VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Star bom 40 let, a me še vedno preganja, kaj mi je mama storila v mladosti

Čeprav sem že odrasel moški, približujem se 40, se še vedno ne morem otresti dogodka, ki se je zgodil pred 25 leti in mi povzroča tesnobo.
Fotografija: Kako naj se znebim tesnobnih in mučnih občutkov? FOTO: Behind-the-Lens/Shutterstock
Odpri galerijo
Kako naj se znebim tesnobnih in mučnih občutkov? FOTO: Behind-the-Lens/Shutterstock

Za vašo težavo obstaja rešitev

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Pri odgovoru na vaše vprašanje se lahko zatekamo le k določenim domnevam in seveda teoriji, ki sloni na empiričnih ugotovitvah psihološke znanosti.

V stresnih situacijah, kakršna je na primer negotovost zaradi epidemije ali situacija z vožnjo v vozilu, se v vaši zavesti pojavi prisilna misel – spomin na neprijetni dogodek iz vaše adolescence, ki vas spravi v tesnobo. Na videz nepomemben dogodek povzroči čustveno stanje, ki zmoti vaše normalno funkcioniranje. Spomin na ta dogodek sam ne bi mogel povzročiti tolikšne tesnobe, če se nanj očitno ne bi pripelo nekaj bolj nevarnega in ogrožajočega – nekaj, kar je skrito globoko v vaši podzavesti. Verjetno gre za spomin na neki zelo stresen dogodek, ki ste ga potlačili v svoje nezavedno.

Na splošno velja, da zelo stresni dogodki, ki ogrožajo posameznikovo psihološko stabilnost, sprožijo psihične obrambne mehanizme, ki posameznika poskušajo obvarovati. Eden izmed teh obrambnih mehanizmov je potlačevanje. Ta psihični fenomen izrine spomin na travmatični dogodek iz zavesti in ga potlači v podzavest. Posledično za posameznika ta dogodek preneha obstajati na zavestni ravni. Spomin na dogodek se prenese v posameznikovo nezavedno in začasno je oseba obvarovana ter nadaljuje svoje običajno življenje.

Toda spomin je zabeležen in predstavlja latentno grožnjo – nevarnost, da bo prodrl v zavest in znova destabiliziral posameznikovo psihično ravnovesje. Najbolj intenzivno potlačevanje se dogaja v zgodnjem otroštvu, saj je takrat posameznikova psiha najmanj odporna proti stresnim dogodkom. Z leti je potlačevanja vedno manj, toda poznamo primere, ko se to dogaja tudi v odrasli dobi, denimo v izjemnih situacijah, kot so vojne in druge grozote, vključno z epidemijami, ko so ogroženi naši najbolj temeljni občutki varnosti.

Psihična struktura, ki preprečuje, da bi neka potlačena travmatska vsebina iz nezavednega prodrla v zavest, je posameznikov ego. Toda ego je pri opravljanju te naloge bolj ali manj uspešen. Včasih, ko ni dovolj na preži, zlasti pogosto se to dogaja med spanjem, se mu izmuzne spomin na travmatski dogodek v zavest. Takrat doživimo nočno moro. V budnem stanju pa se to odraža v različnih motnjah psihičnega ravnovesja, kot so tesnoba, panični napadi, fobije itd. Rekli bi lahko, da ima travmatični spomin v podzavesti svoje življenje, svojo logiko, in si želi prodreti v zavest, čemur se ego upira, ker se čuti ogroženega – boj med napadalcem in obrambo pa se izraža kot simptom.

Kako se znebiti vpliva neprijetnega spomina in posledične tesnobe? V vašem primeru je verjetno psihoterapija najboljša pomoč. Poskusite lahko z vedenjsko-kognitivno terapijo, ki vas bo v relativno kratkem času naučila, kako ravnati in obvladovati tesnobo, ko se ta pojavi, ali dalj časa trajajočo psihoanalizo, ki se bo usmerila na vaše nezavedne vsebine, to je travmatski spomin, in mu v procesu njegove predelave odvzela škodljivi vpliv. Če boste vztrajali in redno obiskovali terapijo, boste simptome povsem odstranili.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte