VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Skupaj sva že 13 let, imava dva otroka, a ona še vedno živi pri starših

Že 12 let se trudim, da bi zaživela skupaj, a imam občutek, da se partnerica boji svojih staršev.
Fotografija: S partnerico nikakor ne moreva doseči kompromisa.
Odpri galerijo
S partnerico nikakor ne moreva doseči kompromisa.

Poiščita pomoč pri terapevtu in stojte partnerici ob strani

Odgovarja:

samo-babuder

Psihoanalitični psihoterapevt.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Glede na to, kako ste opisali situacijo, gre najverjetneje res za problem neizpeljane separacije od staršev. Starši, zlasti mama, so hčerko priklenili nase in ji s svojim ravnanjem vcepili močne občutke krivde. Zato partnerica omahuje in vztraja pri »statusu quo«, dokler pač gre. Zanjo je njen osebni konflikt, v katerega je ujeta, prehud. Ni ga sposobna razrešiti, čeprav se, brez dvoma, v njej bije hud boj. Rada vas ima, toda laže kljubuje vam, kot da bi se postavila za svojo družino proti staršem.

Že pred mnogo leti je dosegla fizično odraslost in skrajni čas je, da doseže tudi psihično. Le tako si bo lahko ustvarila srečen dom in zadovoljno življenje. Psihična samostojnost je temelj duševnega zdravja in nujna podlaga za oblikovanje zdrave samopodobe.

Partnerica in vi imejta pred očmi tudi koristi otroka, ki v takih razmerah zagotovo trpita. Prvič zato, ker je njun oče odsoten, drugič zato, ker sta priča napetim odnosom med starši. Razmere, v katerih odraščata, niso ugodne za njun psihični razvoj. To je še en razlog več, da čim prej uredita zadeve.

Svetujem vama, da se posvetujeta s strokovnjaki za partnersko terapijo. Predlagajte ji, da se oglasita pri terapevtki ali terapevtu. Nikar ji ne omenjajte, da mora razrešiti svojo odvisnost od matere, ker bo to v njej zbudilo odpor. Recite ji preprosto, da ne vidite več izhoda iz odnosnega vzorca, v katerega ste ujeti, in da se že dvanajst let brez uspeha trudite rešiti vajino zvezo. Če vašega predloga ne bo takoj podprla, ji dajte čas, da o njem razmisli. Odsvetujem vam, da ji grozite, saj se še ne zmore odločiti. Zapovedujoči glas v njeni podzavesti ji tega še ne dovoli.

Terapija utegne trajati dlje, saj partnerica že desetletja utrjuje nezdrave odnosne vzorce. Morda bo potrebna tudi individualna terapija. Stojte ji ob strani in bodite potrpežljivi.

Po uspešno končani terapiji si bosta končno lahko uredila dom. Verjetno bodo takrat tudi njeni starši spoznali, da bodo zaradi hčerine spremembe morali popustiti in se sprijazniti z novimi razmerami. Vaši odnosi se bodo otoplili in vsi boste laže zadihali. Prostor za njihove predmete boste že našli nekje. Mama bo najbrž ugotovila, da jih lahko pogreša, in na vsem lepem bodo izgubili tisti pomen, ki ga imajo danes (da se vi vendar ne morete preseliti k svoji družici, ker pri njej preprosto ni dovolj prostora). Želim vam, da boste pogumno vztrajali in se kmalu veselili selitve k svoji družini.

Preberite še:

V prodaji

Ne spreglejte