Predstavitvena informacija

Koliko ur dnevno preživite s telefonom v roki?

Pametne naprave danes igrajo veliko vlogo. Služijo kot virtualna zbirališča, vir zabave in informacij ter izobraževalnih vsebin.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Čeprav povečujejo povezljivost in produktivnost ter nam na številne načine olajšajo vsakdanja opravila, sta pri njihovi uporabi potrebna zmernost in postavljanje mej, da si zagotovimo zdrav in pozitiven način krmarjenja v nenehno spreminjajočem se digitalnem svetu.

Čezmerna raba pametnih naprav ni le težava mlajše generacije

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Preden se potopimo v nasvete, kako zmanjšati čas, preživet pred zasloni, se spomnimo, da so naše naprave le orodje. Ključnega pomena je uravnotežiti njihovo uporabo, da ne prevzamejo nadzora nad našim vsakdanom.

Pomagamo si lahko z aplikacijami, ki omogočajo nastavitev časovnih omejitev za določene aplikacije ali celoten telefon. Takšne aplikacije spremljajo uporabo in nas opozorijo, ko dosežemo določeno časovno omejitev. Ko iščemo zabavo ali čakamo kje v vrsti, razmislimo o alternativnih dejavnostih, namesto da se zatekamo k telefonu.

Med udeležbo v prometu ne uporabljajmo telefona, prav tako bodimo pozorni na cesto in okolico, ko hodimo po prometnih površinah. Ko se družimo, dvignimo pogled z zaslona in se pogovarjajmo z ljudmi okoli sebe. Če imamo otroke ali mlajše družinske člane, bodimo pozorni na vsebino, ki jo uporabljamo na svojih napravah. Spodbujajmo izbiro kakovostnih vsebin, ki omogočajo učenje in razvoj.

Šest nasvetov za starše, ki spodbujajo pametno rabo digitalnih tehnologij

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

1. Naredite družinski načrt uporabe digitalnih naprav

Pri Telekomu Slovenije so skupaj s podjetjem Logout pripravili družinski načrt rabe zaslonov, ki ga priporočajo vsem članom družine, saj spodbuja zmerno in varno rabo naprav. Ob tem si vzemite čas za pogovor in razlago ter se skupaj z otroki dogovorite, kako bo vaša družina od zdaj naprej uporabljala naprave in internet.

Družinski načrt rabe zaslonov prenesite tukaj.

2. Sodelujte in se izobražujte

Tehnologija se nenehno spreminja, zato je dobro, da ste na tekočem s tem, kaj vaš otrok uporablja in kako deluje. Aplikacije in igre preizkušajte skupaj z otroki ter upoštevajte priporočila PEGI. Otroke seznanite s primeri spletnega ribarjenja (phishing) in s slabimi nameni uporabnikov lažnih profilov (npr. »grooming«, nasilje …). Pojasnite tudi, kako ustvariti močno geslo.

3. Sklenite pogodbo o uporabi naprave

Ko otrok dobi svoj prvi mobitel, z njim sklenite prvo pogodbo, ki omogoča, da skupaj določite čas in vsebine, ki jih spremlja v svojem prostem času, ter se pogovorite o pravilih uporabe aplikacij in aktivnosti na spletu.

Prva pogodba spodbuja zmerno in odgovorno rabo naprav in interneta.

Prvo pogodbo prenesite tukaj.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

4. Uporabljajte spletne filtre

Na domačem omrežju in napravah, s katerimi brskate po spletu, nastavite filtre, ki otrokom onemogočajo dostop do sumljivih strani in neprimernih vsebin. Omejite in spremljajte otrokov čas za zaslonom (mobitel, računalnik, televizor). Na televizorju pa nastavite ločen profil za otroka.

Vključite storitev Varen splet, ki je namenjena zaščiti omrežja in naprav, s katerimi dostopamo do interneta. Zagotavlja blokiranje neprimernih vsebin in daje zaščito naprav pred spletnimi grožnjami. Tako lahko starši nadzorujete spletno vsebino, do katere imajo otroci dostop. Možnost nastavitev časovnih omejitev za uporabo interneta pa staršem omogoča spodbujanje zmerne rabe pri otrocih.

Varen splet vključite tukaj.

5. Bodite pametno prisotni na družbenih omrežjih

Bodite otroku zgled pri uporabi družbenih omrežij, spoštljivem vedenju in deljenju lastnih vsebin. Otroku razložite primernost vedenja na spletu in deljenja zasebnih informacij in fotografij. Prav tako je smiselno ustvariti enotno fronto z drugimi odraslimi, ki sodelujejo v življenju vašega otroka.

6. Imejte redne in odprte pogovore

Če vam otrok zaupa neprijetno novico, ostanite mirni. Ne kaznujte njihove naivnosti, spodbujajte njihovo radovednost in jim razložite stvari, ki jih zanimajo. V komunikaciji ne bodite čustveno manipulativni. Delite tudi svoje skrbi glede uporabe določene aplikacije.

S projektom Uživajmo pametno si v Telekomu Slovenije, družbeno odgovornem podjetju, skupaj s strokovnjaki prizadevajo ozaveščati o uravnoteženi, varni in odgovorni rabi interneta in naprav.

Odkrijte še več nasvetov za pametno uporabo tehnologije.


Naročnik oglasne vsebine je Telekom Slovenije

V prodaji

Ne spreglejte