VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Z moškimi se počutim nevredno, ker mi je oče priznal, da si me ni želel

Zelo sem negotova glede vsega, kar ima opraviti s seksualnostjo. Verjetno en del tega izvira iz strahu pred neznanim, saj je bil zakon mojih staršev čista polomija.
Fotografija: Neizkušena sem v ljubezni, ker se počutim nevredno. Foto: Vasilchenko Nikita/shutterstock
Odpri galerijo
Neizkušena sem v ljubezni, ker se počutim nevredno. Foto: Vasilchenko Nikita/shutterstock

Pogovor v varnem okolju vas lahko osvobodi

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zmogli ste odpreti svojo dušo ter s tem naredili pomemben korak naprej k rešitvi zadrege. Verjamem, da vam ni bilo lahko, saj je spregovoriti o lastnem sramu in kompleksih običajno zelo težko. Hvalevredno je, da ste si upali zapisati svoje misli in jih podeliti z nami, in lahko ste prepričani, da imata marsikatera bralka in bralec podobne težave.

Res je, kar ste napisali glede odnosa med očetom in otrokom. Vloga očeta, prav tako pa tudi mame, je ključna za razvoj otrokove samopodobe. Če bo imel občutek, da je sprejet takšen, kot je, ne glede na merila, ki jih je ustvarilo okolje, v katero se je rodil, in ki jih izpolnjuje včasih bolj, včasih manj, in če bo imel občutek, da ga starši ljubijo in cenijo, potem bo razvil zdrav občutek lastne vrednosti. Pri razvoju tega občutka psihološka znanost opaža razlike med spoloma in za dekleta je odnos z očetom še posebno pomemben. Prek tega odnosa izkušajo odnos z moškim spolom in si ga oblikujejo. Na žalost, kot ste napisali, je bila izkušnja z vašim očetom v tem smislu zamujena. Niste bili zaželeni in danes se zato počutite nevredno, še posebno v moških očeh.

Neugodno izkušnjo ste imeli tudi s starši kot partnerji. Otrok se prek staršev uči o svetu, v katerega bo moral nekoč samostojno vstopiti. Opazuje, kako se vedeta drug do drugega, in si ustvarja podobo o partnerskem odnosu. Če se starši ne objamejo, se ne poljubijo ali kako drugače izkazujejo nežnosti, če je spolnost tabu in zunaj spalnice skrivajo vse, kar bi nanjo namigovalo, potem jo bo otrok dojel kot nekaj, kar je treba skrivati in o čemer se ne govori. Toda izogniti se ji ne bo mogel, ker je spolnost pač naš integralni del, in razvil bo določene komplekse, sram in tudi nenavadnosti.

Prav imate, ko pravite, da lahko kaj spremenite glede svojega tabuja tako, da o njem spregovorite. Pogovor vas lahko osvobodi, če le imate priložnost o žgoči temi govoriti v varnem in zaupnem okolju. Poiščite si takšno osebo! Morda bo to terapevt(ka) in boste morali za pogovor plačati. Lahko pokličete tudi na brezplačni telefon, kjer vas bo sprejel(a) usposobljen(a) svetovalec(ka). Takšen je klic na številko 116 123, ki je dostopna kadar koli. Ne bo se vam treba predstaviti in anonimnost vam bo tako zagotovljena.

Kar pa se tiče odgovora na vašo zadnjo misel, ga že poznate. Le pritrdim lahko vsemu, kar ste napisali. Nobenega razloga ni, da bi vas bilo sram, kadar nanese na spolnost, in seveda ste lahko radovedni in jo raziskujete. Zadovoljna in sproščena spolnost je eden od temeljev dobrega počutja in prav je, da ji namenite ustrezno pozornost. Poleg pogovora o njej vam svetujem še, da si preberete kakšno primerno knjigo ali poiščite drug izobraževalni medij. In nikar naj vam ne bo neprijetno v družbi, če mislite, da imate manj izkušenj kot drugi. Tudi neizkušenost ima svoje prednosti in čare in je v naši kulturi na splošno cenjena.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte