VPRAŠAJTE STROKOVNJAKA

Po smrti moža sem spoznala resnico o svoji družini, otrokom je mar samo za denar

Kar sem do danes spoznala, je laž. Laž o srečnih družinah, ki to niso, in dobrih zakonih, ki so farsa za zakonce in publiko. Da ne govorim o sorodstvenih vezeh.
Fotografija: Če bi se še enkrat odločala, ne bi imela otrok, ampak bi vlagala vase. FOTO: Rob Bayer/shutterstock
Odpri galerijo
Če bi se še enkrat odločala, ne bi imela otrok, ampak bi vlagala vase. FOTO: Rob Bayer/shutterstock

Šivankino uho in samouresničenje

Odgovarja:

lucija-mulej

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja, svetovalka in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom. Odgovarja tudi na vprašanja bralk in bralcev o odnosih v rubriki Svetovalnica.

Za brezplačen nasvet nam pišite na info@onaplus.si

Draga gospa bralka.

Vaš zapis je poln energije, navdiha in skorajda duhovitosti, ko tako smelo in brez dlake na jeziku poveste tisto, kar si v resnici misli marsikateri samomuresničeni posameznik, ki spregleda skozi koprene iluzij kulture, družbenih pravil in vsiljenih vrlin, po katerih se ljudje ravnajo.

Temu smo nekoč rekli »bogaboječnost«, ki vseeno deluje kot okvir, ki ljudi zavaruje pred njimi samimi. Namreč, ni se vsak sposoben soočiti s potlačenimi željami in si priznati, da je zvest zaradi strahu pred sankcijami (izguba premoženja, ugleda itd.) in ne ljubezni do soproge (ki jo seveda v mislih vara in slej ko prej tudi v praksi, odvisno od priložnosti). Prav tako si mlada mamica, ki po porodu spozna, da je njen mož egoističen, grob in žaljiv, težje prizna, da bo težko računala nanj. In tako se prepletajo razočaranja s spoznanji. In od našega značaja, notranje moči in vrednot je odvisno, kako se bomo odločali. Kako bomo prezentirali sebe in kakšno ceno bomo pripravljeni plačati za resnice ali iluzije.

Seveda so družine, ki jih prepleta iskren odnos, darežljivost, empatija in spoštovanje. Tudi vsi otroci niso egoistični, marsikdo poskrbi za družino z nego, pozornostjo in skrbjo. Sigurno pa so takšne družine redkejše, saj vselej drži, da se moramo za dober odnos, najsi bo to partnerski, poslovni, prijateljski ali družinski, truditi, ga negovati in skrbno graditi. In za gradnjo z nekom se moramo odločiti, res pa moramo imeti razloge in temelje, da je trud nagrajen, spoštovan, in da naša »dobrota ne postane sirota«. Vztrajati v lažeh, iluzijah in farsah zavoljo drugih je najslabša opcija. A žal jo premnogi izberejo, kar jih onesreči, izprazni in prizadene. Zdi se, da je tudi vas ta igra dotolkla, zatem pa ste našli moč in se odprto soočili s posledicami svoje neodvisne pozicije.

Pa še nekaj drži – tisti, ki nekaj časa v življenju ne preživi sam s seboj, v samosti, kjer zares premotri svoja videnja, želje in pričakovanja, ta ne bo nikdar sposoben realne ocene situacij, še najmanj pa odgovornega in zrelega partnerstva. Samost namreč omogoča, da se slišimo, da prisluhnemo duši. Da prepoznamo namere drugega in realnost ter iluzije, ki nam jih skuša servirati.

Od vašega opisa do spoja dveh duš, src in umov, kar je unia mistica dveh oseb, moškega in ženskega principa, pa je še zelo daleč. In iskrena ljubezen je tako redka, kot sta resnična značajska poštenost in resnicoljubnost. Šivankino uho je sila tanko.

Zato najredkejše darove opazijo redki in tudi redki so jih sposobni iskati in – sprejeti. Srečno na vaši poti svobode, in predvsem, samovrednotenja. Prav je, da se soočimo s seboj, z lastnimi iluzijami in postavimo meje. Ko spremenimo odnos do sebe, ga tudi svet z ljudmi vred do nas. Srečno in pogumno naprej!

Preberite še:

V prodaji