VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Pri 37 sem obupan, izgubil sem službo in mamo, niti prijateljev nimam

Star sem 37 let in sem se znašel v hudi stiski. Mama je v preteklosti storila samomor in zato čutim v sebi veliko negativne energije.
Fotografija: Sem osamljen in v stiski. FOTO: Kleber Cordeiro/shutterstock
Odpri galerijo
Sem osamljen in v stiski. FOTO: Kleber Cordeiro/shutterstock

Potrebujete varno in strokovno okolje, da boste premagali travme

Odgovarja:

jelena-de-miranda

Psihiatrinja, za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Spoštovani!

Vaša kratka življenjska zgodba razkriva številne zelo travmatične dogodke, ki zagotovo niso bili osamljeni. Ko v svojih zgodnjih letih doživljamo tako hude težave v odnosih z bližnjimi, se naučimo svoje potrebe podrediti osebi, ki skrbi za nas in posledično kasneje slabo prepoznavamo, kaj pravzaprav potrebujemo. Zaradi velike bolečine, ki ste jo čutili v odnosu z mamo, verjetno zelo težko sprejmete nekoga v svojo intimno bližino, saj bi s tem tvegali, da se prebudijo vsa vaša potlačena čustva in ranljivost ter da se vam zgodba morda ponovi. Podobne težave se nam lahko pojavijo na vseh življenjskih področjih. Npr. tudi v službi težko zahtevate zase kaj več ali boljše mesto in se raje umaknete, kar pa vodi v ponovitve slabih izkušenj in občutka zavrženosti in nepomembnosti sčasoma pa v osamljenost, globlje depresivno stanje in obup. 

Svetujem, da se vključite v psihiatrično obravnavo, kjer vam bodo verjetno predpisali kakšen antidepresiv, da se boste lažje spopadali s tesnobnimi občutki in vsem, kar čutite v telesu in morda v pismu niste opisali. 

Priporočam tudi, da se vključite v psihoterapevtsko obravnavo. Tam boste lahko raziskovali odnose in čustva, ki jih doživljate z bližnjimi, v varnem in strokovnem okolju in se tako naučili drugačnega pristopa, ki ga boste lahko sčasoma prenesli tudi na druge odnose v svojem življenju.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte