VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Celo življenje sem skrbela za dom, zdaj pa se ne morem zaposliti

Imam družino, otroke in super moža. Mož je zaposlen, jaz pa skrbim za dom. Tako sva se dogovorila.
Fotografija: Pri 50 bi se rada zaposlila, a nima nobenih delovnih izkušenj. FOTO: Krakenimages.com/shutterstock
Odpri galerijo
Pri 50 bi se rada zaposlila, a nima nobenih delovnih izkušenj. FOTO: Krakenimages.com/shutterstock

S pogumom in vztrajnostjo boste zagotovo našli delo

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

 

Predstavljamo si lahko, kaj doživljate sami v prazni hiši, medtem ko je mož na službeni poti. Otroci so zapustili dom in po tem, ko je bil vaš čas zapolnjen s skrbjo zanje, je nastala utrujajoča praznina. Ker ste še relativno mladi in je pred vami, če bo le zdravje služilo, še velik del življenja, ga je treba osmisliti z dejavnostmi, ki vas bodo delale živo in zadovoljno.

Veliko hodite v naravo, kar je dobro. Toda, po samotnem sprehodu bi se vam prileglo prijetno druženje z ljudmi. Prijateljic nimate, in ko je mož odsoten, ostajate sami. Ljudje pa smo težko sami, saj smo navajeni živeti v skupnostih. Kakovostni medosebni odnosi so osnova za naše dobro duševno počutje.

Želite se zaposliti, ker si najbrž obetate, da si boste z delom zapolnili čas, predvsem pa prišli do svojega denarja. Čeprav ste napisali, da imate super moža, ki lepo skrbi za vas, je čutiti, da vam finančna odvisnost ni všeč in da bi radi razpolagali z dodatnim denarjem. Nimate pa delovnih izkušenj. To je precejšnja ovira in začenjate praktično iz nič. Vendar, ne vzemite si poguma. Vsakdo, ki je pripravljen delati, pa četudi ni več v rosno mladih letih, bo delo tudi dobil. Pomemben je pogum in vztrajnost ter dober načrt.

Najprej morate ugotoviti, kaj bi radi delali. Ni namreč vsako delo primerno za vsakogar. Zato vam svetujem, da se oglasite na območni enoti Zavoda za zaposlovanje. Tam se boste lahko s svetovalko pogovorili o vašem kariernem načrtu in prejeli koristne napotke. Predlagam vam, da si preberete kakšen priročnik za iskanje zaposlitve, npr. Kakšne barve je vaše padalo? Lahko ga kupite, ali si ga izposodite v knjižnici. Ste včlanjeni v najbližji knjižnici? Omenjeni priročnik vam toplo priporočam v branje. Bi vam ustrezalo varovati otroke? Morda se v bližini nahaja mlada družina, ki nujno potrebuje varstvo majhnega otroka. Obetavno je, da vse več podjetij zaposluje starejšo delovno silo. Starejši delavci imajo ustaljeno življenje, delodajalcem povzročajo manj težav zaradi odsotnosti, povezanih z otroki (bolezni, porod), so bolj lojalni in navsezadnje nimajo tolikšnih finančnih zahtev, kot mladi, ki si šele gradijo življenje. Svetujem vam, da zberete čim več uporabnih informacij o zaposlovanju, preberete čim več pisnih nasvetov, opravite čim več pogovorov z različnimi ljudmi, od strokovnjakov do iskalcev zaposlitve, redno prebirate oglase delodajalcev in začnete pisati prošnje za zaposlitev. Pripravite se na to, da je iskanje službe vsaj tako naporno delo kot redna zaposlitev. Če se boste resnično potrudili, in vztrajali, si boste zagotovo našli delo, s katerim boste zadovoljni. Srečno!

V prodaji

Ne spreglejte