustavite se in premislite 

Odgovarja:

anja-klobas

Psihologinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pozdravljeni, 

Najlepša hvala za vaše pismo. Naj vam bo najprej v tolažbo dejstvo, da vsi ljudje gremo skozi obdobja, ko se zdi, da nam v življenju nič ne gre. V vaši stiski torej niste sami. Poleg tega pa vsako obdobje prej ko slej mine, in tudi to bo, zato poskušajte ohraniti pozitiven pogled na stvari. 

Obstaja več pristopov reševanja vaših težav. Prvi je, da sprejmete to, kar se vam dogaja, drugi pa, da nekaj ukrenete. Čeprav se sliši morda čudno, pa nobeden od teh ukrepov ne pomeni, da se predate. 

Prvi pristop je bolj statične narave in ljudem, vajenim akcije, predstavlja velik izziv. S tem pristopom namreč ne reagirate ali se upirate stvarem, ki se vam dogajajo, ampak sprejmete situacijo v prepričanju, da se vse zgodi z razlogom. Ta pristop zahteva veliko notranjega miru, ki pa ga lahko dosežete z meditacijo, športom in drugimi aktivnostmi, ki vas pomirjajo. Če boste izbrali ta način, boste kmalu opazili, da se vaše mirno odzivanje na konfliktne situacije preslikava tudi na vašo okolico. 

Druga možnost pa je, da si v konfliktnih trenutkih vzamete čas, da se ustavite in premislite o vsem skupaj. Ta pristop od vas zahteva razumevanje situacije. Šele ko boste namreč dobro premislili o tem, kar se vam dogaja, boste lažje našli rešitev problema. Če ste oseba, ki je navajena odreagirati na stvari, vam priporočam, da poskusite v svoje reakcije najprej vključiti premislek. 

Ljudje se premalo zavedamo, da se veliko odgovorov skriva v tišini in pogovoru z osebami, ki so nam blizu. Če ste se zmožni ustaviti in umiriti ter pogledati na situacijo še z drugega zornega kota, bo to v vaše življenje prineslo veliko dobrega. Nobena juha se namreč ne poje tako vroča, kot se skuha. 

In še to, če boste na svoji poti naleteli na težave, vam priporočam, da se obrnete na strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri spopadanju s konflikti. Ne pozabite pa tudi nase, šele ko boste sami s seboj pomirjeni, boste lahko uspešno reševali preizkušnje, ki vam jih na pot pošilja življenje. Srečno! 

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte