VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Partnerjeva mama je razdrla najino zvezo, zdaj me hoče še oropati premoženja

Nekaj časa sem živela tako rekoč sanjsko življenje s »super« moškim. Žal pa sem pred kratkim razočarana ugotovila, da je navaden čustveno plitek mamin sinček.
Fotografija: Razšla sva se zaradi njegove mame, ki meni, da nisem dovolj dobra za njenega sina. FOTO: Motortion Films/Shutterstock
Odpri galerijo
Razšla sva se zaradi njegove mame, ki meni, da nisem dovolj dobra za njenega sina. FOTO: Motortion Films/Shutterstock

Priskrbite si dobrega odvetnika 

Odgovarja:

bostjan-j-turk

Pravnik, za brezplačen pravni nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Zahvaljujem se za vaše več kot zanimivo vprašanje. 

Profesor psihiatrije na Univerzi v Novi Mehiki, Steven Adelsheim, je v zvezi z razvajenostjo pri otrocih lucidno dejal, da je najboljši način, da se razvajenost prepreči, ta, da se jih čim prej sooči z življenjskimi razmerami in potrebami otrok iz kar se le da različnih socialnih okolij, z namenom, da postanejo bolj občutljivi na te različnosti. Otroci premožnejših staršev bi se morali družiti tudi z otroki iz revnejših družin in na tak način širiti svoja obzorja in razviti čut za solidarnost. 

Žal številni starši povsod po svetu, še posebej pa v Sloveniji, ravnajo ravno obratno. Svoje sinove in hčerke verjetno zaradi strahu pred njihovo socialno degradacijo, vzgajajo v čustveno otopele in mentalno omejene »hohštaplerje« in iz njih (ne)zavedno delajo ozkosrčneže in narcise. 

Ker sta z nekdanjim partnerjem večino premoženja ustvarila v zunajzakonski skupnosti, ki je po pravnem položaju izenačena z zakonsko zvezo, velja, da sta vajina deleža na tem premoženju enaka, ne glede na to, da je formalni lastnik tega premoženja on. 

Zakon sicer omogoča, da lahko katerikoli izmed vaju dokaže, da je k skupnemu premoženju prispeval več kot drugi, pri čemer zaslužek ni edini merodajni kriterij, ampak sodišča upoštevajo tudi vse druge okoliščine, denimo pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. 

Glede na vaš požrtvovalni angažma pri vzdrževanju skupnih nepremičnin, ni nobenega dvoma, da ga bo sodišče tudi upoštevalo in ustrezno ovrednotilo. 

Kar se tiče hipotekarnega kredita, pa gre za obveznost, ki jo je treba ugotoviti pred ugotavljanjem deleža na skupnem premoženju in se prav tako deli med vaju. 

O višini deležev na skupnem premoženju se lahko z nekdanjim partnerjem sporazumeta. Ker pa se to ne zdi verjetno, še posebej zaradi faktorja njegove povsod prisotne mame, se bojim, da bo moralo o tej zadevi odločiti sodišče na osnovi tožbe za delitev skupnega premoženja. 

O vaših možnostih nerad ugibam, saj je izid spora v marsičem odvisen tudi od spretnosti odvetnikov, ki vaju bodo zastopali na sodišču. Ker domnevam, da se bo nekdanji partner »oborožil« z vsemi žavbami namazanimi odvetniki, priporočam, da ravnate podobno. Žal vas čaka precej pranja umazanega perila, a naj vas opogumlja dejstvo, da se borite za pravo stvar.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte