VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Mož me je zmanipuliral, da sem hišo prepisala nanj, zdaj pa hoče ločitev

Mož mi je obljubljal, da se bodo napetosti v najinem zakonu pomirile, ko bom del svojega premoženja prepisala nanj.
Fotografija: Ko sva se z možem poročila, on od premoženja ni imel nič, jaz sem imela stanovanje. Foto: Bbernard/shutterstock
Odpri galerijo
Ko sva se z možem poročila, on od premoženja ni imel nič, jaz sem imela stanovanje. Foto: Bbernard/shutterstock

Potrebovali boste priče in dobrega odvetnika 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. 

Glede na to, da omenjate, da ste imeli tedaj, ko ste sklenili zakonsko zvezo, že svoje stanovanje, mož pa ničesar, je šlo za vaše posebno premoženje, do katerega mož vsaj tedaj ni imel nobenih upravičenj. Drugo vprašanje pa je, na kakšen način ste potem kupili stanovanjsko hišo. Nič niste namreč napisali glede tega, kdo je prispeval znesek 28.000 evrov, kolikor znaša razlika od kupnine, prejete za stanovanje in kupnine, ki ste jo namenili za nakup stanovanjske hiše.

Problematično je tudi dejstvo, da ste v notarskem zapisu izjavili, da se strinjate s tem, da je nekdanji mož prispeval pol kupnine za nakup nepremičnine. Pri notarju podpisane izjave ustvarjajo pravne zaveze in v primeru morebitne tožbe na sodišču se bo nekdanji mož skoraj zanesljivo skliceval na to, da ste podali takšno izjavo. 

Lahko bi sicer uveljavljali, da ste tako izjavo podali na osnovi moževega izsiljevanja – v tem primeru bi bila le-ta izpodbojna – a bi morali pritiske (prepričljivo) dokazati. 

Če se boste torej odločili za tožbo, je njen uspeh vse prej kot predvidljiv, predvsem pa boste morali razpolagati z dokazi (denimo pričami), ki bodo potrdili, da ste notarski zapisnik podpisali na osnovi napake volje. Priporočam tudi kvalitetno odvetniško zastopanje.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte