VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Imam čudovito ženo, ki jo ljubim, a njen nizek libido uničuje najin zakon

Toliko energije porabljava za ženine težave, da mene v najinem zakonu preprosto ni več.
Fotografija: Zaradi ženinega nizkega libida razmišljam o ločitvi. FOTO: Prostock-studio/shutterstock
Odpri galerijo
Zaradi ženinega nizkega libida razmišljam o ločitvi. FOTO: Prostock-studio/shutterstock

Sprožiti boste morali korenite spremembe 

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Kot ste dejali, če ne bosta česa spremenila, se bo spirala vašega nezadovoljstva le nadaljevala in enkrat boste sklenili, da ne zmorete več, ter ukrepali. Kot možen ukrep ste omenili ločitev, kar bi bila katastrofa za oba. Imata namreč veliko skupnega in, po vaših besedah sodeč, čudovit odnos. Vajin zakon bi bil, če bi bila le usklajena v spolnosti, pravzaprav idealen.

Zelo dobro ste analizirali vajino zvezo in čustvovanje. Namesto klišejskega mnenja, da moškega v zvezi zanima predvsem seks, ste izpostavili pomembne psihološke dejavnike, ki se skrivajo za željo po seksu. Gre predvsem za potrebo po pozornosti in zavedanju, da si ga partner(ica) erotično želi, kar je osnova za njegov občutek samozavesti in dobre samopodobe ter ne nazadnje sreče in zadovoljstva.

V trudu, da bi osrečili ženo in ji stali ob strani pri spopadanju s posledicami otroških travm, ste svoje potrebe predolgo potiskali na stran. Pogovor ni rodil sadov. Žena ni dovolj resno vzela vaših tožb oziroma jih očitno niste izrazili na način, ki bi jo predramil.

Libido ni le seksualni gon, ampak vsa posameznikova ustvarjalna energija. Freud je v svoji teoriji postuliral, da libido ves čas išče objekte, kjer se lahko sprosti. Bodisi je to v spolnosti, delu, umetniškem ustvarjanju bodisi športu, hobijih itd., ne nazadnje tudi v naporih za osebno rast. Vaša žena veliko svoje življenjske energije oziroma libida porablja v različnih dejavnostih, odtegnila pa jo je vajini seksualnosti. Dokler ne boste dovolj glasno zahtevali spremembe, boste ostali ujeti v spirali svojih frustracij.

Vašo ženo mora nekaj temeljito pretresti. Naj se sliši še tako grobo, pa je vendarle bolje, kot da jo nekega dne postavite pred dejstvo, da se boste ločili. Ste ji kdaj predstavili dejstvo, da resno razmišljate o končanju zakona? Spremembo boste dosegli tako, da boste spremenili svoje navade in z odločnimi ukrepi sprožili korenit zasuk v vajinem življenju. Le tako lahko upate, da se bo žena predramila in bo njen libido poiskal pot nazaj k vama in vajini spolnosti.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte