VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

S skopuškim bratom si deliva hišo, niti centa ne prispeva za vzdrževanje

Brat noče prispevati za vzdrževanje najine hiše, ker pravi, da zaslužim bolje od njega.
Fotografija: Brat nalašč zanemarja najino hišo, ker mi je nevoščljiv.
Odpri galerijo
Brat nalašč zanemarja najino hišo, ker mi je nevoščljiv.

Zahtevate lahko povrnitev vlaganj 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Predvsem je dobro vedeti, da solastniki stroške uporabe, upravljanja in druga bremena, ki se nanašajo na celotno nepremičnino, krijejo v sorazmerju z velikostjo svojih idealnih deležev. Če ste vi v celoti skrbeli tudi za bratov idealni delež, potem imate možnost tudi preko sodišča zahtevati povrnitev svojih vlaganj v njegov del.    

Kar se tiče delitve nepremičnine v solastnini, pa je tako: če se z bratom ne bosta mogla sporazumeti glede te delitve, boste lahko zahtevali, da delitev opravi sodišče v nepravdnem postopku. 

Pri tem boste lahko predlagali, da dobite v naravi tisti del hiše, za katerega boste izkazali upravičen interes. Brat bi sicer lahko delitvi nasprotoval, vendar pa največ za tri leta in samo v primeru, če bi za to izkazal močnejši interes kot vi, kar pa mu bo težko uspelo, upoštevajoč dejstvo, da doslej ni izpolnjeval svojih obveznosti do te nepremičnine.

Če boste tako presodili, pa lahko sodišču predlagate tudi, da vam pripade celotna nepremičnina, s tem, da brata izplačate. Od te vsote pa lahko seveda odbijete vaša vlaganja v njegov idealni delež.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte